• 1. liga - O udržení
  • 13.2.2010 18:00
  • 2. kolo

Chrudim vstoupila do bojů o udržení vítězně

13. února 2010, 19:59

eSports.cz eSports.cz

Utkání začaly oba celky velmi pozvolna, první vážnější situace se tak odehrála až ve 4. minutě, kdy se v přesilové hře dostal do vyložené šance Jan Šeda. Z mezikruží však branku netrefil a Cikánek nemusel zasahovat. Poté měli zkrácenou přesilovku i hráči Berouna, k ohrožení Landsmana se ale nedostali. Následující 3 minuty byly plné nepřesností na obou stranách a vše se změnilo až v 8. minutě, kdy za katr putoval Michal Pavel. V přesilovce roztočili hráči od řeky Chrudimky kolotoč plný přihrávek, k výraznějšímu ohrožení Cikánkovy branky se ovšem nedostali. Pár vteřin po návratu Pavla na led, se dostal do stoprocentní šance Jan Buchtele, ale ani on skóre neotevřel. Chrudimským byla nabídnuta alespoň výhoda přesilové hry, která se brzy zdvojnásobila, jelikož hráči Berouna přestávali stíhat tempo domácích. Netrvalo dlouho a Jan Šeda poslal Chrudim do vedení přesně umístěnou střelou - 1:0. Chrudim poté hrála v přesilovce pěti proti čtyřem a za nedlouho měl hlavní sudí opět zdviženou pravici. Kdyby Chrudimští odevzdali Berounu puk, hráli by asi půl minuty v pěti proti třem, oni se ovšem rozhodli využít nabídnuté výhody a přihrávali si před modrou čarou, jenže ke střele se žádná z Orlic nedostala. Pokračovalo se tedy v pěti proti čtyřem a k vážnějšímu ohrožení hostující svatyně se dostal Malinský, který byl zcela osamocen před Cikánkem. Z tohoto souboje vyšel vítězně hostující brankář, protože Malinský netrefil branku. Jepičí život měla hra v plném počtu na obou stranách, jelikož Chrudimští, jakoby chtěli oplatit Berounu nabídnuté přesilové hry a protože krátce po prvním faulu domácích následoval další, byla Berounu nabídnuta přesilovky pěti proti třem. Kdo čekal v tu chvíli vyrovnávací branku, hluboce se spletl. Nejenže se hráči Berouna nedostali k vážnějšímu ohrožení Landsmanovi svatyně, ale ihned po návratu z trestné lavice se dostal do úniku Zdeněk Žák. Ke smůle domácích Žáka Cikánek skvěle vychytal a stav se neměnil. Zanedlouho se vylučovalo znovu a to hned na obou stranách. Hra ve čtyřech na obou stranách evidentně svědčila hostujícímu celku a důsledkem toho se dostal do samostatného úniku Kratzer. Hlavní Orlice v chrudimské kleci si ovšem na unikajícím medvědovi smlsla jako na malině a bez sebemenších problémů držel Filip Landsman čisté konto i po této akci. Do konce třetiny se nic až na individuální ukázku bruslařského umu v podání hostujícího Braniše nic nestalo a tak si Chrudimští nesli do kabin vedení 1:0.

V úvodu druhé třetiny začaly Medvědi vystrkovat drápky ve větší míře, což bylo na Orlicích znát a Zdeněk Žák si musel vypomoci faulem. Oproti předchozím početním výhodám si v této Berounští vedli velmi dobře a výsledkem byla dělovka v podání Kopeckého, která orazítkovala tyč domácí svatyně. Brzy hráči pokračovali v hojném počtu nedovolených zákroků a následovala vyloučení na obou stranách. Nejdříve v podání Petra Mocka a poté Marka Kopeckého. Ani jeden z celků se v těchto početních výhodách k ničemu nedostal a za zmínku tak stojí až 30. minuta. Jan Rudovský totiž všem přítomným dokázal, že by našel uplatnění i ve sportu zvaném Carambol (obdoba známého kulečníku) protože se mu podařilo trefit puk takovým způsobem, že se černá pryž odrazila ne od jedné, ale hned od obou tyčí domácí branky. Následně putoval za katr Jan Šeda a v přesilovce se dostal do dobré střelecké pozice Braniš, ani on však Landsmana nepřekonal. Poté se hrálo ve čtyřech, jelikož fauloval Jelínek. Neuběhly ani 2 minuty a dvířka od trestné lavice hostů se znovu otvírala. Tentokrát se šel na návštěvu k trestoměřičům ohřát Jan Novotný. K údivu všech přítomných se do konce třetiny nevylučovalo a za zmínku stojí pouze fakt, že pár vteřin před druhou sirénou měl na holi vyrovnání Diviš, jenže Landsman byl v brance jako neprůstřelná zeď.

Třetí třetina začala oproti těm předchozím zcela odlišně a ani jeden z celků, jako by nechtěl udělat osudnou chybu. Vážnější akce jsme se tak dočkali až ve 44. minutě. Jelínek napřáhl od modré a Landsman měl s jeho střelou značné problémy. V téže minutě se poté dvakrát vylučovalo. Nejdříve po 1 hráči na obou stranách, následně byly uděleny „pouhé“ 2 minuty Milanu Kopeckému za zákrok, který by zřejmě většina sudích ohodnotila větším trestem. Orlicím se naskytla příležitost navýšit vedení, což se málem stalo. Marek Zadina se octl před zcela odkrytou brankou, jenže hostující obránci mu v poslední chvíli zablokovali hůl. O tři minuty později jsme se dočkali i velmi povedeného divadelního představení. Z pohledu nestranného diváka musím řici, že jsme byli v 53. minutě svědky velmi povedené herecké etudy, která nesla své ovoce. Důsledkem bylo vyloučení domácího Petr Mocka na 2 minuty za údajné podražení. Jako by nám hráči od řeky Chrudimky chtěli zdramatizovat závěr utkání. Z trestu Mocka totiž uběhla minuta a půl a Petr dostal na trestnou lavici kamaráda, konkrétně Jana Šedu, který už skutečně fauloval. Medvědi zamkli Orlice ve vlastní třetině, jenže jejich střely končily vždy na jedné neprostupné zdi jménem Filip Landsman. Poté měli Berounští i trochu smůly, když Růžička ve velmi slibné šanci zlomil při střele hůl. Pravidlo: „Nedáš, dostaneš!“ se vyplnilo v plné kráse i na chrudimském zimním stadionu. Daniel Rákos našel před hostující brankou Jana Buchteleho, který prostřelil Cikánka pod vyrážečku – 2:0. Místo toho, aby se Medvědi hnali za kontaktní brankou, domácí drželi puk na svých holích a v klidu kombinovali. Beroun byl ke konci zápasu bezradný a jiskřičku naděje pro něj vykřesal až faul jednoho z domácích hráčů zhruba 2 minuty před koncem. Medvědi neměli co ztratit a proto se odhodlali ke hře bez brankáře, jenže ani ta neslavila úspěch a stav se do konce utkání nezměnil. Chrudimští zvládli první utkání ve skupině o udržení a připsali si zaslouženě cenné body.

Ohlasy trenérů:

Pavel Rohlík, trenér HC Chrudim: V této soutěži jsme dlouho dole. V play-out zkrátka nejde o krásu a bylo to znát. V první třetině jsme byli nerozježděný, bylo znát, že jsme chvíli nehráli. Jinak dneska výborná obrana, výborný brankář. Mužstvo je silné a dokazuje to právě tím, že dokáže hrát výsledek bez obdržených branek a nás trenéry to velmi těší, jelikož právě výsledek 2:0 nebo 3:0 ukazuje, že mužstvo je silné v obraně. I v dnešním zápase byly nějaké ty výpadky, zejména ve 2. třetině. Beroun nás ale ničím nepřekvapil, byli jsme se na něj podívat v zápase se Šumperkem před pár dny. Je to pro nás velmi cenné vítězství, i když to možná nyní nedoceníme. Jedeme totiž do Šumperku a v případě prohry se na nás mohl dotáhnout. Takhle máme náskok už 10 bodů a i kdyby to v Šumperku nedopadlo, stále máme solidní náskok. Samozřejmě to neznamená, že tam jedeme prohrát, my tam chceme nějaký ten bod urvat a bojovat.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz