Legendární Mr. Hockey odešel. Gordie Howe v 88 letech zemřel

Foto: leagueittous.com

10. června 2016, 16:47

Jan Šimek

Ve své době mu NHL ležela u nohou. Střílel góly, nahrával na ně, nebál se ani shodit rukavice. Celkem nastřádal v elitní zámořské soutěži 26 sezon. Stal se symbolem hokeje. Borec s nezdolnou vůlí, který čtyřikrát zvedl nad hlavu Stanley Cup a šestkrát ovládl bodování celé NHL, navždy odešel. Ve věku 88 let si jej k sobě povolal hokejový Bůh.

Gordon "Gordie" Howe se narodil 31. března 1928 v kanadském městečku Floral jako šestý z devíti sourozenců. S hokejem začal na zamrzlých vodních plochách nedaleko rodinné farmy. Byl dislektik a spolužáci si z něj dělali srandu, a tak Gordie v osmé třídě ve škole skončil.

Zamířil na tréninkový kemp New Yorku Rangers, kde jim ale nebyl dost dobrý. V 17 letech zkusil štěstí v Detroitu a uspěl. V roce 1946 pak s klubem podepsal první smlouvu s údajným výdělkem 250 dolarů. Ve čtvrté sezoně se v dresu Red Wings poprvé radoval ze zisku Stanleyova poháru, v roce 1951 vyhrál kanadské bodování soutěže a v dalším ročníku získal svou první Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL. Stejnou trofej následně převzal ještě pětkrát.

Nejvíce bodů nasbíral v sezoně 1968/69, když v 76 zápasech nasbíral 103 bodů (44+59) v 41 letech! Jeho smysl pro kombinaci, střelecký um, ale i hra do těla. Tohle všechno zvedalo diváky ze sedadel. Však také podle něj vznikl nový hokejový pojem. Tzv. hattrick Gordieho Howea. Co to znamená? Vstřelit gól, na jeden přihrát a jednou se porvat.

S aktivní kariérou se rozloučil v dresu Hartfordu Whalers. Předtím si ještě stihl střihnout několik sezon v jednom týmu se svými syny Markem a Martym. Coby jedenapadesátiletý se zúčastnil Utkání hvězd. Svého posledního. Zatímco tehdejší kometa Wayne Gretzky si užíval premiérový start v All-Star Game.

Jeden start si připsal také v nižší zámořské soutěži IHL, kde v sezoně 1997/98 coby sedmdesátník nastoupil za Detroit Vipers. Jako jediný profesionál na světě tak nastoupil v šesti desetiletích po sobě. Hokejový umělec, který si vysloužil přezdívku Mr. Hockey, zvládl v NHL neskutečných 1767 zápasů, ve kterých zapsal 1850 bodů za 801 branek a 1049 asistencí. V play off přidal 157 utkání a 160 bodů (68+92).

Už jen tato statistika z něj dělá jednoho z nejlepších hráčů všech doby. V historické tabulce bodování NHL je před ním jen Wayne Gretzky (2857 bodů), Mark Messier (1887) a čerstvě česká legenda Jaromír Jágr (1868). Na profesionální úrovni zvládl hrát dlouhých 32 let, pokud tedy počítáme i šest let ve WHA.

I Wayne Gretzky o něm prohlásil, že to byl nejlepší hokejista všech dob. Gordie Howe byl ztělesněním všestrannosti. Borec, který neuhnul. Teď se po dlouhé nemoci navždy loučí. Zemřel ve věku 88 letech po dlouhé nemoci, kterou komplikovaly výpadky paměti a stařecká demence.

Na konci předloňského roku v Mexiku podstoupil léčbu kmenovými buňkami, která byla úspěšná. Howe začal znovu chodit a letos v březnu mu při oslavě 88. narozenin tleskala vyprodaná Joe Louis Arena v Detroitu. Nyní svět zasáhla zpráva o jeho smrti, kterou potvrdili jeho blízcí. Bližší informace rodina neposkytla.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz