Kapitáni ve WSM Lize: Céčko nosí třicátníci, ale i Venkrbec a Káňa

Foto: Tomáš Buksa, hcdukla.cz

20. září 2016, 15:14

Marek Hedbávný

Jsou lídry mužstva na ledě i mimo něj. Volí je buď spoluhráči, nebo trenéři. Mají pravomoc diskutovat s rozhodčími o sporných situacích. Jsou tváří klubu a spojkou mezi hráči a vedením. Jsou kapitány.

Jejich věkový průměr je ve WSM Lize hodně vysoký – 34,64 let. Nejmladším je sedmadvacetiletý Matouš Venkrbec, třicet ještě nebylo ani Tomáši Káňovi. Oproti tomu nejstarším je Jiří Burger (39 let).

Mezi čtrnáctkou kapitánů je pět obránců.

HC Dukla JihlavaJiří Dobrovolný
Do Jihlavy se sice vrátil Tomáš Čachotský, kapitánem ale zůstává Jiří Dobrovolný. Momentálně je kvůli zlomenině prstu mimo hru, už brzy by ale měl být fit. Explzeňský obránce je klubovým odchovancem a na Dukle mu hodně záleží. Loni pomohl mladému týmu až do baráže.

HC Slavia PrahaMilan Mikulík
Kádr Slavie prošel v létě výraznou obměnou, Milan Mikulík v něm ale zůstal. K velké radosti fanoušků – pětatřicetiletý útočník hrál totiž v play off a v baráži ve výborné formě. Jakožto nejstarší hráč týmu a loňská opora nově nosí kapitánské céčko. Také on ovšem do posledních zápasů nezasáhl.

ČEZ Motor České BudějoviceLukáš Květoň
Josef Straka už kapitánem není, novým oficiálním lídrem mužstva se stal Lukáš Květoň. Jeho návrat do Motoru přitom v průběhu minulé sezony provázely rozpaky ze strany fanoušků. Brzy si je ale získal na svou stranu – vynikajícími výkony i vzorným přístupem.

HC Slovan Ústí nad LabemMartin Vágner
Dvaatřicetiletý zadák už v kariéře zažil mnohé. Hrál na juniorském mistrovství světa, do NHL byl draftován v prvním kole a dvakrát vyhrál QMJHL. Přesun do mužské kategorie sice neproběhl podle vysokých očekávání, přesto je Vágner profesionálním hokejistou a poslední sezony dělá kapitána v Ústí nad Labem.

Rytíři KladnoJiří Burger
Dlouhá léta byl kapitánem Vítkovic, céčko nese i po návratu do Kladna. V kabině ale není sám, kdo mladým kladenským hokejistům pomáhá. Vedle Burgra mají spoustu zkušeností František Ptáček, Petr Ton, Petr Tenkrát, Jiří Cetkovský nebo Peter Jánský. 

LHK Jestřábi ProstějovMatouš Venkrbec
Patří k velkým oblíbencům fanoušků, respekt má i mezi spoluhráči, kteří ho zvolili kapitánem. V Prostějově začal už čtvrtou sezonu, i to jistě hrálo při hlasování v kabině svou roli.

HC ZUBR PřerovTomáš Sýkora
Přerovu momentálně chybí, zotavuje se po operaci. Podobné trable ho potkaly už loni – když se ale vrátil, byl hodně platný. Fanoušci (a nejen oni) doufají, že se i letos dokáže dostat do dobré formy.

AZ HavířovDaniel Seman
Poprvé v novodobé historii má AZet nového kapitána. Jiřího Krisla nahradil navrátilec z Běloruska Daniel Seman.

SK Trhači KadaňJakub Trefný
Ve 35 letech je nejzkušenějším hráčem mužstva a v Kadani začal už sedmou sezonu. Celkově má v první lize odehráno přes 700 utkání. O kapitánovi Trhačů tedy nebyly pochyby.

HC Stadion LitoměřiceAleš Pavlas
Nejenže byl nominován klubovou redakcí do ankety Sympaťák WSM Ligy, ale hlavně se těší respektu i u svých spoluhráčů. Pavlas je lídrem také na ledě – patří k prvoligové špičce mezi obránci.

SK Horácká Slavia TřebíčDavid Dolníček
Před sezonou 2011/2012 převzal kapitánské céčko od Martina Čecha a od té doby jej z dresu nesundal. Ze strany trenérů nebo spoluhráčů k tomu nebyl důvod. David Dolníček patří k ikonám WSM Ligy, ve které má nakročeno k 700. utkání v kariéře.

HC Benátky nad JizerouJan Plodek
Přesně takového lídra každé mužstvo potřebuje. Plodek jde svým přístupem na ledě i mimo něj příkladem, nevypustí jediný souboj o puk. Společně s Janem Víškem, Danielem Špačkem nebo Václavem Kočím pak předává zkušenosti mládežníkům Sparty, Liberce a Mladé Boleslavi.

HC MostTomáš Divíšek
Má zkušenosti z NHL, reprezentačních akcí, stal se extraligovým šampionem a třikrát skončil druhý. Teď se Divíšek vrátil domů. Ale ne jen tak dohrát kariéru – chce pomoci Mostu k co nejlepšímu výsledku. A to jako první centr a zároveň kapitán mužstva.

HC Frýdek-MístekTomáš Káňa
Pavel Kowalczyk ve Frýdku nepokračuje a posílil Kopřivnici, a tak se hledal nový kapitán. Céčko se nakonec vyjímá na prsou Tomáše Káni. Osmadvacetiletý útočník už toho v kariéře zažil hodně, mimo jiné šest startů za Columbus Blue Jackets. Loni pak byl jedním ze strůjců skvělé frýdecko-místecké sezony.

Tomáš Káňa.

Tomáš Káňa. | Foto: Michal Návrat, hcf-m.cz

Prvoligová preview:

» HC Frýdek-Místek
» HC Most
» HC Benátky nad Jizerou
» SK Horácká Slavia Třebíč
» HC Stadion Litoměřice
» SK Kadaň
» AZ Havířov
» HC ZUBR Přerov
» LHK Jestřábi Prostějov
» Rytíři Kladno
» HC Slovan Ústí nad Labem
» ČEZ Motor České Budějovice
» HC Slavia Praha
» HC Dukla Jihlava

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz