Zklamání? Určitě ne. Češi po konci MS cítí hrdost

29. července 2022, 8:04

Michal Hladký

České duo Adam „Dzouvi“ Menšík, Josef „Pepcastachurcik“ Stachura dokráčelo na letošním mistrovství světa IIHF ve hře NHL22 až do semifinále, vylepšilo tak svou čtvrtfinálovou účast z roku 2020. Není tedy divu, že u Čechů převládá po konci turnaje spokojenost.

Jak se s odstupem času ohlížíte za turnajem? Přetrvává zklamání ze semifinálové porážky, nebo hrdost na cenný výsledek?
Menšík: Zklamání určitě ne, ve čtvrtfinále jsme vyřadili jedny z největších adeptů na titul. Postup do finále by byla asi až moc velká pohádka.

Stachura: Cítím hrdost. Jsem opravdu rád, že jsme konečně ve světě udělali takhle velký výsledek.

Troufám si říct, že Česko reprezentovala na MS nejsilnější možná sestava. Domluvili jste se před kvalifikací, že to každý z vás zkusí na jiné konzoli?
Menšík: Je to tak. V takovém formátu je nutnost se domluvit na tom, kdo a kde bude hrát. Bylo potřeba, abychom se oba nekvalifikovali na stejné konzoli.

Postup ze skupiny byl povinností, přesto rozhodující zápas proti rakouskému výběru nabídl výsledkově poměrně vyrovnanou záležitost (6:4). Ovlivnila to nervozita?
Stachura: Proti Felixovi jsem letos hrál každý týden, takže jsme se neměli moc čím překvapit. Proto byl ten zápas tak vyrovnaný, nicméně jsem rád, že jsem ho zvládl.

Menšík: Rakousko určitě nebylo outsider. Na obou konzolích měli kvalitní hráče, kteří potrápili i Švédsko. Nervózní jsem nebyl, jednoduše soupeř podal dobrý výkon.

„Hlavně Adam zahrál naprosto skvěle, já jsem spíše měl za úkol náskok ubránit.“

Čtvrtfinále s favorizovanou Kanadou bylo vaším nejsvětlejším momentem (11:9). Zdálo se, že vás soupeři podcenili. Viděli jste to stejně?
Stachura: Těžko říct, možná ano. Na druhou stranu jsme měli výhodu ve výběru Kanady, která byla suverénně nejlepší. Musím říct, že jsme byli skvěle připraveni. Hlavně Adam zahrál naprosto skvěle, já jsem spíše měl za úkol náskok ubránit. S mým herním stylem to naštěstí nebyl problém. Výhodou bylo, že jsme to odehráli s Adamem v jedné místnosti a mohli si během zápasu radit.

Menšík: Kdyby místo Švédska vzali Česko nebo USA, tak by nás klidně mohli porazit. Formát turnaje byl nastavený tak, že pokud ho chcete celý vyhrát, musíte si nechat výběr Kanady až na finále. My jsme ale do toho prostě šli s tím, že využijeme Kanadu hned ve čtvrtfinále, protože z našeho pohledu nebylo na co čekat. Bez Kanady by naše šance byly hodně malé.

„Jeho spoluhráč Virtanen nedal za tři zápasy ani jeden gól, přesto se mohl radovat z titulu mistra světa."

O postup do finále jste si zahráli s USA. Sérii rozhodla úvodní polovina, kdy vám Američané nedali sebemenší šanci. Po dvou zápasech vedli 7:0, co bylo příčinou?
Menšík: Oba hráli moc dobře, do ničeho nás nepouštěli. Před druhým zápasem mi dokonce radil „ENCEKI“ (finský reprezentant – pozn. red.), přičemž ten jsem následně ovládl v prodloužení. Škoda, že jsem tak nehrál i v prvním duelu. Mohlo z toho být trochu větší drama.

Stachura: Sportovně musím uznat, že byli jednoduše lepší. Ještě jsem nezažil, abych v zápase prakticky neměl ani jednu střelu. Bylo to strašně frustrující, na druhou stranu je to zkušenost, kterých si vážím. Alespoň vím, v čem bych se měl zlepšit.

Boj o titul vyšel lépe Finům. Finále bylo naprosto strhující, dívali jste se?
Stachura: Bohužel jsem se nedíval.

Menšík: Sérii jsem viděl celou. Tammenpää zas a znovu ukázal, proč je jedním z nejlepších na světě. Jeho spoluhráč Virtanen nedal za tři zápasy ani jeden gól, přesto se mohl radovat z titulu mistra světa.

Highlighty finálové série 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz