• Czech Hockey Games - 2011
  • 21.4.2011 18:10
  • 1. kolo

České hvězdy začaly v Brně vítězně, houževnaté Finy zlomily góly Rolinka a Červenky

21. dubna 2011, 18:24

Václav Jáchim

Jestliže v dosavadním průběhu přípravy na mistrovství světa hráli čeští hokejisté přece jen se soupeři druhého sledu, tentokrát narazili na protivníka nejužší světové špičky. První duel Českých hokejových her nabídl divákům pohled na hvězdy našeho hokeje. Poprvé od loňského finále mistrovství světa oblékl nejcennější dres Jaromír Jágr, v Hadamczikově sestavě nechyběli Martin Havlát, Milan Michálek, Radek Martínek, Jakub Voráček nebo Ondřej Pavelec.

Sestava dostává podobu té pro mistrovství světa, čekalo se, jak si v týmu spousta osobností vyhoví. První dojem byl výtečný. Hokejisté na Finy vlétli s nebývalou aktivitou, byli důrazní, lépe bruslili. Neustále se tlačili před Vehanena. Do koncovky se hrnul Červenkův útok s Průchou a Jágrem na křídlech, hodně nebezpečné akce měli Havlát s Michálkem. Pozadu nechtěl zůstat ani dravý Voráček, který po žabičce od Němce uháněl sám na finskou bránu, ale neuspěl.

Vehanen lapil slibnou možnost Červenky, na druhé straně netrefil puk před Pavelcem agilní Nokelainen, hodně nebezpečný byl pokus Komarova. Český tým měl více ze hry, vytvořil si větší počet nebezpečných příležitodstí, jenže jak už to bývá, jako první se radoval soupeř. V čase 10:56 dostal kotouč do české brány z dorážky Juhamatti Aaltonen, jenž se k puku dostal po střele Mojžíše. Vlasáč z ruského Magnitogorsku byl sice hákován, přesto docílil gólu - 0:1.

Reprezentanti se vedením soupeře nedali odradit, dál se snažili o aktivní hokej, nicméně Finové postupně zvedali hlavu. V 15. minutě minul před Vehanenem kotouč Růžička, neuspěli Havlát ani Marek, k cíli nevedly akce Jágra. Po přestávce se opticky poměr sil srovnal, protože Seveřané přidali v pohybu. Ve 23. minutě skončil puk z hokejky Mäenpää na horní tyčce Pavelcovy brány, nebezpečný únik předvedl znovu Aaltonen, na opačné straně zaujala střela Jágra.

Ve 36. minutě se málem radovali podruhé Finové. Střelu obránce Väälivääry tečoval Lahti, puk spadl za Pavelce, jenže gólman Atlanty pohotově zasáhl.  Další možnost měl Mäenpää, pak ovšem přišla velké chvíle českého kapitána. V čase 38:38 se nádherně prosadil Tomáš Rolinek, který si narazil s Voráčkem a poté parádně vypálil nad Vehanenovu lapačku - 1:1. První česká branka přišla v pravý čas, jednak bylo vyrovnáno, jednak v tu dobu Finové vytvářeli velmi silný tlak v našem obranném pásmu.

Trenér Jukka Jalonen nechal odpočívat posily z NHL, na tribuně seděli Ruutu, Mikko Koivu, Salmela a Lepistö, celek Suomi si ovšem vedl velmi dobře. Ve třetím dějství Češi šlápli na plyn, jejich kombinace byly znovu hodně nebezpečné. Naskočil třináctý útočník Koukal, došlo ke změnám v některých formacích, Marek se kupříkladu přesunul k Rolinkovi s Voráčkem. Jenže pořád vázla koncovka. Neprosadili se Růžička ani Mojžíš. Napěchované Rondo sledovalo parádní hokej, jemuž chybělo snad jen víc branek.

Natěšená aréna se dostala do varu v čase 48:49, kdy šli domácí do vedení. Puk se od Jágra přes Průchu dostal k Romanu Červenkovi, který propálil Vehanena - 2:1. Obrat ve skóre dodal českým hokejistům další elán, na zteč je hnalo skvělé publikum. Finové se pokoušeli odpovědět, například střílel Lahti, pak do přečíslení vyrazil Aaltonen, akci naštěstí nezakončil Lehterä. V závěru třetí třetiny odvolali Seveřané z ledu Vehanena, nicméně ke změně skóre už nedošlo.

Reprezentanti vypjatý závěr zvládli, na domácím turnaji slaví první tříbodové vítězství. Po pátečním dni volna následuje dramatický víkend. Elitní výběr nejprve hraje v sobotu od 14 hodin s Ruskem, den poté uzavře poslední podnik Euro Hockey Tour zápas Česká republika - Švédsko od 18 hodin. Utkání s Finy mělo vynikající parametry, je zřejmé, že další dva duely budou znovu pořádně dramatické.

Výsledek prvního utkání reprezentace na Českých hokejových hrách 2011:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 39. Rolinek (Voráček, Vrána), 49. Červenka (Průcha, Jágr) - 11. Aaltonen (Lehterä, Vehanen).
Rozhodčí: Lärking, Persson (oba Švéd.) - Bláha, Pouzar.
Vyloučení: 1:4.
Bez využití.
Diváci:
7200 (vyprodáno).
Sestavy:
Česká republika:
Pavelec - Martínek, Krajíček, Rachůnek, Škoula, Němec, Čáslava, Nakládal, Mojžíš - Havlát, Marek, M. Michálek - Jágr, Červenka, Průcha - Voráček, Vrána (41. Koukal), Rolinek - M. Růžička, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Finsko: Vehanen - Niskala, Välivaara, Väänänen, Puistola, Heitanen, Mäenpää, Kukkonen, Jaakola - Puustinen, Kapanen, Lahti - Pihlström, Immonen, Pesonen - Aaltonen, Lehterä, Pyörälä - Joensuu, Nokelainen, Komarov. Trenér: Jukka Jalonen.

Tabulka EHT:

1 Rusko 9 7 0 0 2 31:21 21
2. Švédsko 9 5 1 0 3 33:24 17
3. Finsko 10 2 1 2 5 23:29 10
4. Česko 10 2 1 1 6 19:32 9
RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz