• MS 2011 - play off
  • 13.5.2011 16:15
  • Semifinále
  • stav série 0:1

Konec zlatého snu! Obhájci titulu nezvládli bitvu se Švédy, čeká je jen duel o bronz

13. května 2011, 16:15

Václav Jáchim

Zápasy se Švédskem bývají pravidelně náročné, soupeř uplatňuje propracovanou obranu, jedná se zpravidla o souboj systémů. Uspěje ten, kdo jako první neudělá chybu, nebo vydrží být dostatečně trpělivý. V semifinále loňského šampionátu v Kolíně nad Rýnem se radovali Češi, hokejisté Tre Kronor nyní chtěli tehdejší výhru po nájezdech reprezentantům vrátit. Do boje šly tradiční sestavy, v té české bohužel znovu chyběl zraněný Havlát. Do formace k Eliášovi a Milanu Michálkovi tedy zase naskočil Frolík.

První třetina odpovídala předpokladům. Hokejisté vyčkávali, hrálo se především s důrazem na patřičné krytí vlastního obranného pásma. Z nebezpečné dorážky hrozil Sjögren, na opačné straně tvrdě od levého mantinelu pálil Milan Michálek. Neujal se pokus Červenky, stejný hráč měl šanci poté, co kolem švédské klece obkroužil Plekanec. Ale skóre se neměnilo. Vyprodaná Orange Aréna věděla, že vývoji duelu hodně napomůže první gól, úvodní dějství nenabídlo moc vzrušujících situací.

Po první přestávce už se bylo na co dívat, utkání dostalo spád. Ze druhé třetiny uběhlo jen 46 vteřin a Češi šli do vedení! Milan Michálek se protáhl podél pravého mantinelu, poslal kotouč do švédského brankoviště, odkud ho za Fastha neomylně umístil Patrik Eliáš - 1:0. Zdálo se, že reprezentanti postupně víc rozleptají soustředěnou hru protvníka, jenže Švédové náskok brzy srovnali. Rozhodčí vyloučili Červenku, hráči Tre Kronor dostali k dispozici první přesilovku v utkání. A využili. Patrik Berglund nejprve pálil do Plekance, pak už do sítě - 1:1.

Záhy poté měl velkou možnost Patrik Eliáš, rychlík z New Jersey upaloval na Fastha, ale mířil nad. Navíc se zdálo, že ho obránci zastavili drobný zahákováním. Boční konstrukci následně trefil Plekanec, ovšem po vyrovnávací brance začínali mít převahu Švédové. Závěr druhé třetiny patřil jim. Hezký průnik ukázal Backlund, Pavelec ramenem parádně zlikvidoval příležitost Perssona. Při první početní výhodě českého týmu byl blízko skórování pro změnu  Rachůnek, ovšem skóre se neměnilo.

Vyrovnaný poměr vydržel do času 35:10, kdy celým kluzištěm projel Mikael Backlund a z pravého kruhu tvrdě vypálil. Kotouč prolétl kolem clonícího Čáslavy a od zadní tyčky se odrazil do Pavelcovy klece - 1:2. Český gólman vzápětí pokryl přečíslení Krügera, při vyloučení Eliáše byl už brankář Atlanty překonán,Švédové málem dostali kotouč za čáru. Nestalo se, leč arbitři pískli trestné střílení za to, že Rachůnek zalehnul kotouč v brankovišti. Na Pavelce se rozjel Loui Eriksson, se zakončením do bekhendu naštěstí neuspěl.

Hokejisté poté přečkali ještě 43 vteřin dlouhé dvojnásobné oslabení. V průběhu utkání postupně došlo v české sestavě k několika změnám. Místo Červenky se do Plekancovy formace posunul Průcha, ve čtvrtém útoku si premiéru na turnaji odbyl Vampola ,který posléze šel k Jágrovi a Plekancovi. Hokejisté se pokoušeli srovnat, dřeli, ale Švédové to samé. České naděje držel Pavelec, který zlikvidoval únik Berglunda, na opečné straně neuspěl z nadějné pozicie Plekanec.

Čas běžel, reprezentanti ne a ne dobýt švédský val. Hráči Tre Kronor si hlídali své teritorium, spoustu pohotových zákroků předvedl brankář Fasth. Svěřenci trenérů Hadamczika a Palečka se stále víc tlačili do útoku, soupeř vyčklával na přečíslení. Jedno takové duel definitivně zlomilo. V čase 48:02 zakončil Jimmie Ericsson výpad tří švédských hokejistů proti bránícímu Židlickému - 1:3. Vzápětí střílel Krüger, kotouč se dvakrát odrazil od tyče, ale gól z toho nebyl. 

Reprezentanti se snažili ještě odpovědět, ale švédský stoj jim to nedovolil. V čase 52:29 dostali Seveřané kotouč za Pavelce počtvrté, bylo to po nepřehledné situaci, rozhodčí nakonec gól připsali Marcucu Krügerovi - 1:4. Náskok protivníka necelé dvě minuty poté umazal Patrik Eliáš, jehož rána k levé tyči dala Čechům naději - 2:4. Národní tým dohrával na tři pětky, hokejisté se vydávali ze všech sil, 90 vteřin před koncem odvolal trenér Hadamczik brankáře Pavelce. A soupeř pečetil trefou do prázdné klece, Patrik Berglund měl v čase 59:13 snadný úkol - 2:5.

Velké tažení českého týmu na letošním mistrovství světa bohužel skončilo v semifinále. Po sedmi vítězstvích přišla první porážka, úspěch Švédů znamená, že národní tým bude v Bratislavě bojovat jen o bronz. V sobotu je na turnaji poslední volný den, v neděli se hraje o cenné kovy. Finále, které vypukne ve 20:30 hodin, se obhájců titulu týkat nebude. Reprezentanti nastoupí od 16 hodin do střetnutí o třetí příčku proti poraženému ze druhé semifinálové dvojice Rusko - Finsko. 

Výsledek semifinálového utkání české reprezentace na mistrovství světa:

ČESKÁ REPUBLIKA - ŠVÉDSKO 2:5 (0:0, 1:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 21. Eliáš (M. Michálek, Židlický), 53. Eliáš (Voráček) - 25. Berglund (Ekman Larsson), 36. Backlund (Sjögren), 49. Ericsson (Backlund), 53. Krüger (Tedenby), 60. Berglund (Petrasek).
Rozhodčí: Burchell (Kan.), Reiber (Švýc.) - Šeljanin (Rus.), Terko (Fin.).
Vyloučení: 3:1.
Využití: 0:1.
Diváci: 9300.
Sestavy:
Česká republika:
Pavelec - K. Rachůnek, Z. Michálek, Židlický, Škoula, Krajíček, Čáslava - Jágr, Plekanec, Červenka (26. Vampola) - Frolík, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Průcha, Novotný, Hubáček. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.
Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Eriksson, Persson - Silfverberg, Krüger, Tedenby - Sjögren, Wallin, Backlund - Ericsson. Trenér: Pär Marts.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz