• Karjala Cup - 2008
  • 9.11.2008 14:00
  • 1. kolo
1 : 0
konec po s.n. 0:0, 0:0, 0:0 - 0:0 - 0:0

Skvělou bitvu rozhodly nájezdy sborné, Rusové potřetí za sebou vyhráli turnaj Karjala

9. listopadu 2008, 11:01

Václav Jáchim

Oba týmy měly na turnaji formu, vzájemný duel rozhodoval o konečném vítězi. Češi v sobotu přemohli Švédy, Rusové vysoko zdolali domácí Finy. Především proto, že měl celek Suomi až přehnaný respekt z kvalit mistrů světa. Naši hokejisté chtěli hrát aktivně, žádnou pasivní obranu. Měli velkou chuť. Reprezentanti se soupeři vyrovnali v pohybu, důrazu. V rychlosti přihrávek.

Hned v úvodu vyzkoušel pozornost brankáře Barulina z levé strany Nedorost. V první polovině dvacetiminutovky měli Češi k dispozici dvě přesilovky - nejprve putoval na trestnou lavici Gorovikov, poté Nikulin. Před ruskou klecí zkoušeli dorážet Čajánek s Čermákem, nicméně skóre se neměnilo. Na druhé straně neuspěl v početní výhodě ani soupeř, při vyloučení Čermáka se Rusové v podstatě nedostali k zakončení.

Hokejisté si počínali sebevědomě, využívali každé možnosti k průniku do ofenzivního pásma. Obránci hru zbytečně nekomplikovali. Protivník ohrozil Kopřivu jen ve 12. minutě, šikovnou teč zkusil Těreščenko. Po přestávce měl hokej znovu grády. Finští rozhodčí Rönn s Rantalou začali víc vylučovat a duel víceméně pokračoval v nestandardním počtu hráčů na ledě.

Velkou možnost měl při početní výhodě Čajánek, jehož u zadní tyče našel Marek. Osobní střety se stupňovaly, byl to boj se vším všudy. Ve 26. minutě putoval na hanbu Barinka, pak následovala vyloučení Krsteva a znovu Barinky. Češi dřeli do úmoru, skvělý Kopřiva pokryl dorážku Buta, tvrdou ránu Kornějeva. Na opačné straně volaly po gólech pokus Čajánka a rána Rachůnka v přesilovce.

Češi hráli 79 vteřin v pěti proti třem, nicméně výhodu nevyužili. Předtím se sice trefil Čermák, ale gól nemohl být uznán. Přišel po odpískání. Při českém tlaku v pásmu měl několikrát štěstí brankář Barulin, například projektil z Rachůnkovy hokejky vytáhl ramenem, ani nevěděl jak. Slibnou možnost spálili posléze také Irgl s Rolinkem.

Ve třetí třetině bylo patrné, že ani jeden z týmů nechce udělat chybu. Jediný gól by zápas řešil, ovšem na ledě se dál odehrávalo vzrušující soupeření. Po nástupu do hry se uvedl tvrdou střelou Žitnik, při vyloučení Vašíčka nebezpečně dorážel z prostoru před brankovištěm obránce Proškin. Ovšem Kopřiva byl pozorný. Zákrok zápasu předvedl kladenský gólman v 52. minutě, když But zakončoval přečíslení dvou proti jednomu.

Zkušený útočník vypálil dobře, Kopřiva se přesouval, přesto rukou kotouč vyrazil. Rusové se v závěru třetího dějství hrnnuli do útočného pásma, ale česká defenziva odolala. V normální době skončilo klání bez branek, což znamenalo, že sborná potřetí za sebou vyhrála turnaj Karjala.

V nastaveném čase se hra znovu přelévala ze strany na stranu, hrdinové utkání Barulin a Kopřiva měli spoustu práce. V čase 63:27 fauloval Proškin a Češi dostali k dispozici výhodu čtyř proti třem. Nevyužili, ke slovu tedy podobně jako ve čtvrtek s Finy přišly nájezdy. V nich přesně mířili jen soupeři. Zatímco Zaripov a But proměnili, Klepiš s Markem vyšli naprázdno - 0:1 po nájezdech.

Rusové si v turnaji připsali další výhru, český tým v normální době neprohrál. Bilanci Karjala Cupu uzavřel s pěti body. Konečné druhé místo zajistila reprezentantům večerní výhra Švédů nad domácím Finskem.

Výsledek posledního utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

ČESKÁ REPUBLIKA - RUSKO 0:1 po sam. nájezdech

Rozhodující nájezd: Zaripov.
Rozhodčí: Rantala, Rönn - Fonselius, Nieminen (všichni Finsko).
Vyloučení: 7:8.
Bez využití.
Diváci:
4212.
Sestavy:
Česká republika:
Kopřiva - K. Rachůnek, Kutlák, Krstev, Barinka, Němec, Blaťák, Ševc - Čermák, Marek, Čajánek - Klepiš, Vašíček, Rolinek - Kumstát, Skuhravý, Nedorost - Květoň, Vampola, Hořava - Irgl. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Rusko: Barulin - I. Nikulin, Proškin, Aťušov, Korněv, Kuljaš, Višněvskij, Ščadilov, Žitnik - Morozov, Zinovjev, Zaripov - Michnov, Ščastlivyj, But - Radulov, Gorovikov, Saprykin - Pěrežogin, Těreščenko, Paršin. Trenéři: Vjačeslav Bykov a Igor Zacharkin.

Tabulka turnaje i Euro Hockey Tour:

1.Rusko3 2100 8:  2  8
2.Česko3 1020 7:  6  5
3.Švédsko3 1002 3:  5  3
4.Finsko3 0102 6:11  2
RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz