Krize ve slovenském hokeji: Kohút se omluvil Cígerovi, ten to nepřijal

Foto: Michal Slavík

25. května 2017, 11:35

Adam Bagar

Ve slovenském hokeji to vře. A po vyjádřeních reprezentačního kouče Zdena Cígera, který se hned po MS ostře pustil do svazového šéfa Martina Kohúta, ještě víc! Oba se ve středu střetli na TV Markíza v debatě s příznačným návzem Krize ve slovenském hokeji. Jak to probíhalo?

Bývalého hráče NHL nejvíc vytočilo, že šéf svazu už během šampionátu hovořil o tom, že se Zdenem Cígerem a Róbertem Švehlou dál nepočítá. „Jak se pak máte soustředit na práci, když slyšíte takové věci? Mohlo se to řešit dřív. Já bych ve funkci skončil i bez odstupného,“ uvedl slovenský lodivod, který se z úst Martina Kohúta dočkal omluvy.

„Považuju to za profesionální chybu, už bych to neudělal,“ přiznal Kohút. Jeho omluva ovšem přijata nebyla. „Nejsem si jistý, zda to po tom všem dokážu. Beru to osobně, bylo to neférové! Nechci se hádat, ale jsem naštvaný,“ zopakoval Cíger. Podle něj dělal šéf slovenského hokeje jeden podraz za druhým. Všechno odstartovalo už někdy v létě.

"Martin Kohút se potkal s hráči ze zámoří kousek od mého domu a neřekl mi to. Dozvěděl jsem se to pak od sousedů. To jsem nechápal."

„Potkal se s hráči ze zámoří kousek od mého domu a neřekl mi to. Dozvěděl jsem se to potom od sousedů. To jsem nechápal.“ Stejně jako to, že mu Kohút zatrhl cestu do Ameriky za hráči z NHL a nařídil mu komunikovat s nimi jenom přes skype. „Vždycky jsem preferoval osobní kontakt, tímhle způsobem se věci lépe vysvětlí,“ doplnil Cíger.

Ten na MS v Kolíně nad Rýnem neměl k dispozici jediného hráče z NHL a mluvil o sabotáži. „Neřekl jsem, že ze strany Martina Kohúta, ale prostě tam byla. Pořád víc a víc jsem o tom přesvědčený. Když měli hráči problém se mnou, případně s generálním manažerem Švehlou, měli nám to říct,“ nechápal sedmačtyřicetiletý rodák z Martina.

Cíger je stále víc přesvědčený o sabotáži, Kohút to tak nevnímá

„Nerozumím ani tomu, proč je v hokeji tolik skupinek. Všude jen slyším, že hráči z NHL mají nějaký plán. Je to takové hraní si s hokejovým národem. Ať si každý zpytuje svědomí,“ dodal Cíger. Martin Kohút však žádný bojkot ze strany zámořských hráčů nezaznamenal. „Nevidím v tom žádnou dohodu mezi kluky, nevnímám to tak,“ prozradil.

Slovenskému trenérovi se nelíbilo ani to, že SZLH šetřil na vybavení týmu. „Za výsledek na MS beru plnou zodpovědnost a nechci se vymlouvat, ale před MS musí mít hráči pohodlné brusle, které jim sedí. Stejně tak nemůžou hrát s cizí hokejkou. I při pitném režimu jsou hráči na něco zvyklí a nemůžeme jim to před turnajem měnit,“ soptil.

"Šetření na vybavení týmu? Svaz má zodpovědnost za efektivní hospodaření. Minulý rok se v reprezentaci plýtvalo, ale to není chyba Zdena Cígera."

„Když hráčům něco chybí, pak jsou nervózní,“ dodal bývalý hokejista s letitými zkušenostmi z NHL. Podle Kohúta se problém týkal pouze nedodání náhradních bruslí, šetření ale přiznal. „Svaz má zodpovědnost za efektivní hospodaření. Minulý rok se v reprezentaci plýtvalo, ale to není chyba Zdena Cígera,“ zdůraznil šéf slovenského hokeje.

Ten v závěru přiznal, že chce mít o postu nového generálního manažera reprezentace jasno do měsíce. Jasnou jedničkou je pro něj Miroslav Šatan, ale má připraven i plán B, kdyby bývalý vynikající útočník nabídku odmítl. Cíger však připomněl, že právě Šatan před volbami jako jediný prohlašoval, že s Kohútem jako kandidátem nesouhlasí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz