Zlomený MacKinnon to řekl od srdce: Za osm let jsem s Coloradem nevyhrál ani ho...

Foto: Instagram Colorada Avalanche

S Lavinami ovládl základní část, ale takoví šampioni nikoho nezajímají. Nathan MacKinnon toužil po jiné trofeji než té Prezidentské. Po stříbrném poháru známém jako Stanley Cup. V noci na pátek se rozhodlo, že ani tentokrát s Coloradem na hokejový grál nedosáhne. Sám dělal pro nejcennější kolektivní úspěch maximum, opět v play off exceloval a přitahoval srovnání s těmi největšími legendami včetně Waynea Gretzkyho. O to větší je "MacKova" frustrace.

Osm gólů a sedm asistencí.

Za pouhou desítku mačů.

To je MacKinnonova úctyhodná vizitka z letošních vyřazovacích bojích. Ještě hlubší úklon si pětadvacetiletá superhvězda zaslouží za dlouhodobou výkonnost v klíčové fázi sezony. Během 50 partií MacK nastřádal 69 bodů, což mu stačí v dějinách NHL na čtvrté místo.

Lepší bodový průměr než MacKinnon (1,38) měly pouze tři persony. Kromě Gretzkyho a Maria Lemieuxe už jen Barry Pederson. Když si vezmete, v jaké éře rodák z Halifaxu hraje, člověku se až tají dech.

Vidět ho pak zlomeného po šestém mači s Vegas Golden Knights rozesmutní. I ty, kteří přejí jiným klubům než Avalanche. MacKinnon byl na tiskovce frustrovaný, sžíralo ho čerstvé vyřazení. „Mám před sebou devátou sezonu v Coloradu a doteď jsem nevyhrál ani ho...," prohodil zkroušeně.

Býval zlatým chlapcem, vyhrál QMJHL i Memorial Cup, slavil titul mistra světa. Ve sbírce má i individuální trofeje z NHL, včetně Calder Trophy. Stanley Cup je ovšem jedničce draftu z roku 2013 zatím zapovězen. Těžko pro jeho zisk může MacKinnon udělat víc. Vždyť podepsal pod cenou, aby měly Laviny dost peněz na další hráče.

„Myslel jsem si, že jsme nejlepší mančaft v NHL."

„A příště to udělám znovu, chci s Coloradem vyhrát," říkal tehdy a hokejová veřejnost mu tleskala. I kvůli tomu je teď i nezaujatým hokejovým nadšencům MacKa tak trochu líto.

„Cítil jsem, že letos máme reálnou šanci pohár získat. Myslel jsem si, že jsme nejlepší mančaft v NHL. Ale nakonec se to z nějakého důvodu nesešlo," soukal ze sebe po čtvrté porážce od Zlatých rytířů. „Štve mě, že jsme prohráli čtyřikrát za sebou a končíme," připomněl, že Vegas otočilo vývoj série.

MacKinnon si chvíli lízal rány, ale pak zavelel k dalšímu pokusu o vítězné tažení. „Věřím, že se poučíme a vrátíme se silnější," nechal se slyšet. Chce konečně prolomit tříletou sérii, kdy Colorado pokaždé ztroskotalo ve druhém kole play off.

Mimochodem, ještě déle trvá černá série držitelů Presidents' Trophy. Ani jeden z nich se od roku 2016 nedostal do třetí rundy. Naposledy uspěli v roce 2015 newyorští Rangers. Avalanche rozhodně nejsou prvním, ani posledním padlým favoritem. Takhle začerstva ale zkrátka konec bez fanfár bolí. A drtí duši.

Finalistovi Hartovy trofeje obzvlášť.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz