Domácí premiéra? Bude to jiné, moc se těším, hlásí trenér Vůjtek

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Národní tým vedl zatím ve třech utkáních na severu Evropy, příští týden prožije Vladimír Vůjtek domácí premiéru. Úvodní duel ruského Channell One Cupu proběhne v pražské O2 areně, podle sdělení pořadatelů je prodáno 14.500 vstupenek, necelé dva tisíce jich zbývají už jen do 4. parta. Zápas bude mít tedy podobnou kulisu, jakou si všichni pamatujeme z jarního mistrovství světa. "Hrát venku je vždycky jiné. Teď se poprvé představíme doma, před plnou arénou. Moc se těším," konstatuje hlavní kouč národního týmu.

Po listopadovém turnaji Karjala trenér Vůjtek naznačil, že příště přistoupí k několika změnám. Některé si teď vyžádaly zdravotní výpadky. "Chtěli jsme Vláďu Sobotku, ale má potíže se zády a nehraje. Ze zdravotních důvodů se omluvil také Lukáš Krajíček, jehož jsme chtěli vidět v akci. Zranil se i Michal Řepík, který se nám na ve Finsku líbil," vypočítává marody.

I vzhledem k tomu musel trenérský štáb poněkud překopat plány. V brankovišti nicméně jde o plánovanou akci. Poprvé si pod Vůjtkem zachytá Alexander Salák, volno naopak dostal Jakub kovář. Kouč připouští, že do zorného pole patří rovněž Pavel Francouz. "Po zranění už je v pořádku, ale dlouho nechytal. Momentálně jsme vsadili na Saláka s Furchem, David Rittich bude v Praze trénovat. Kdyby se něco stalo, odletí s týmem do Moskvy. Pokud ne, zůstane doma," vysvětluje. Přesné nasazení maskovaných mužů zatím nezveřejnil. "Minule jsem to udělal a pak se všechno vyvinulo trošku jinak. Uvidíme. Ale platí, že proti Finům začne Salák," dodává kouč.

Po zranění Sobotky zatím není jasné, kdo bude kapitánem

V porovnání s turnajem Karjala je mužstvo trošku odlišné. I když kupříkladu v defenzivní linii nikoli. "Minule jsme měli pět pětek, teď osm obránců a 13 útočníků. Někdo proto z kádru vypadl, chceme vidět další hráče jako Honzu Ruttu, Vincoura, Zaťoviče a podobně," hlásí. Chomutovský Rutta je zatím jediným nováčkem týmu, Rittich sice také na mezistátní scéně nenastoupil, ale s týmem už v listopadu trénoval.

"Je to reakce na jeho výkony v Chomutově i na výkony mužstva. Rutta vypadá dobře bodově, je dobře fyzicky vybavený, což bývá dost podstatné, protože na prvním turnaji jsme měli spíš menší obránce. Navíc hodně hraje přesilovky i oslabení," komentuje Vůjtek zařazení zadáka Pirátů. Další nové tváře jsou mezi náhradníky - konkrétně plzeňský bek Moravčík nebo boleslavští útočníci Urban s Jarůškem. Pokud někdo další vypadne pro zranění, možná se na někoho z nich dodatečně usměje štěstí.

Vůjtek potvrdil, že v Euro Hockey Tour chce dát prostor mladším hráčům, ostřílení bojovníci jsou prověřeni. Platí to třeba o Němcovi, Eratovi, Novotném a dalších hokejistech. Jednou z nejzásadnějších informací nominace je návrat Romana Červenky, který podobně jako třeba Zaťovič nebo Koukal reprezentoval naposledy při jarním MS v Praze. Král extraligové produktivity se patrně představí na křídle, Červenka bude patřit do skupiny nejzkušenějších hráčů, z nichž se bude vybírat nový kapitán místo zraněného Sobotky. "Zatím jsme to nerozhodli. Uvidíme, co se stane, do neděle se ještě hrají zápasy doma i v jiných ligách. Navíc Vláďa se omluvil teprve včera, je to čerstvé," reaguje Vůjtek.

Inspekce po Novém roce: Vůjtek na dvacítky, Špaček na NHL

Výpadky byly tématem i na Karjale, po odletu do Skandinávie se zranili Daniel Přibyl a Marek Kvapil. "S Přibylem jsme počítali od první akce, nebyl už na kempu v Jihlavě. Před utkáním ve Švédsku nám vypadl a dodnes nehraje. Kvapil se jevil velice dobře, bohužel se v prvním utkání zranil. Tak jsme se rozhodli dát mu další prostor," komentuje nasazení útočníka chorvatského Záhřebu, o něhož nedávno jevil zájem ruský Nižněkamsk. Zatímco v útoku se představí několik hokejistů, kteří letos ještě pozvánku nedostali (Červenka, Vincour, Zaťovič, Koukal, Valský), obrana je až na Ruttu stejná. "Během turnaje Karjala jsme byli s beky spokojeni, většina z nich nás uspokojila. Proto jsme se rozhodli dát těmto klukům další příležitost," doplňuje.

V kádru pro ruský podnik najdeme krajánky z KHL či Švédska, ale také deset zástupců domácí nejvyšší soutěže. Podle Vůjtka je to logická volba. "Domácí extraliga se zvedá. Projevuje se práce trenérů, mužstva se snaží o přímočarý důrazný hokej, což je pro reprezentaci jenom dobře," kvituje. Blížící se klání odhalí možnosti adeptů obstát v mezinárodním hokeji a jejich případné šance zabojovat o mistrovství světa. Vedení národního mužstva podniká i další kroky, jak se na šampionát co nejlépe připravit. "S trenérem Vůjtkem odletíme po Novém roce na mistrovství světa juniorů, abychom viděli v akci naši dvacítku," zmiňuje generální manažer reprezentace a šéf sportovního úseku svazu Slavomír Lener.

V únoru proběhne zámořská inspekce, podstoupí ji podle dlouhodobějšího plánu asistent Jaroslav Špaček. "Cílem budou především kanadská města, Jarda tam bude od 1. do 10. února. V akci uvidí asi deset týmů, měly by to být Philadelphie, Toronto, Winnipeg, a další, jeho pobyt skončí v Detroitu. Bude to první zámořský trip před mistrovstvím světa, informace ale využijeme i směrem ke Světovému poháru, který nás příští rok také čeká," uzavírá Lener.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz