VIDEO: Češi jdou na klíčovou bitvu. Jágr nastoupí, Klepiš v první pětce!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

14. května 2015, 12:20

Václav Jáchim

Připravit, pozor, jedeme! Konec úvah a příprav na klíčovou bitvu, zápas roku je pro český národní tým tady! Od 20:15 vypukne čtvrtfinále mistrovství světa a reprezentanti do něj půjdou patřičně nabuzeni. Loni v Minsku tenhle krok zvládli a hráli o medaile, doma sní o stejné misi. V cestě jim stojí nevyzpytatelný sok z Finska, jenž cení tesáky především klidnou sílou, trpělivostí a vynikajícím bruslením. "Nálada v našem týmu je bojovná. Finům máme co vracet. Věřím, že ten zápas zvládneme," říká asistent Ondřej Weissmann.

Ačkoli už šampionát trvá skoro dva týdny, předchozí zápasy byly o tom, aby si reprezentace vybudovala slušnou pozici pro play off. To hlavní přichází až teď. Čtvrtfinále rozhoduje o úspěchu či zklamání, jeden jediný duel může rozproudit česká srdce, ale i přinést ohromný smutek. Hokejisté to vědí, od rána už bitvou žijí.

Aby byl elitní výběr v plné polní, dodržují hráči tradiční režim. Dopoledne strávili něco přes půl hodinky na ledě při rozbruslení. Trenéři připravili některé drobné změny ve složení ofenzivních řad. "Do hry se vrací Kuba Klepiš, nastoupí v první lajně. Variant útoků jsme vyzkoušeli spoustu, tahle nám připadala jako nejlepší. Druhá a čtvrtá formace zůstávají stejné a ve třetí bude na levém křídle Vondrka. Jako třináctý útočník začne Tomáš Hertl," konstatuje Weissmann.

Do zápasu nenaskočí Radek Smoleňák, Hertl ale možná ano. Byť zahájí na střídačce. "Může se stát, že se sestava v průběhu utkání změní. Záleží na vývoji," reaguje Růžičkův kolega. Jakub Klepiš v minulých zápasech nehrál, léčil zdravotní problém v horní části těla. "Je v pořádku, jinak bychom ho do hry nedávali. Během zápasu se samozřejmě může stát cokoli, ale teď se cítí dobře a je připraven. Doufám, že  to je dobré také u Jardy Jágra," přidává Weissmann.

Trenérský štáb uskutečnil pečlivou přípravu, při hledání strategie seděli Růžička a spol. hodiny u videa. "Především jsme se snažili projít jejich obranu středního pásma. Finové tady hrají velice dobře a důrazně dozadu, je to podpořené vynikajícím výkonem brankáře. Rozhodující bude, abychom neztráceli kotouče ve střední pásmu tak, aby soupeř nechodil do brejkových situací, které podporují ještě jejich obránci. Kolikrát se pak stává, že jezdí čtyři na dva nebo čtyř na jednoho. Na to si musíme dát velký pozor. Chceme hrát jednoduchý důrazný hokej a co nejrychleji se dostat k nim do třetiny," popisuje Weissmann.

Materiálu o hře soupeře měli Češi spoustu. "Pouštěli jsme si toho strašně moc, bylo docela složité vybrat to nejdůležitější, abychom hráčům nezamotali hlavy. Samozřejmě jsme se dívali i na góly, které dostal Pekka Rinne. Jsou to většinou branky ze stran nebo dorážky, když před gólmanem někdo cloní. To znamená: musíme mít před ním neustále hráče a z každé pozice zkoušet střílet," upozorňuje.

Ani před čtvrtfinále neuzavřou Češi definitivně soupisku, dál na ní zůstane prázdné místečko. "Teď už asi to jedno volné necháme, protože se může zranit obránce nebo útočník. Spíš to necháme otevřené." Existuje určitá naděje, že by na šampionát v případě postupu dorazil Tomáš Plekanec, jehož Montreal už ukončil vystoupení ve Stanley Cupu? "To už všechno padlo," doplňuje Weissmann. Pokud Češi vybojují semifinále, mohou se stát účastníky turnaje Michal Kempný nebo Lukáš Radil. V opačném případě bude na seznamu účastníků domácího mistrovství světa jen 24 hokejistů.

Po dopoledním tréninku se už hokejisté soustředí na zápas. Bitva s Finy vypukne v O2 areně od 20:15 hodin. "Doufám, že si kluci věří a že utkání zvládneme. Samozřejmě - bude to hodně těžké. Čtvrtfinále je pokaždé velmi složité. Finům máme co vracet. Byl bych rád, kdybychom je konečně porazili," uzavírá Ondřej Weissmannem.

Předpokládaná sestava české reprezentace na čtvrtfinále proti Finsku:

Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Klepiš - Jágr, Novotný, Červenka - Erat, Jan Kovář, Vondrka - Simon, Koukal, Zaťovič - Hertl.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz