Zlínští junioři slaví mistrovský titul. Rozhodlo srdíčko, vůle i štěstí, tvrdí trenér Šolc

Nejen play off nejvyšší soutěže dospělých, ale také vyřazovací série extraligy juniorů byly letos pořádně napínavé. Mistrovský titul slaví mladíci ze Zlína, kteří v semifinále vyřadili Spartu a v duelech o zlato pak další pražský klub Slavii. "Rozhodlo srdíčko, vůle i štěstí. Během play off nastalo několik situací, kdy mohlo být leccos jinak. Titul je pro nás velikým úspěchem, před sezonou totiž odešlo několik klíčových hráčů. V porovnání s mistrovským týmem dorostu, který tvořili kluci ročníků 1990 a 1991, jsme neměli k dispozici dvanáct kluků," konstatuje hlavní trenér Jiří Šolc.

Snad také proto neměli ve Zlíně v této kategorii moc velká očekávání. "Říkali jsme si, že bychom mohli postoupit do šestky. Ale s úspěchem v play off nikdo moc nepočítal. Spíš jsme si chtěli připravit tým na další sezonu," hlásí Šolc. Radost z triumfu je odměnou pro pro všechny zainteresované. "Měli jsme možná nejmladší tým, hodně nám pomohli kluci z ročníku 1992. Ve Zlíně určitě je na čem stavět," dodává kouč, jenž působí také u reprezentační sedmnáctky.

Každý správný tým potřebuje bojovníky, hráče s odvahou a velkým charakterem. Utkání ovšem rozhodují brankáři a individuality. "V našem případě se to potvrdilo. Celé play off chytal výborně Libor Kašík. Obranu jsme měli postavenou na kvalitních becích Matějíčkovi, Řezníčkovi, Zámorském, Valentovi. V útoku pomohl Finsterle, jenž už sehrál 13 utkání za áčko, v play off se rozstřílel Vodný, k oporám patřil Jakub Šlahař, který se v zimě vrátil z Ameriky," vypočítává Šolc.

V letošní extralize mohli hrát na výjimku zástupci ročníku 1989, základy mužstev tvořili borci narození v letech 1990-92. "Když se podíváme na to, kteří kluci nám odešli, je ten zástup hodně početný. Třeba Honejsek, Michal Jordán, Zdeněk Okál. Nastoupit teoreticky mohl Roman Vlach, také Jakub Sedláček, který je oporou týmu dospělých," říká Šolc. Ve Zlíně dokázali talenty nahradit jinými, což je velmi cenné.

Klub díky dobré práci s mládeží může jen získat. "Odhaduji, že tak pět až šest hráčů z tohoto mužstva může bojovat o extraligu dospělých. Záleží jen na nich. Ale předpoklady mají," konstatuje trenér. K úspěchu v play off možná napomohla zkutečnost, že Zlínští neměli velké oči. "V osmifinále s Havířovem proti nám nastoupila řada hráčů, kteří měli zkušenosti z první ligy. Tři jejich hokejisté byli v nejlepší desítce kanadského bodování. Věděli jsme, že to nebude jednoduché," vrací se na úvod vyřazovacích bojů Šolc.

Zlín uspěl, poté přetlačil Karlovy Vary. "Ve třetím utkání zbývaly dvě minuty do konce a soupeř trefil břevno. Proto jsem mluvil o štěstí, to vždycky potřebujete." Semifinálová série se Spartou začala vysokým vítězstvím Pražanů 9:3 na svém ledě, jenže ve Zlíně to bylo dvakrát 2:1 pro mladé Valachy. "Uspěli jsme i díky tomu, že za soupeře nehrál Petr Kafka," přiznává Šolc. A finále? "Tam to bylo možná jednodušší než v předchozích sériích. Ale netroufnu si to takhle říci. Každý zápas byl náročný, celé play off stálo spousty sil. Kluci to strašně poctivě odmakali," děkuje svěřencům na dálku.

Jakmile v úterý 30. března vyhrál Zlín druhé finálové klání nad Slavií, vypukly mistrovské oslavy. "Hráči měli v kabině šampus. Většině z nich je osmnáct, takže mohli. Byly tam mistrovské doutníky i další věci. Víc bych raději neříkal," směje se Jiří Šolc. Také trenéři si triumf vychutnali. "Sedli jsme si, dali dvě piva, trošku slivovičky. Ale hokejový život běží dál. Hned druhý den jsem odjel do Prahy na finále mladšího dorostu. Chtěl jsem kluky povzbudit a podívat se, jak by to mohlo vypadat do budoucna," připomíná.

V Baťově městě se práci s mladými daří náramně. Výsledky jsou hezké, medaile ještě hezčí. Ale nejpodstatnějším rysem výchovy hokejistů je fakt, kolik z nich se prosadí do extraligy dospělých. Případně do reprezentace. "V tomto směru jsem optimista, současní junioři mají velkou šanci. A za nimi čekají další. Úspěch v letošním play off nás všechny hodně povzbudí," uzavírá Jiří Šolc.

Cesta juniorů Zlína k mistrovskému titulu:

Osmifinále play off:

Zlín - Havířov 4:2, 1:2 po prodloužení a 4:3

Čvrtfinále play off:

Zlín - Karlovy Vary 5:1, 2:3 po prodloužení, 2:1 po nájezdech

Semifinále play off:

Zlín - Sparta Praha 3:9, 2:1 a 2:1

Finále play off:

Zlín - Slavia Praha 2:1 a 4:3 po prodloužení

Junioři PSG Zlín - mistři republiky: Kašík, Rozum - Řezníček, Matějíček, Zámorský, Valenta, Musil, Fořt, Sadil, Zábojník - Holík, Šlahař, Vodný, Křemeček, Šoula, Finsterle, Sedlář, Surovčík, Kundera, Blinka, M. Pospíšil, Vaněk, Romig. Trenéři Jiří Šolc, Zdeněk Albrecht a Zdeněk Trnavský.

Foto: www.hokej.zlin.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz