• Rosno Cup - 2004
  • 18.12.2004 15:00
  • 1. kolo

Finská smršť v závěru smetla reprezentanty

18. prosince 2004, 16:31

hokej.cz redakce

Oba trenéři do druhého zápasu nasadili jiné brankáře a udělali další změny v sestavě. Zatímco na české straně vyměnil útočník Veselý Irgla, aby si i on na turnaji zahrál, hlavní finskou změnu v poli si vynutily okolnosti. Obránce Nummelin se totiž v předešlém duelu proti Rusku zranil a odcestoval domů.

Na rozdíl od úvodního utkání se tentokrát Čechům vstup do zápasu nevydařil. Již ve třetí minutě elitní útok nepokryl finskou kombinaci, Jussi Jokinen našel svého jmenovce Olliho a pro osamoceného kapitána Finů nebyl problém otevřít skóre. Rulíkův tým však celkem rychle srovnal krok a pomohla mu k tomu i početní výhoda. Vašíček však vyrovnal v momentě, kdy vyloučený Niinimaa již skákal zpět na led.

Více práce poté měl na EHT debutující Pinc, ale dokázal vyrazit i tvrdou Salmeleinovu střelu. V oslabení zlikvidoval se štěstím i Peltonenův pokus a jeho spoluhráči udeřili na druhé straně. Nedorostem nahozený puk se od brusle jednoho z bránících finských hráčů odrazil za překvapeného Bäckströma a juniorský mistr světa se v osmém zápase dočkal svého premiérového gólu v seniorské reprezentaci.

Ke stejnému úspěchu měl blízko v polovině zápasu i Kohn, jenž mohl stejně jako Rosa vzápětí potrestat finskou chybu v rozehrávce. Co se nepodařilo dvojici krajánků, zvládl o chvilku později Divíšek z rychlého protiútoku. Na jeho tvrdou střelu nestihl gólman mistrovského Oulu ani zareagovat. O dvě minuty později pomohla českému brankáři tyč, aby prakticky z protiútoku postaral o čtvrtý úspěch aktivně hrající Hlinka. I jemu pomohla chyba severských zadáků.

Zdramatizovat duel mohl v úvodu třetího dějství opět v početní výhodě Pirnes, ale mířil stejně jako o čtyři minuty později Olli Jokinen z bezprostřední blízkosti nad. I v zápase proti Finsku se představila v dobrém světle Nedorostova řada mladíků z NHL, Vrbata ani Hemský ale své pokusy v branky neproměnili.

Finům se poté podařilo zásluhou Jussiho Jokinena duel zdramatizovat a nakonec i otočit. Útočník Oulu nejprve tvrdou střelou snížil na 4:2 a 65 sekund nato byl na konci kombinace, které vedla ke třetímu finskému gólu. Čeští hráči si tak stejně jako v předešlém duelu řádně zkomplikovali závěr, tentokrát však na body nedosáhli. Vyrovnávací branku inkasovali 64 sekund před koncem normální hrací doby v oslabení a v následném prodloužení zasadil odevzdaným Čechům definitivní ránu Olli Jokinen.

Výsledek:

Finsko - Česká republika 5:4 po prodl. (1:2, 0:2, 3:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 3. O. Jokinen (J. Jokinen), 53. J. Jokinen (Peltonen, N. Kapanen), 54. J. Jokinen (Kukkonen), 59. O. Jokinen (Peltonen, J. Jokinen) 61. O. Jokinen (J. Jokinen, Niinimaa) - 6. Vašíček (Vlasák, Martínek), 18. V. Nedorost (A. Hemský, Hejda), 34. Divíšek (Ptáček), 37. J. Hlinka (Vašíček).
Rozhodčí: Zacharov - Bělov, Kisejov (všichni Rus.). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 1500.

Sestavy:
Finsko:
Bäckström - Marko Kiprusoff, Karalahti, Niinimaa, Kukkonen, Eskelinen, Saravo - Peltonen, O. Jokinen, J. Jokinen - Pirnes, N. Kapanen, Salmelainen - Dahlman, Immonen, Pesonen - Hahl, Filppula, Rita. Trenéři: Erkka Westerlund a Hannu Virta.
Česká republika: Pinc - Martínek, T. Kaberle, Škoula, Blaťák, J. Novák, Hejda, Ptáček, Sičák - Vlasák, Vašíček, J. Hlinka - Rosa, Mikeska, Kohn - A. Hemský, V. Nedorost, R. Vrbata - Hořava, Divíšek, Veselý. Trenéři: Radim Rulík, Ondřej Weissmann a Marian Jelínek.

Tabulka turnaje: 
1. Rusko 2 2 0 0 0 6:2 6
2. ČR 2 0 1 1 0 8:8 3
3. Finsko 2 0 1 0 1 6:6 2
4. Švédsko 2 0 0 1 1 4:8 1
Tabulka EHT: 
1. Rusko 5 3 0 0 2 16:11 9
2. Finsko 5 2 1 0 2 15:14 8
3. ČR 5 1 1 2 1 16:17 7
4. Švédsko 5 1 1 1 2 11:16 6

Pozn: Sloupce v tabulkách znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz