Jak Milan Michálek pomohl Kladnu do extraligy a sobě na MS a do NHL

Foto: Pavel Mazáč, Sport

Jednou ze zapomenutých kapitol z dějin první ligy je učinkování Milana Michálka v týmu Kladna. V roce 2003, kdy bylo současnému forvardovi Ottawy osmnáct let, se z Českých Budějovic zapůjčený mladíček podílel na postupu Středočechů do nejvyšší soutěže. Sobě pak pomohl k překvapivé nominaci na světový šampionát a k šestému místu na draftu NHL.

ODKAZ: Další články k tématu Hvězdy v historii WSM Ligy

Milan Michálek, odchovanec Jindřichova Hradce, prokazoval ojedinělý talent už od útlého věku. V šestnácti letech debutoval v extralize a v ročníku následujícím nasbíral hned sedmnáct kanadských bodů, za což byl odměněn trofejí pro nejlepšího nováčka.

Opravdovým zlomem v jeho slibně rozvíjející se kariéře byla sezona s datováním 2002/2003. V ní sice nebyl tak produktivní jako v předcházejícím ročníku, zato si zahrál na juniorském šampionátu, vypomohl Kladnu v extraligové baráži, odletěl na mistrovství světa ve Finsku a oslnil skauty San Jose Sharks, kteří na něj neváhali použít šestou volbu v draftu. O pár měsíců později už se proháněl po stadionech NHL a netrvalo dlouho, než se stal jednou z ozdob nejprestižnější ligové soutěže planety.

Vraťme se ale zpět do roku 2003.

Ačkoliv bylo Kladno v základní části a v play off 1. ligy týmem bez výraznější konkurence, speciálně pro baráž se pojistilo akvizicemi z nejvyšší soutěže. Přivedlo vsetínské Vampolu s Frolem a Milana Michálka z Českých Budějovic. Sázka na mladíky se nakonec Kladnu vyplatila. Zejména osmnáctiletý talent z jihu Čech byl hodně vidět a v šesti zápasech zaznamenal dvě branky a stejný počet asistencí.

Kladno i díky Michálkově výpomoci v souboji s Havířovem uspělo a po roce stráveném v první lize se vrátilo zpět mezi elitu (sestřih z baráže viz video na konci článku). To Pantheři nejvyšší soutěž po čtyřech sezonách opustili. Nutno říci, že zaslouženě. V 52 zápasech základní části totiž zvítězili pouze šestkrát a celkově nasbírali ostudných 20 bodů. To byl začátek konce Pantherů, který vyvrcholil v lednu 2010 odstoupením z rozehrané sezony 1. ligy. Vše špatné je ale pro něco dobré - obrozený klub s názvem AZ Havířov se s předcházející organizací nedá ani v nejmenším srovnávat.

Nominace na MS 2003 a úspěch na draftu
Milan Michálek ale neměl na oslavy čas. Záhy se totiž připojil k národnímu týmu, s nímž odletěl na MS 2003. Byť ve Finsku nastoupil jen k jednomu utkání, pro osmnáctiletého zelenáče se jednalo o životní zkušenost. Stačí se jen podívat na jména, která na turnaji reprezentovala naši vlast - Milan Hejduk, Martin Straka, Robert Reichel, Tomáš Kaberle, Jaroslav Špaček, Tomáš Vokoun, David Výborný... A mezi nimi mladíčci Michálek a Hudler.

Průlomový ročník korunoval úspěchem na draftu do NHL. Jméno rodáka z Jindřichova Hradce zaznělo jako šesté v pořadí. Až po něm přišli na řadu Ryan Suter, Dion Phaneuf, Brent Seabrook, Brent Burns, Shea Weber, Dustin Byfuglien, Joe Pavelski, Patrice Bergeron, Zach Parise, Ryan Getzlaf, Ryan Kesler, Corey Perry či duo někdejších hráčů a pařičů z Philadelphie Flyers Richards a Carter. Už jen z tohoto výčtu je patrné, že se jednalo o výjimečný draft, v němž nešlo sáhnout vedle. I když v Columbusu Blue Jackets si asi dodnes vyčítají, že vložili důvěru do zlobivého dítěte Žerděva.

Michálkova kariéra nabrala v roce 2003 závratné tempo a v podobném duchu pokračovala i v dalších letech. Mladší z bratrů Michálkových nechyběl jak na olympiádě ve Vancouveru, tak na té nedávné v Soči. Zahrál si All-Star Game a má dva bronzy z mistrovství světa. Od roku 2009 hájí barvy Ottawy, kam přišel mimo jiné výměnou za Dany Heatleyho.

Čeho se od 188 centimetrů vysokého útočníka ještě dočkáme?

Zápasy baráže 2003

Havířov  5:4pr. Kladno
Havířov  2:3      Kladno
Kladno   5:3      Havířov
Kladno   9:1      Havířov
Havířov  3:1      Kladno
Kladno   2:0      Havířov

Sestavy z baráže

HC Vagnerplast Kladno: Orct (Pospíšil) - Chatrnúch, Kruliš, Martin Čech, P. Mojžíš, J. Špelda, Skuhrovec, P. Kasík, Frolo - M. Havel, Zajíc, Klimt, Kysela, M. Michálek, Jankových, Gardoň, Horna, Vampola, Kalla, Bílek, Musil, Fink, Kameš

Havířovská hokejová společnost: Mařík (Čech) - Boháček, Horáček, Nosek, Vlček, Vychodil, Kolba, Punčochář, Cartelli, V. Čech - Šakarov, Appel, Martin Čech, Hrbek, Folta, J. Kopecký, Sršeň, Hodek, J. Polanský, Michal Čech, Nohel, Křesťan, Laszkiewicz,

Sestřih baráže mezi Havířovem a Kladnem od času 17:25.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz