• Extraliga - Playoff
  • 24.3.2004 17:00
  • Semifinále
  • stav série 4:1

Plzeň sahala po vyrovnání marně

24. března 2004, 19:44

ČTK
Zlínští potvrdili, že se jim v této sezoně na vlastním ledě proti západočeskému celku mimořádně daří. Včetně dvou zápasů v základní části zvítězili nad Plzní celkem pětkrát. Zlín je ve finále extraligy potřetí; předtím skončil dvakrát druhý v letech 1995 a 1999.

Plzeňští bez útočníka Paroulka a jen s pěti obránci bojovali od začátku o svoji šanci na šestý zápas. Při přesilové hře nedokázali Zlínští vůbec prostřelit bránící val soupeře, na druhé straně ani hosté v početní výhodě nic nevymysleli. Zlín dostal do vedení až rychlý brejk elitní formace, na jehož konci si sice plzeňský gólman Málek na Balaštíkovu střelu švihem lapačkou sáhl, ale neudržel ji.

Západočeši nebyli v útoku příliš nebezpeční. Důrasova střela postrádala důraz, na přihrávku Michala Straky jeho kolega z útoku Šaffer nedosáhl. Domácí mohli naopak zvýšit náskok dokonce v oslabení, avšak Leška svůj blafák do úspěšného konce nedotáhl. O to větší přišel pro 'Medvědy' otřes na začátku druhého dějství, kdy Josef Straka nadvakrát překonal Murína a vyrovnal. Veselý sám před Málkem neuspěl a následně netrefil odkrytou branku Balaštík.

První klíčový moment zápasu přišel ve 26. minutě. Matějovského střet s Vlachem, po němž otřesený zlínský centr opustil led až za pomoci spoluhráčů a už do utkání nezasáhl, rozhodčí ocenili trestem na pět minut a do konce utkání. Frustrovaný plzeňský forvard vztekle rozštípal hokejku o mantinel a zmizel v kabině. V početní výhodě domácí sevřeli Plzeň do kleští, a když její řady ještě oslabil obránce Mazanec, který takticky posunul branku v době, kdy do ní Balaštík střílel, naskytla se zlínským hokejistům dvouminutová přesilovka pět na tři.

Západočeši se v oslabení překonávali, Málek chytil stoprocentní šance Leškovi a Blaťákovi a vedle příznivců plzeňského hokeje musel mít z jeho výkonu radost i reprezentační kouč Slavomír Lener, jenž utkání na Čajkově stadionu osobně sledoval. Dvě sekundy scházely do Mazancova návratu z trestné lavice, když Hamrlík z kruhů Málka prostřelil a dostal Zlín podruhé do vedení.

Pětiminutovou přesilovku na druhé straně za Jenáčkův faul na Mazance naopak hosté nevyužili, částečně i kvůli tomu, že jejich brankář zbytečně atakoval projíždějícího Lešku, vysloužil si dvouminutový trest a dlouho se hrálo na obou stranách ve čtyřech. Zápas plný tvrdých zákroků, který nedohrál domácí Barinka, mohl rozhodnout obránce Blaťák, ale v závěru druhého dějství nastřelil jen tyčku Málkovy branky. Zodpovědnost na sebe vzal až v závěrečné dvacetiminutovce Veselý, který svoje sólo proměnil střelou na vyrážečku a přidal třetí, a jak se později ukázalo, i vítězný gól.

Plzeň, která ve čtvrtfinále svojí bojovností udolala suveréna základní části z Pardubic, ještě jednou zvedla hlavu. V nepřehledné situaci před Murínovou brankou se nejlépe orientoval zadák Dobrovolný a vykřesal jiskru naděje. Vzápětí měli hosté ideální možnost srovnat v přesilovce, ale neuspěli ani v minutu a dvanáct sekund trvající power play, v níž Murín bravurně kryl Vostřákovu dělovku. Výhru Zlína naopak potvrdil sekundu před vypršením normální hrací doby střelou do prázdné branky obránce Blaťák.

Ohlasy trenérů po utkání:

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Poslední krok byl těžší, než jsme si mysleli. Plzeňští zopakovali výborný výkon ze druhého zápasu u nás. Na naši stranu se trochu přiklonilo i štěstí, ale snad jsme si ho za bojovný závěr i zasloužili."

Jiří Kučera (Plzeň): "Utkání bylo vyrovnané, se spoustou šancí na obou stranách, přineslo i řadu přesilovek. Zlín šance proměnil, my ne. Jsem rád, že už je Rosťa Vlach v pořádku, že se mu nic nestalo, ale on Radka Matějovského prostě neviděl. Faul to rozhodně nebyl. Do play off jsme skočili za pět minut dvanáct, Zlín byl celkově lepší, měl svoji kvalitu a nám chybělo trochu štěstí."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz