Chceme přidáno! požadovali Eliáš a Morrison. Stávkovali v Třebíči

Foto: Lukáš Caha, aktualne.cz

Za více než dvacetiletou historii samostatné české první ligy se v ní objevilo několik olympijských vítězů, mistrů světa, držitelů Stanley Cupu či bývalých hráčů NHL. Web hokej.cz vám nyní přináší druhý díl seriálu, jenž se věnuje příběhům hvězdných hokejistů, které osud zavál do druhé nejvyšší soutěže. Dnes se podíváme do Třebíče, kde byli fanoušci v roce 1999 svědky angažmá dvou hráčů New Jersey Devils.

Patrik Eliáš - naposledy doma

Odchovanec Horácké Slavie, který do vrcholového hokeje nakoukl na Kladně, si za mateřský klub zahrál naposledy v roce 1999. Jak je to možné, když tehdy v NHL žádná výluka neprobíhala? Důvod je prostý – Patrik Eliáš „stávkoval“ sám. S New Jersey Devils se nemohl dohodnout na výši kontraktu a společně s Brendanem Morrisonem se vydal do Evropy. Nejenže už nutně potřeboval hrát, ale také tím ukázal vedení Ďáblů, že ze svých požadavků neustoupí.

Pro malý klub ze západní Moravy to byla velká událost. Vždyť Patrik Eliáš byl výraznou postavou New Jersey a mimo jiné účastníkem MS 1998. O svých schopnostech přesvědčil i v první lize, kde odehrál dvě utkání. Ve svém premiérovém startu za třebíčský A-tým se podílel gólem a asistencí na výhře 2:0 nad Šumperkem. Poslední start za Horáckou Slavii absolvoval v derby proti Jihlavě. I tehdy pomohl svému týmu k vítězství, tentokráte jednou asistencí. Od rozhodčích navíc vyfasoval čtrnáct trestných minut!

Eliáš, jenž pomohl Třebíči k výbornému startu do soutěže, což poté Horácká Slavia zužitkovala a v základní části skončila na krásném druhém místě, dal druhé nejvyšší soutěži velmi brzy sbohem. Jednání s New Jersey se protahovalo a Patrik Eliáš potřeboval vyzkoušet tempo kvalitnější soutěže. Společně s kamarádem Morrisonem se upsal Pardubicím, kam jej zlákal Milan Chalupa, bývalý trenér Třebíče. Za východočeský celek sehrál pět duelů s bilancí 1+4. Více už za Pardubice nestihl, vzápětí se totiž dohodl na kontraktu s Ďábly a ke spokojenosti obou stran se vrátil do Spojených států amerických.

Zvláštní sezona 1999/2000 měla pro Eliáše nejsladší možný konec. S Devils, tehdy nejlepším týmem planety, vyhrál svůj první Stanley Cup. Po bujarých oslavách přivezl nejcennější klubovou trofej do Třebíče, tedy tam, kde životní ročník zahájil. Na pohár lorda Stanleyho se tehdy přišlo podívat deset tisíc fanoušků.

» Stěhuje se Kometa do Přerova?

Na rodné město nezapomněl ani později a byl velkou oporou svému kamarádovi Tomáši Zelenkovi, jenž při hře, kterou tolik miloval, utrpěl zranění s doživotními následky. Eliáš pomohl současné tváři českého sledge hokeje jak finančně, tak i psychicky svou podporou.

Příznivci Horácké Slavie doufali, že Patrika Eliáše uvidí v dresu s bílou hvězdou i v sezoně 2004/2005. Jenže šikovný forvard z pragmatických důvodů upřednostnil angažmá ve Znojmě, odkud následně odešel do ruského Magnitogorsku.

Patrik Eliáš se po třebíčském ledě projel i v létě tohoto roku. S Horáckou Slavií se po dobu jednoho týdne připravoval na jubilejní 20. sezonu v National Hockey League. „Třebíčský hokej měl vždycky dobrou základnu. Z takhle malého města vzešlo mnoho výborných hráčů a pokračuje to i dál,“ těší devětatřicetiletého Eliáše.

Brendan Morrison - první Kanaďan v extralize

Stejně jako Patrik Eliáš, i jeho o rok starší parťák Brendan Morrison vyjednával s New Jersey o podobě nové smlouvy až do října. Vzhledem k tomu, že kanadský centr zažil velice povedenou sezonu 1997/1998 (46 bodů v 76 utkáních NHL), bylo jasné, že se nespokojí s platem pro průměrného hráče. Následoval tedy kroky svého kamaráda a zamířil do Třebíče.

Zatímco Eliáš nasbíral během dvouzápasového působení v první lize tři kanadské body, Brendanu Morrisonovi se nepodařilo získat ani jeden. Za Pardubice odehrál šest zápasů, v nichž bodoval hned sedmkrát (5+2).

Foto: Jason O. Watson - USA TODAY Sports

V České republice se zámořskému hráči moc líbilo. Pochvaloval si ofenzivní styl hokeje a bouřlivé prostředí. Spokojenost panovala i z druhé strany. Morrisonův přístup byl ukázkový. „Překvapil mě. A můžu říct, že jenom pozitivně. Byl naprosto super kluk. Upřímný, kamarádský a byla s ním velká sranda,“ zavzpomínal pro iDnes.cz ex-třebíčský Roman Hlouch, který měl tu čest hrát s Eliášem a Morrisonem v jedné formaci.

Cesty Morrisona a Eliáše se ovšem brzy rozdělily. Zatímco druhý jmenovaný se mohl v roce 2000 radovat ze Stanley Cupu, Morrison ho nikdy nezískal. Ještě v průběhu ročníku 1999/2000 byl totiž vytrejdován do Vancouveru. Na rozdíl od Eliáše se ale může pochlubit zlatou medailí z mistrovství světa. Tu získal v roce 2004 na šampionátu konaném v Praze. Na Českou republiku forvard, jenž ukončil kariéru před třemi lety, jen tak nezapomene.

Předchozí díl seriálu o Vladimíru Růžičkovi naleznete zde:
» Pohádka se smutným koncem. Jak začala Růžičkova éra ve Slavii?

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz