• MS 2007 - Osmifinále - sk. F
  • 6.5.2007 18:15
  • 2. kolo

Češi jsou bojovníci. Po výborném výkonu vydřeli bod proti Kanadě a jsou ve čtvrtfinále!

6. května 2007, 18:55

Václav Jáchim

Čeští hokejisté se po prohrách s Německem a Slovenskem ocitli v těžké situaci. K postupu do play off potřebovali bodovat, pokud nechtěli čekat na výsledek pondělního duelu Němců s Bělorusy. Reprezentanti vstoupili do utkání proti Kanadě s pozměněnou sestavou. Na tribuně zůstali obránce Platil a útočník Šmíd. V první ofenzivní formaci naskočili Výborný, Plekanec, Olesz, čtvrtou trojku vytvořili Balaštík, Hlinka, Rolinek.

Reprezentanti zahájili dobře. Byli aktivní, dobře bruslili a neustále se tlačili před gólmana Rolosona. Kanaďané neměli tak vysunutý obranný val, což našim hráčům svědčilo. Ve druhé minutě chtěl Čechmánka překvapit Cammalleri, ale víc vzruchu bylo na opačné straně. Při přesilovce tvrdě pálil Sýkora, který se jinak do hry nezapojoval. Později minul puk před odkrytou klecí Balaštík.

Z akcí soupeře stály za zmínku pokusy Lombardiho a rychlý výpad Chimery, jehož pokus se otřel o tyčku. Soupeř se pokoušel o bleskové protiútoky, nicméně naši hokejisté bránili velmi pozorně. Ve 13. minutě dostali svěřenci trenérů Hadamczika, Palečka a Musila k dispozici 30 vteřin dlouhou přesilovku pěti proti třem. Tuhle možnost sice nevyužili, ale krátce po návratu vyloučeného Williamse už se skóre měnilo.

Přesilovková eskadra kouzlila v útočné třetině, Výborný posunul na Hlinku a ten našel u modré čáry Marka Židlického. Obránce Nashvillu tvrdě vypálil a Roloson neměl šanci - 1:0. Poté měl velkou příležitost Barinka, hokejisté vytvářeli na Kanaďany soustavný tlak. Střelecká statistika prvního dějství 18:7 ve prospěch České republiky hovoří dost výmluvně.

Oba týmy předvedly výborný hokej. Hra se přelévala z jedné strany kluziště na druhou, výkon českých hokejistů byl neporovnatelně lepší než předtím proti Německu či Slovensku. Skvělý zápas chytal Roman Čechmánek, který poprvé inkasoval díky velké smůle. V čase 22:15 po teči Mayerse někdo v hledišti zapískal, naši přestali hrát a Jay McClement neměl problém trefit. Rozhodčí Bulanov gól uznal - 1:1.

Ve 24. musil měl šanci Výborný, dvě minutky nato zakončoval český kapitán přečíslení s Plekancem a brankář Roloson inkasoval dvě minuty za posunutí klece. Jelikož na hanbě pykal i Cammalleri, měli Češi půl minutku přesilovku pěti proti třem. Blízko gólu se poté ocitl Marek, jenž trefil zblízka tyč. Rušných momentů byla na ledě spousta. Třeba Čajánkův pokus z otočky, Murphyho průnik. Ve 30. minutě pro změnu posunul bránu Barinka, čímž zachránil mužstvo od maléru.

V době sílícího kanadského tlaku se na druhé straně urodil gól v sítí Rolosona. Po shrumáži vydoloval kotouč Výborný, přistrčil ho Tomáši Plekancovi a ten u bližší tyče našel skulinku - 2:1. Dvacet sekund před druhou sirénou zvedli češi ruce nad hlavu znovu. Olesz dostal puk patrně do brány, ale rozhodčí Bulanov po konzultaci s kolegou u videa zásah nepotvrdil. Ani jeden televizní záběr spolehlivě nepotvrdil, že kotouč skončil za čárou.

Skóre se měnilo na začátku třetí třetiny. V čase 43:22 našel od levého mantinel Phaneuf najetého Erica Staala. Útočník Caroliny si položil Čechmánka a bekhendem zakončil - 2:2. Dvě minutky poté byl vyloučen Weber. A reprezentanti využili už třetí přesilovku v utkání. Po závaru před Rolosonem propálil v čase 46:39 kanadského gólmana Rostislav Olesz - 3:2.

Infarktový zápas, který bez výhrad snesl parametry play off, pokračoval ve strhujícím tempu. Naši hráči měli v nohách bitvu se Slovenskem, zatímco Kanaďané v sobotu odpočívali. Přesto reprezentanti předváděli aktivní styl. Jenže soupeř se nevzdával. V čase 50:57 se zámořskému výběru povedlo vhazování, po němž bez přípravy trefil Shane Doan - 3:3.

Protivník poté nastoupil k ofenzivě, usadil se v českém pásmu a mačkal naši obranu do posledních zbytků sil. Závěr byl hektický. Na hanbě pykal Klesla a Kanaďané měli několikrát na hokejce gól. Jenže Čechmánek pokaždé zachránil. Duel skončil po 60 minutách a muselo následovat prodloužení, první české na turnaji.

Do nastavení naskočil místo Čechmánka čerstvý Marek Pinc, což byla jeho premiéra na mistrovství světa. Ale trvala jen 23 vteřin. Kanaďané se prodrali do našeho pásma a v čase 60:23 dal druhý gól v utkání Eric Staal - 3:4. Češi ale mají důvod k radosti. Bodík je totiž postrčil do čtvrtfinále!

Výsledek třetího utkání české reprezentace v osmifinálové skupině mistrovství světa:

Česká republika - Kanada 3:4 v prodl. (1:0, 1:1, 1:2 - 0:1)
    
Branky a nahrávky: 14. Židlický (Výborný, J. Hlinka), 33. Plekanec (Výborný), 47. Olesz - 23. McClement, 44. E. Staal (Cammalleri, Phaneuf), 51. Doan (Lombardi), 61. E.Staal (Murphy).
Rozhodčí: Bulanov (Rus.) - Fonselius (Fin.), Gemeinhardt (Něm.).
Vyloučení: 5:9.
Využití: 3:0.
Diváci: 6500.
    
Sestavy: 
    
Česká republika:
Čechmánek (61. Pinc) - Židlický, Čáslava, Z. Michálek, Klesla, Hamr, Barinka - Výborný, Plekanec, Olesz - Irgl, Čajánek, Hubáček - Bednář, Marek, Tenkrát - Balaštík, J. Hlinka, Rolinek - P. Sýkora. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil. 
Kanada: Roloson - Brewer, Commodore, Weber, Hamhuis, Phaneuf, Schultz Murphy, Jackman - Mayers, McClement, Chimera - Williams, E. Staal, Cammalleri - Doan, Lombardi, Nash - Armstrong, J. Staal, Toews. Trenér: Andy Murray. 
    
Tabulka osmifinálové skupiny F:

1. Kanada 4 3 1 0 0 18:12 11
2. USA 4 3 0 0 1 15:7 9
3. Slovensko 5 3 0 0 2 18:15 9
4. Česká republika 5 2 0 1 2 17:14 7
5. Německo 4 1 0 0 3 5:11 3
6. Bělorusko 4 0 0 0 4 9:23 0

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz