• MS 2005 - Play off
  • 12.5.2005 16:15
  • Čtvrtfinále
  • stav série 1:0
3 : 2
konec po s.n. 0:0, 0:0, 2:0 - 0:0 - 1:0

Neuvěřitelná odveta! Čtvrtfinále rozhodl nájezd Ručinského

12. května 2005, 17:09

Václav Jáchim

Utkání začalo z obou stran opatrně, přesto se před brankami děla spousta zajímavých věcí. Už ve 30. vteřině jeli v přečíslení dvou proto jednomu Prospal a Jágr, který ovšem přestřelil. Útočník s číslem 68 na zádech hýřil aktivitou, dral se za puky, bojoval. Ve 4. minutě předvedl Jágr parádní akci, kličkou se zbavil svého strážce Gilla, jenže jeho pokus letěl mimo. Američané se ukázali až v 6. minutě, kdy se bekhendem snažil zakončit Modano.

Kapitán Spojených států se netrefil. V čase 9:18 už ale branku dal. Krátce poté, co skončila naše přesilovka, vyvezl kotouč přes střední pásmo zadák Hauer. Zmocnil se ho Cole a bleskově přenechal na Mika Modana. Vysoký útočník Dallasu mířil přesně mezi nohy Tomáše Vokouna - 0:1.

Český tým se nenechal vyvést z tempa, reprezentanti nadále dřeli a neustále se tlačili do útočného pásma. Měli ovšem smůlu v koncovce, Jaromír Jágr musel čelit i několika zákrokům na hranici únosnosti od amerického rabachola Hala Gilla. Na DiPietra doráželi postupně Varaďa a Straka. V 11. minutě se do rychlého výpadu hrnula trojice českých hráčů, jenže Tomáš Kaberle propásl okamžik na nahrávku.

V 16.minutě tvrdě vypálil na Vokouna zadák Roach, ale ke konci třetiny měli tlak naši hokejisté. Jenže v koncovce jim chyběl klid i trocha štěstí. Ve slibné možnosti nedal Hlaváč, pak se neujal projektil Šlégra. Dvakrát napřáhl Židlický, jenže DiPietro pokrýval pokusy z větší vzdálenosti celkem bez obtíží.

Český výběr trápila v utkání koncovka. I ve druhé třetině měl víc ze hry, jenže jednak DiPietro chytal pozorně, jednak neměli naši hokejisté dobrou mušku. Ve 21. minutě mohl skórovat Modano, pak střílel vedle Sýkora, také Hlaváč vyšel naprázdno.

Ve 25. minutě byl vyloučen Tomáš Kaberle a Američané přesilovku využili. V čase 25:47 zavezl kotouč do pásma obět agilní Hauer, nahrál Parisemu, který pohotovým bekhendem centroval před bránu. Tam šel do koncovky Mark Parrish, kotouč s přispěním Výborného hokejky skončil za zády Vokouna - 0:2.

Ve 28. minutě si do velké šance nabruslil York, jenže náš brankář výborně zasáhl. Potom se Vašíček obtočil okolo americké klece, nicméně kotouč si cestu za čáru nenašel. Ve 33. minutě byl blízko dalšího zásahu Parrish, hezky ho předtím našel Weight. Hráči Spojených států hráli chytře. Napadali ve dvojici, tři přitom čekali na modré čáře. Navíc byli mnohem pruduktivnější než český tým.

Ve 33. minutě nahazoval Čajánek a DiPietro vůbec nevěděl, kde kotouč skončil. Vzápětí měl slibnou možnost Jágr, ale dostal se z úhlu a nestihl přesně zamířit. Ve 38. minutě tečoval nebezpečně Šťastný, ještě před druhou sirénou střílel Židlický. DiPietro už byl překonán, ovšem červené světlo ani při této akci za americkou brankou nesvítilo.

Nástup do třetího dějství měli opět naši reprezentanti aktivní. Ve 42. minutě pálil z prostoru mezi kruhy Šlégr a doslova sestřelil DiPietra. Americký brankář měl poškozenou masku, musel si narychlo vypůjčit náhradní od kolegy Conklina. A vzápětí český tým konečně trefil. Ve 42. minutě vypálil od modré čáry Marek Židlický, DiPietro nestačil zaregovat a kotouč napnul síť - 1:2.

Tři minutky na to se tlačil před amerického brankáře Ručinský, při obranném zákroku zranil zadák Miller ležícího DiPietra, ten se pak těžko zvedal z ledu. Tlak našeho mužstva zesílil při vyloučení DiPietra, Američané s vypjetím všech sil čelili silnému ataku. A soupeř nevydržel. Vzápětí poté, co byli hokejisté USA kompletní, Češi srovnali stav.Při neuvěřitelném závaru před americkou brankou se puk dostal k Hemskému. Ten si skvěle počkal, našel volného Jaroslava Špačka a zkušený zadák mířil z pravé strany přesně do odkrytého prostoru - 2:2. Zatímco loni vedli naši hráči a protivník dokázal srovnat, letos měl vzájemný duel přesně opačnou historii.

Po Špačkově trefě následovalo několik vyloučení. Nejdřív poslal Kanaďan Macuoka na hanbu Jágra s Gillem, pak tam usedl Kubina, načež byli vyloučení Židlický a Parrish. Američané hráli minutu přesilovku čtyř proti třem, česká defenziva ovšem vydržela. Veškerá aktivita soupeře se poté omezila na obranu ve svém pásmu. Na ledě v těch okamžicích dominovala česká reprezentace, poměr střel vyzníval v její prospěch víc než dvojnásobně.

Jelikož v normální dobe už další branka nepadla, musel zápas do prodloužení. V něm nejprve zahrozil pokusem z větší dálky Miller. V 64. minutě si najel před Vokouna obránce Liles, ale neskóroval. Za tři minutky dopadl zadák Colorada podobně. Těsně před koncem nastavení hákoval Židlický pronikajícího Knubleho a náš tým hrál ve třech proti čtyřem.

Zápas nakonec musely rozsoudit samostatné nájezdy. Stejně jako před rokem v Praze.

Jak se jely nájezdy:

Spojené státy: Mike Knuble - nedal, Vokoun chytil. Doug Weight - nedal, tyč. Mike Modano - nedal, Vokoun vykopl betonem. Mark Parrish - nedal, střela mimo. Andy Roach - nedal, Vokoun jeho bekhend chytil.

Česká republika: Martin Ručinský - 1:0, skóroval kličkou do bekhendu. Jan Hlaváč - nedal. Jaromír Jágr - nedal, DiPietro kryl. Aleš Hemský - nedal, nevystřelil.

Výsledek čtvrtfinálového utkání české reprezentace na mistrovství světa v Rakousku:

Česká republika - USA 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0)
Branky a nahrávky:
42. Židlický (Výborný), 50. Špaček (A. Hemský, Prospal) - 10. Modano (Cole, Hauer), 26. Parrish (Parise, Hauer). Nájezd proměnil: Ručinský. Neproměnili: Hlaváč, Jágr, Hemský - Knuble, Weight, Modano, Parrish, Roach.
Rozhodčí: Matsuoka (Kan.) - Hämäläinen (Fin.), Karlsson (Švéd.). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:1. Diváci: 7700.

Sestavy:
Česká republika: Vokoun - Šlégr, T. Kaberle, Kubina, Špaček, Židlický, Fischer, F. Kaberle, Hejda - Jágr, Prospal, Martin Straka - P. Sýkora, Výborný, Hlaváč - Dvořák, Čajánek, Ručinský - A. Hemský, Vašíček, Varaďa. Trenéři: Vladimír Růžička, Radim Rulík, Ondřej Weissmann a Marian Jelínek.
USA: DiPietro - Roach, Gill, A. Miller, Martin, Hauer, Leopold, Liles - Cole, Modano, Knuble - Parrish, Weight, York - Gionta, Stastny, Parise - Adams, Halpern, Hall. Trenéři: Peter Laviolette a John Tortorella.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz