Hokej v číslech: Ne a ne dát gól. Kdo vytrvale pálí a zůstává na nule?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Ani Ježíšek nezafungoval… V zástupu extraligových hráčů pořád zůstává skoro šedesátka těch, kteří odehráli během sezony alespoň deset zápasů a i po vydatné vánoční porci zápasů jim pořád v kolonce branek svítí smutná nula. Jistě, někdo se holt se svým prostorem na ledě do tolika šancí nedostane, ale jsou tu i ti, kteří bombardují branky soupeřů, co to dá, a stejně jdou do nového kalendářního roku bez jediného zářezu. Pojďme opět nahlédnout do rozšířených extraligových statistik.

Rovnice nejvíc střel = nejvíc gólů v tomto ročníku Tipsport Extraligy zatím stále platí. Plzeňský kanonýr Dominik Kubalík se trefil nejvíckrát i proto, že to nikdo jiný nezkusil tolikrát, co on. Stejně tak nejpilnější střelec mezi beky Radim Šimek (101 pokusů) je i nejlepším střelcem (9 gólů).

Ale co má říkat takový Karol Sloboda. V jeho případě ani mocná střelecká aktivita nepomáhá…

Zkušený vítkovický zadák se se svými 58 ranami prokousal už na 75. místo mezi všemi hráči soutěže a v konkurenci obránců je dokonce celkově třináctý. Naposledy v pátek v Litvínově to prubnul mezi tři tyče dvakrát. Zůstává i jasně nejvytěžovanějším bekem týmu na přesilovce (průměrně 4:34 minut v početní výhodě na zápas, druhý Ivan Baranka 3:34, lepší z týmu je v tomto ohled jen útočník Ondřej Roman s 4:37, mrkněte SEM). Jenže vajíčko z gólových statistik ne a ne zmizet.

V minulém ročníku dal Sloboda branek pět, před třemi lety dokonce devět, a se 13 body za asistence je i přes střeleckou neefektivitu stále jasně nejproduktivnějším obráncem mužstva a jediný bod ho dělí od desítky nejproduktivnějších beků ligy (porovnejte si je ZDE). Ale ta nula…

Podobnou mrzutost při pohledu do svých gólových statistik zažívá i zlínský matador Ondřej Veselý. Zápasový tisícovkař, který v extraligové kariéře nastřádal přes 200 zásahů, v sezoně vypálil už 44 ran a pořád nic. Je v tomto ohledu jasně nejhorším útočníkem a jen tím podtrhuje svůj zatím ofenzivně velmi nevydařený ročník.

Čtyřiačtyřicet pokusů bez gólové odměny už zaznamenal i litvínovský bek Filip Pavlík. Přes třicet neúspěšných ran mají na kontě i mladý vítkovický útočník Jakub Illéš (33) a zlínský bek Antonín Bořuta (30). To poslední šanci prolomit pech v koncovce alespoň svojí třicátou střelou drží Tomáš Houdek z Olomouce a liberecký mistr světa Tomáš Mojžíš, oba beci zůstávají na nule dosud s 29 slepými ranami.

Kdo sice vypálil tunu neúspěšných projektilů, ale uchytil se pouze (nebo alespoň) jedním, to najdete v tabulce pod textem. A všechny tyto údaje a další zajímavosti si můžete sami vyhledat, pokud se ponoříte do studia tabulky, zohledňující nejrůznější aspekty střel v extralize ZDE. Najdete tam i vyložené střelecké šťastlivce. Třeba pardubický Miroslav Rohlík si obstaral svůj jediný gól z jediné střely, třinecký Aron Chmielewski na dva zásahy spotřeboval jen osm pokusů a zkušený navrátilec do litvínovské defenzivy Karel Pilař devět. V dresu Vervy se štěstěna drží i hokejky mladíka Josefa Stříbrného, jemuž na čtyři branky stačilo jedenáct ran a Ján Sýkora v Třinci z jedenácti střel nabral góly tři. A co takový Pavel Musil z Mladé Boleslavi, který se už trefil osmkrát a to přitom vypálil jen 33krát? Úspěšnost střelby drží na výtečných 24,24 %.

Při pohledu na taková čísla aby Karol Sloboda rozkousal svoji hokejku...

Nejvíce střel bez vstřeleného gólu v sezoně
1. Karol Sloboda (obránce, Vítkovice) 58
2. Ondřej Veselý (útočník, Zlín) 44
3. Filip Pavlík (obránce, Litvínov) 44
4. Jakub Illéš (útočník, Vítkovice) 33
5. Antonín Bořuta (obránce, Zlín) 30

Nejvíce střel na jediný gól v sezoně
1. Martin Ševc (obránce, Liberec) 69
2. Marek Trončinský (obránce, Ml. Boleslav) 64
3. Jiří Marušák (obránce, Zlín) 55
4. Petr Čerešňák (obránce, Plzeň) 41
5. Josef Hrabal (obránce, Třinec) 45

7. Nicholas Johnson (útočník, Plzeň/Pardubice) 44

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz