Ze Švýcarska jsem byl nadšený, říká Štěpánek. Na dálku děkuje Vítkovicím

Foto: scb.ch

Na jaře prožil skvělý finiš švýcarské ligy, Jakub Štěpánek pomohl Bernu k mistrovskému titulu a zdálo se, že bude mít brzy v kapse nové angažmá. Jenže zkušený brankář dosud nikde nepodepsal a je stále bez práce. "Šest let jsem vlastně neměl léto, ruská KHL startuje brzy a společná příprava běží od začátku července. Z tohoto pohledu je příjemné, že mohu být doma, na druhou stranu bych už samozřejmě chtěl mít jistotu," konstatuje.

V jeho hlase nepoznáte stopy nervozity či snad přehnaného napětí. Mistr světa 2010 už s v hokeji absolvoval ledacos. Dobře ví, že někdy je lepší počkat si na tu správnou štaci - třeba až do startu soutěží. "Nejsem typ člověka, který by každý den volal agentovi a vyptával se, co je nového. Samozřejmě bych rád našel klub, ale jsem trpělivý," přiznává.

Původně se zdálo, že by průtahy vůbec nemusely nastat. Někdejší gólman Vítkovic, Petrohradu, pražského Lva nebo Čerepovce zazářil v Bernu, slavil titul a užíval si nečekaný úspěch. "Když jsem do klubu loni před Vánoci šel, nikdo nemohl tušit, že to dopadne tak krásně. Bern měl dopředu podepsaného Genoninho z Davosu, což jsem věděl," popisuje.

Švýcarská liga patří k top soutěžím v Evropě. Kdybych mohl, zůstanu tam

Švýcarská NLA je pro cizince obtížně dosažitelnou metou. Ovšem kdo se v ní prosadí, otevře si dveře k trvalejšímu angažmá. V minulosti se to z našinců podařilo Josefu Marhovi, Zdeňku Kutlákovi i několika dalším hráčům. Štěpánek by je rád napodobil. "Ve Švýcarsku jsem byl nadšený! Hokej je tam o něčem jiném, liga patří k top soutěžím v Evropě. Kdybych mohl, zůstanu tam. Hokejově se mi tam moc líbilo, spokojená byla i rodina," připomíná.

Situace na tamním trhu je ovšem pro gólmany složitější. Za rok nastanou slušná škatulata: do NHL má z Lugana odejít Lotyš Merzlikinš, novou brankářskou jedničku budou patrně hledat v Ambri-Piotě i jinde. Letos je ale všechno víceméně při starém. "Sám pro sebe jsem si říkal, že ideální by bylo v tamní soutěži pokračovat, ovšem vždycky záleží na okolnostech. Dostal jsem nějaké nabídky, nejen ze Švýcarska, ale nebyly úplně podle mých představ. Chtěl bych pokračovat v zahraničí, proto jsem odmítl extraligové možnosti," přiznává.

Nejdřív se mluvilo o Chomutovu, později byla ve hře Mladá Boleslav. Jakub konkrétní není, za zájem je nicméně vděčný. "Potěšilo mě to, ale jak jsem řekl - láká mě dál cizina." V jednu chvíli vypadl slibně Minsk, představitelé Dynama nakonec angažovali Bena Scrivense. Na KHL to v případě Štěpánka moc nevypadá. "Místa tam už v podstatě nejsou, spíš se dívám jinam. Může se stát, že se někde zraní gólman, což samozřejmě nikomu nepřeju. Nechávám to otevřené a čekám," doplňuje racionálně.

Návrat to reprezentace by byl hezký, ale byl jsem dobitý. Prostě to nešlo

Aby byl fit a ve formě, individuálně trénuje. "Připravuju se s Vítkovicemi. Mají tam dva gólmany, kteří našli třetího do party," usměje se. Mateřskému týmu je vděčný. "Chtěl bych vedení i trenérům poděkovat, že mi vyšli vstříc. Makat s mužstvem je samozřejmě něco jiného," vzkazuje. Ve chvílích volna se hodně věnuje dcerce. "Po sezoně jsme s rodinou nejeli na žádnou dovolenou, celou dobu jsme doma. Dcera je ještě malá, nepůjde do školy ani do školky, takže i proto mohu ještě myslet na zahraničí. S manželkou jsme se takhle dohodli, je to priorita," hlásí.

V minulosti zažil období nejistoty Tomáš Pöpperle, letos třeba Marek Schwarz a další gólmani. Všichni postupně získali angažmá, nikdo nezůstal na ocet. "Věřím, že si klub najdu. Máme konec července, do startu evropských soutěží stále zbývá dost času," povídá s nadhledem. Štěpánek je stále v kontaktu s letitým kamarádem Petrem Mrázkem, jenž se v NHL vyhnul arbitráži, podepsal Detroitu a může se v klidu chystat na Světový pohár. "Trénovali jsme spolu a viděli se v podstatě každý den. Bydlíme blízko sebe, když je Petr v Ostravě, jsme v kontaktu hodně často," potvrzuje.

Sám na World Cupu nestartoval, ale byl členem týmu na olympiádě ve Vancouveru 2010. Štěpánek se v elitním dresu na delší dobu odmlčel, jenže letos na jaře se mohl nečekaně vrátit. "Po zisku titulu se mi ozval pan Vůjtek s tím, že by měl zájem. Věděl jsem, že pokud pojedu, tak pravděpodobně i na mistrovství světa. Moc gólmanů už ve hře nebylo," vzpomíná. Ovšem účastník MS 2009-12 se musel omluvit. "Po play off ve Švýcarsku jsem byl úplně dobitý. Ve finále s Luganem jsem odpočítával každou vteřinu, aby už byl konec. Dát další měsíc - no, nevím... Návrat by byl samozřejmě hezký, za nároďák bych si chtěl ještě zachytat. Ale nebylo to správně načasované. Určité části těla potřebovaly odpočinek, prostě to nešlo," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz