Konec pohádky. Zacha míří zpátky do juniorky, další šance přijde za rok

6. října 2015, 22:42

Tomáš Zatloukal

Do pátého hodiny večerní, samozřejmě zámořského času, muselo být jasné, jak bude vypadat konečná soupiska Ďáblů pro start základní části 2015-16. Šlo o velmi žádanou informaci, protože se v Newarku rozhodovali nad setrváním Pavla Zachy, letos nejvýše draftovaného českého hráče a svého budoucího ofenzivního tahouna, v hlavním mužstvu. Nakonec z New Jersey přišla zpráva, která trochu krotí humbuk kolem talentovaného forvarda. Zacha totiž dostal roční odklad, míří do Ontario Hockey League.

Zacha vydržel do poslední možné chvíle, ve hře o dres Devils jej držely zdravotní potíže hvězdného krajana Patrika Eliáše a také Kylea Palmieriho. A proto, že druhý jmenovaný dnes začal trénovat a s velkou pravděpodobností stihne zahajovací utkání nové sezony, naděje šestky letošního draftu definitivně zhasly. Zachu již očekávají v juniorském týmu Sarnia Sting, kde v minulém ročníku nakupil 37 bodů ve 34 zápasech, v horším světle se připomněl dvěma suspendacemi za tvrdé zákroky.

Zacha před startem přípravy vyhlašoval, že udělá pro zisk místa v kabině Devils maximum. A nutno říct, že se rval skutečně statečně, navíc šel s každým utkáním herně nahoru. Jen jedna asistence ale nakonec nemohla stačit, hlavní trenér John Hynnes několikrát naznačil, že to brněnský rodák, jehož předloni vytěžoval na extraligové scéně Liberec, nebude mít s cestou do konečné sestavy New Jersey vůbec snadné. "Musíme vidět, že je připravený a že je na ledě přínosem," tvrdil nováček mezi kouči NHL.

Hynnes razil myšlenku, že nemá cenu Zachu, stále osmnáctiletého junáka, držet "nahoře" zbytečně. Byl i proti devítizápasové zkoušce, kterou pravidla zámořské soutěže umožňují. "Nemělo by smysl, aby zmeškal start základní části OHL," je přesvědčený. "Chceme, aby si v klidu našel svou pozici u Sting," dodal. Vše ještě dovysvětlil: "Občas se stane, že když si opravdu mladého hráče necháte na oněch devět utkání a on pak nešťastně putuje zpátky mezi juniory, neumí se s nastalou situací vypořádat."

Zachův sen o National Hockey League se tedy zatím odkládá, přesto rozhodně smutnit nemusí. Rovnou po draftu se prosadí každý rok jen absolutní minimum hráčů (letos se jedná o šestici ve složení Connor McDavid, Jake Eichel, Daniel Sprong, Noah Hanifin, Mikko Rantanen a Brandon Guhle), kromě špičkového nadání to chce i kliku. Rok mezi juniory Zachovi jistě neublíží, ba naopak. Jak komentovali krok New Jersey mnozí fanoušci na sociálních sítích, šlo o to nejlepší možné rozhodnutí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz