Češky doma končí ve čtvrtfinále. Sborná rozhodla ve druhé třetině

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Bez úspěchu skončí české hokejistky do 18 let na domácím mistrovství světa v Přerově a Zlíně. Čtvrtfinále s Ruskem sice rozehrály dobře, jenže z převahy v první části nevytěžily gól a druhá třetina naopak vyšla mnohem líp sborné. Dvě branky v rozmezí osmi minut jí stačily k vítězství, nic na něm nezměnil už ani emotivní závěr. Juniorky tak uzavřou turnaj pátečním zápasem o páté místo s Finskem.

Vzhledem k důležitosti zápasu se nebylo čemu divit, že oba soupeři do něj vstoupili opatrněji. Česká reprezentace ale byla aktivnější a Rusky v první třetině přestřílela 14:7. Brankářka Valeria Merkuševová, která má letos za úkol navázat na svou úspěšnou předchůdkyni Tarakanovovou, nejlepší gólmanku posledního mistrovství, už ve druhé minutě čelila dorážkám Kaltounkové s Lerchovou. Své první oslabení odehrály Češky na výbornou, dokonce v něm mohly ujet do přečíslení, jenže Neubauerovou zastavil zákrok přinejmenším na hraně pravidel.

Pohybem hýřila Barbora Machalová, která měla do pauzy dvě možnosti, aby poprvé na šampionátu skórovala. Naopak největší šance sborné přišla po neodpískaném icingu, kdy zůstala před Bláhovou volná Bolgarevová, ovšem ani česká gólmanka se nenechala překonat.

I čtvrté české utkání potvrdilo, že turnaj nezastihl v dobré formě rozhodčí. Slovenka s Kanaďankou na čarách při posuzování zakázaných uvolnění působily leckdy zmateným dojmem, i metr hlavní sudí byl oboustranně značně nejednotný. Nejistota jako by se přenesla i na české hokejky, ve druhé třetině vládla na ledě sborná. Skórovat mohly Běloglazovová s Bolgarevovou, jejich přečíslení Kristýna Bláhová zlikvidovala.

Ve 32. minutě už ale kapitulovala. Ruskám prošlo další vyhození přes všechny čáry a Bláhová pak raději zajela na zadní mantinel, odkud nerozehrála přesně a soupeřky ji pak vykombinovaly do prázdné brány. Skóre otevřela Oxana Bratiščevová – 1:0. Zatímco Češkám před koncem třetiny vůbec nevyšla přesilovka čtyři na tři, sborná po faulech plynoucích z horšího pohybu dostala dvojnásobnou výhodu a trestala. Z vrcholu kruhů zamířila přesně do růžku Jelena Provorovová – 2:0.

Na třetí část stáhli trenéři sestavu na tři útoky a do prvního poslali místo Exnerové Kaltounkovou. Právě ta se hned tlačila do branky a juniorky ukazovaly, že se o postup ještě poperou. Jenže na větší nápor hledaly síly velmi ztěžka. Zvlášť když se třeba Škrdlová s Bucifalovou musely oklepávat po tvrdých soubojích u mantinelu.

Vzhledem k tradiční drsné hře Rusek a špatnému představení švédské hlavní rozhodčí Timglasové nebylo vůbec divu, že se jí zápas v závěru naprosto vymkl z rukou. Jasné držení na Kláru Hymlárovou Ruskám prošlo, ale když Bratiščevová o chvíli později českou kapitánku sejmula do hlavy, díkybohu už přišel trest na pět minut a do konce utkání. Juniorky tak dohrávaly ve výhodě, jenže v největších šancích neuspěly Machalová, Mlýnková ani Škrdlová.

V power play se na ledě ještě strhla hromadná bitka, z níž rezultovaly další dva vyšší tresty a šest menších. Ze zápasu musela po Hymlárové odstoupit i skvělá bojovnice Mlýnková, kterou Rusky mlátily hlava nehlava. Na obrat pak už bylo i přes velkou snahu pozdě.

Česká reprezentace bude v Přerově bojovat jen o páté místo, v pátek od 20 hodin ji čeká Finsko. Tedy tým, který už v základní skupině porazila.

Výsledky čtvrtfinálových utkání:

RUSKO – ČESKO 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. Bratiščevová, 40. Provorovová (Pirogovová, Naděždinová).
Rozhodčí: Timglasová (Švédsko) - Čerhitová (Slovensko), Gagnonová (Kanada).
Vyloučení: 10:9, navíc Bratiščevová trest ve hře, Pirogovová – Kaltounková obě 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 22:33 (7:14, 10:7, 5:12).
Diváci: 1 496.
Nejlepší hráčky: Oxana Bratiščevová – Kristýna Kaltounková.
Rusko: Merkuševová – Klimkinová, Pirogovová, Provorovová, Orlovová, Bobrovová, Zuboková, Savoninová, Kuzněcovová – Šatalovová, Starovojtovová, Dobrodějevová – Bolgarevová, Bratiščevová, Běloglazovová – Dorofejevová, Kulišovová, Rodnovová – Naděždinová, Mezencevová, Širokovová. Trenér: Bobariko.
Česko:
Bláhová – Škrdlová, Cornová, Erbenová, Vozdecká, Pytlíková, Martinů, Zachová, Kotounová – Mlýnková, Hymlárová, Exnerová – Machalová, Bucifalová, Neubauerová – Lerchová, Kaltounková, Karlecová – Dýcková, Tomasco, Zrnová. Trenéři: Fidrmuc, Štoudek a Vozák.

ŠVÉDSKO – FINSKO 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 14. Olssonová (Tedenbyová, Neunzertová), 31. af Bjurová (Olssonová) – 44. Parkkonenová (Nieminenová, Holopainenová)

1. zápas série o udržení:

ŠVÝCARSKO – JAPONSKO 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 11. Rüediová (Ryhnerová), 25. Rüediová (Enzlerová), 26. Rüediová (Ryhnerová, Enzlerová), 46. Sigristová (Bertaová), 53. Bertaová (Vallarioová) – 15. Kojamaová (A. Satoová), 55. Ogawaová (Cucumiová)

Další program MS žen do 18 let 2017

Pátek 13. ledna:
12:00 Japonsko – Švýcarsko, 2. zápas o udržení (Přerov)
16:00 semifinále USA – Rusko (Přerov)
16:00 semifinále Kanada – Švédsko (Zlín)
20:00 Česko – Finsko, zápas o 5. místo (Přerov)

Sobota 14. ledna:
12:00 Švýcarsko – Japonsko, případný 3. zápas o udržení (Přerov)
16:00 zápas o 3. místo (Přerov)
19:00 finále (Zlín)

Další informace najdete na oficiálním webu mistrovství světa.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz