Marná česká dřina! Češi v odvetě neuspěli, série výher s Rusy je pryč

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Byla to další krásná bitva, jaké vídáme snad opravdu jen v duelech českých a ruských hokejistů. Druhé klání Euro Hockey Tour vycházelo před napěchovanou Ostrava arénou nejprve soupeři, který si vybudoval náskok díky trefám Ljubimova a Sjomina. Jenže Češi zabrali: z přesilovky snížil Kundrátek a v úvodu třetího dějství vyrovnal Buchtele. Už se zdálo, že by domácí mohli rozhodnout, ovšem v 51. minutě překonali Furcha pohotový Tělegin a posléze i Gusev. Po pěti výhrách v řadě tedy český národní tentokrát Rusům podlehl, vítězná série proti vicemistrům světa končí.

V porovnání se čtvrtečním utkáním v Třinci udělali oba trenéři několik změn. Do branek se znovu postavili Furch a Sorokin, na české straně chyběl Gulaš, místo něhož se do formace ke Kvářovi posunul Kašpar. Ve čtvrté pětce naskočil brněnský Hruška, společně se sparťany Přibylem a Buchtelem. V ruském týmu prožil mezistátní premiéru zadák Aljajev, coby třináctý útočník zahájil duel Brjukvin.

Soupeři zahájili bitvu podobně jako tu minulou - tedy v pohybu, hodně aktivně, i se slušnou porcí střel. Napěchovaná Ostravar aréna sledovala zajímavý hokej, Češi se snažili potěšit fanoušky vedoucí brankou. Řepíkův pokus se neujal, pak následovaly dvě přesilovky, jelikož Risové hráli v šesti a posléze fauloval Světlakov. Ovšem početní výhody reprezentantům nešly podobně jako v Třinci. Chyběl moment překvapení, klid na hokejkách.

Sborná se nehnala do bezhlavé ofenzivy, v 15. minutě se ale prosadila. Hosté měli chvilkový tlak, v pásmu zapracoval Běreglazov, který vystřelil, kotouč propadl za Furcha a do brány ho dorazil Roman Ljubimov - 0:1. Velká škoda, před českou klecí jinak příliš nehřmělo, pokud tedy nepočítáme akci Sjomina, jenž obelstil Koláře a vystřelil. Nicméně Furch byl pozorný. Po přestávce toužili domácí odpovědět, jenomže ve 23. minutě fauloval Kousal obránce Ožiganova a od rozhodčích inkasoval trest na pěti minut a do konce utkání. 

V dlouhém oslabení se Češi drželi statečně, nicméně sborná nakonec skórovala. Sorokin u své brány podrazil Krenželoka, hosté se okamžitě vrhli na zteč. Po rychlém výpadu střílel z levého kruhu Alexander Sjomin a Furch přes clonícího Kundrátka neviděl - 0:2. Záhy poté zblokoval nebezpečný ruský pokus Birner, jakmile se počet hokejistů na obou stranách srovnal, Češi do toho šlápli. Kovář s Kašparem ještě neuspěli, během trestu pro Aljajeva domácí konečně využili přesilovku. Kašpar našel na levé straně Tomáše Kundrátka, jenž si poklepal hokejkou o led, a zadák Slovanu pas od klubového parťáka nekompromisně napálil do brány - 1:2.

Tahle trefa odpálila v aréně novou vlnou euforie, reprezentanti však museli být obezřetní, soupeř neustále hrozil útočnými výpady. Dvě a půl minutky po začátku třetího dějství Češi vymazali náskok soupeře. U zadního mantinelu přetlačil Přibyl zadáka Mironova,nahrál sparťanskému "dvojčeti" Janu Buchtelemu, a ten zkušeně bekhendem nad Sorokinův beton trefil svůj první mezistátní gól - 2:2. Drama vrcholilo, Češi ostřelovali ruskou klec, ale v 51. minutě přišla studená sprcha. Reprezentanti ztratili v útočném pásmu puk, soupeř zaútočil. Od zadního mantinelu přesně nahrál Ljubimov a kotouč bez přípravy poslal k zadní tyči Furchovy brány Ivan Tělegin - 2:3.

Čeští hokejisté se pokoušeli odpovědět, senzačně jim pomáhali výborní fanoušci. Rusové šli na hranici nasazení, odolávali, nechtěli prodloužit sérii vzájemných proher na číslo šest. Češi dřeli, ale nebylo jim přáno. V 57. minutě ujel Sjomin, puk se po sérii odrazů dostal k ležícímu Nikitovi Gusevovi, který do kotouče praštil a ten se od brusle Kempného odrazil do branky - 2:4. Domácí výběr bleskově odvolal Furcha, následně Ljubuškin fauloval Koukala, takže převaha byla vydatná. Ale nic z toho. Národní tým pošesté na sbornou nevyzrál, Znarokův výběr oplatil domácím čtvrteční porážku a poprvé v sezoně ve vzájemném klání slaví.

Výsledek:

ČESKO - RUSKO 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 35. Kundrátek (Kašpar, Kempný), 43. Buchtele (Přibyl, Kempný) - 15. Ljubimov (Běreglazov, Světlakov), 27. Sjomin (Gusev), 51. Tělegin (Ljubimov), 57. Gusev.
Rozhodčí: Kaukokari, Salonen (oba Finsko) - Ondráček, Suchánek (oba Česko).
Vyloučení: 0:4, navíc Kousal (Česko) na 5 minut a do konce utkání.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 32:23.
Diváci: 9241 (vyprodáno).
Česko: Furch - Kundrátek, Kempný, Jeřábek, Kolář, Zámorský, Šimek, Hrbas, Voráček - Kašpar, Jan Kovář, Krenželok - Radil, Koukal, Vincour - Řepík, Kousal, Birner - Přibyl, J. Hruška, Buchtele. Trenéři: Vůjtek, Jandač, Kalous a Špaček.
Rusko: Sorokin - Ljubuškin, Mironov, Aljajev, Běreglazov, Ignatovič, Pajgin, Ožiganov, Gavrikov - Sjomin, Prochorkin, Gusev - Bučněvič, Galuzin, Golyšev - Šumakov, Šalunov, M. Karpov - Ljubimov, Světlakov, Tělegin. Trenéři: Znarok, Vitolinš, Nikitin a Bragin.

Výsledek dalšího utkání Euro Hockey Tour:

ŠVÉDSKO - FINSKO 4:2 (2:0, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky:
 13. Thuresson (Sundström), 17. Zackrisson (Norman), 22. Zackrisson (Klasen), 41. Heed (Burström) – 32. Nättinen, 35. Aho (Kalteva, Filppula).
Rozhodčí: Gofman, Olenin (oba Rusko) - Dahmén, Malmqvist (oba Švédsko).
Vyloučení: 9:6.
Využití: 1:1.
Diváci: 8094.

Tabulka Euro Hockey Tour:

1. Švédsko 8 5 1 0 2 26:19 17
2. Rusko 8 3 0 2 3 27:23 11
3. Česko 8 2 2 0 4 19:23 10
4. Finsko 8 3 0 1 4 15:22 10

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz