IIHF se zlobí na Rusy, padne trest? Nemají respekt k soupeři, říká Fasel

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

18. května 2015, 18:05

Adam Bagar

Tak tohle se ruským hokejistům skutečně vůbec nepovedlo. Jejich trapným vystoupením z konce finále s Kanadou, v němž se už během závěrečného ceremoniálu odebrali do kabin, se bude zabývat rovněž Mezinárodní hokejová federace. "Nebudeme akceptovat nedostatek respektu k soupeři. Platí tu nějaká pravidla a vyneseme příslušný trest," prozrazuje předseda IIHF René Fasel pro agenturu TASS.

"Hned po návratu z mistrovství světa to budeme řešit. A požádáme o stanovisko i Ruskou hokejovou federaci," hlásí Fasel, který něco podobného v historii šampionátů nepamatuje. "Když jsem to viděl, bylo to pro mě obrovské zklamání. Za 29 mistrovství, na kterých jsem byl osobně přítomen, se nikdy nic takového nestalo. To, co udělal ruský tým, je absolutně nepřijatelné," zlobí se předseda Mezinárodní hokejové federace.

Ten přímo na ledě, když právě předával kanadským hokejistům zlaté medaile, zpozoroval, jak loňští šampioni opouštějí hokejové jeviště, ačkoliv opona ještě zdaleka nebyla stažena a čekalo se jak na předání mistrovského poháru, tak na státní hymnu dominující kanadské mašiny. Své ovečky zahnal do útrob arény kapitán Ilja Kovalčuk. "Viděl jsem, jak se Malkin či Ovečkin snažili zastavit hráče, aby nešli do šatny," říká Fasel.

"Hráče z toho vinit nemůžeme. V tu chvíli byli na ledě vedoucí týmu, trenér nebo generální manažer a ti tomu měli zabránit," má jasno pětašedesátiletý hokejový činovník, jenž pořád nedokáže jednání ruské výpravy pochopit. "Na ledě se při hře může stát cokoli, nedostatek respektu k soupeři po skončení zápasu ale nebudeme akceptovat. Máme v IIHF pravidla a vyneseme příslušný trest," hlásí rodák ze švýcarského Fribourgu.

Zatímco ruský ministr sportu Vitalij Mutko vyjádřil obrovské zklamání nad chováním Ruska po finálové bitvě s Kanadou, šéf tamního hokeje Vladislav Treťjak se snažil incident zahrát do autu. "Byla to jen organizační chyba. Ne neúcta k soupeři. Máme k němu velký respekt, však jsme si s ním podali ruce," snaží se legendární gólman trapně omlouvat svůj národní tým. Jednání sborné přitom odsoudili také fanoušci i ruská média.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz