• Czech Hockey Games - 2009
  • 16.4.2009 18:00
  • 1. kolo

Reprezentanti zahájili České hokejové hry vítězstvím, bitvu se Švédy rozhodl Jágr

16. dubna 2009, 17:57

Václav Jáchim
Ačkoli se v sestavě českého výběru objevil Jaromír Jágr a poprvé nastoupily některé opory, které předtím odpočívaly, hlediště liberecké Tipsport arény nebylo úplně zaplněné. Úvodní duel Českých hokejových her začal opatrně, náš ani švédský výběr nechtěl udělat chybu, během první třetiny nebylo k vidění moc šancí.

Do první větší se už ve druhé minutě hrnul Linus Ömark, jenže šikula z Luley minul českou klec. V brance národního týmu nastoupil vítkovický Jakub Štěpánek a počínal si dobře. Chytal klidně, pozorně. Nutno poznamenat, že mu pomáhala kvalitní hra obránců.

Seveřané se dostali k zakončení vlastně jen v přesilovkách, to samé ale také čeští hokejisté. Zejména početní výhoda při vyloučení Larse Jonssona halu rozpumpovala, po akci Jágra měl gólman Liv co dělat, aby odolal. Zápas dostal tempo, hra se přelévala rychle z jedné strany na druhou, při vyloučení Vondrky testoval Štěpánkovu pozornost zkušený zadák Kenny Jönsson.

Vstup do druhého dějství měl opět razantní Ömark, ale jeho pokus Štěpánek skvěle kryl ukázkovým semaforem. Na druhé straně zaujala střela Květoně, hezkou akci ukázal Kvapil před Liva se tlačili Olesz s Vondrkou. Čeští hokejisté postupně zvýšili důraz, hrnuli se do brankoviště, ve 31. minutě byl ve slibné příležitosti Jágr.

Nejzkušenější hokejista domácího výběru připravil o chvilku později první český gól. Jágr poslal puk na Liva, po odrazu se ho zmocnil Petr Čajánek. Neukvapil se, zamířil a přesně trefil - 1:0. Vzápětí mohl zvýšit Kvapil, jenže pokus vítkovického objevu skončila na tyči. Ve 37. minutě chytil Štěpánek velkou šanci Tjärnqvistovi. Záhy poté bylo srovnáno.

V čase 38:18 vyzrál soupeř na obrannou dvojici Blaťák - Sičák, mezi kruhy se dostal ke kotouči Christian Berglund a útočník ze švýcarské nejvyšší soutěže bez přípravy zakončil - 1:1. Po přestávce bylo stále víc zřejmé, že kdo dá další gól, nakloní zápas výrazně ve svůj prospěch. V přečíslení netrefil z nadějné pozice Olesz, poté z pravého kruhu pálil do Liva agilní Jágr.

Následovala série vyloučení, v 55. minutě přišel rozhodující úder českého týmu. Na hanbu nejprve odešel Harju, po faulu na Jágra pak také Lars Jonsson. Domácí měli k dispozici 97 vteřin dlouhou početní výhodu pěti proti třem a naložili s ní báječně.

V čase 54:54 napřáhl z pravé strany Jaromír Jágr a nechytatelně pálil do sítě - 2:1. Naši hokejisté posléze odolávali pokusům soupeře, až do finiše pokračovali v koncentrovaném výkonu. Potěšil brankář Štěpánek, své odvedla kvalitní defenziva. A v útoku se projevily zkušenosti Jágra, Čajánka, Marka i dalších osobností.

Češi si tedy připsali na domácím turnaji první vítězství. Švédům oplatili porážku z minulého vzájemného utkání ze Stockholmu a před mistrovstvím světa naznačili vcelku zajímavé možnosti. O skutečné formě ovšem napoví především sobotní klání proti Rusku, které opět startuje od 18 hodin.

Výsledek prvního utkání reprezentace na Českých hokejových hrách:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. Čajánek (Jágr, Klepiš), 55. Jágr (Blaťák) - 39. Berglund (Nordgren, Wallin).
Rozhodčí: Laaksonen, Partanen (Fin.) - Kalivoda, Pešek (oba ČR).
Vyloučení: 7:6.
Využití: 1:0.
Diváci: 3809.
Sestavy:
Česká republika:
Štěpánek - K. Rachůnek, Čáslava, Krstev, Kutlák, Sičák, Blaťák, Němec, M. Barinka - Jágr, Čajánek, Klepiš - Kvapil, Marek, Rolinek - Olesz, J. Hlinka, Vondrka - D. Květoň, Vampola, Lukeš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Švédsko: Liv - R. Jonsson, K. Jönsson, L. Jonsson, Hedman, M. Johansson, Gunnarsson, Akerman - Weinhandl, Persson, Thörnberg - Nordgren, Wallin, Berglund - Zackrisson, Harju, Omark - Widing, Andersson, M. Tjärnqvist. Trenéři: Bengt-Ake Gustafsson a Roger Rönnberg.

Tabulka Českých hokejových her:
    

1. Finsko  1  1  0  0  0  4:2  3
2. Česko  1  1  0  0  0  2:1  3
3. Švédsko  1  0  0  0  1  1:2  0
4. Rusko  1  0  0  0  1  2:4  0

Tabulka Euro Hockey Tour po třech turnajích:

1. Rusko  10  6  2  0  2  39:22  22
2. Finsko  10  3  2  1  4  27:32  14
3. Švédsko  10  4  0  1  5  23:28  13
4. Česko  10  3  0  2  5  29:36  11

Chcete si zasoutěžit o vstupenky na mistrovství světa ve Švýcarsku? Máte jedinečnou možnost:

http://www.hokej.cz/index.php?lng=CZ&webid=487&id=470&view

Chcete vidět světové hokejové hvězdy na vlastní oči během Českých hokejových her? Vstupenky na liberecký turnaj stále v prodeji za příznivé ceny!

http://www.hokej.cz/index.php?lng=CZ&webid=259&id=43257&view=clanek

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz