Výkony byly trošku nevyvážené, hodnotí Vůjtek. Tým pro MS už se rýsuje!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

S národním týmem prožil návrat do míst, kde kdysi sám aktivně hrával a později trénoval. Vladimír Vůjtek je ostravský patriot. Když se elitní výběr objevil ve městě téměř po deseti letech, měl z toho kouč radost. "Lidé tu mají hokej rádi. Bylo vyprodáno, všichni se těšili," říká. Po druhé bitvě s Rusy byl kouč zklamaný, že reprezentanti nedopřáli publiku aspoň prodloužení a nájezdy. "Dokázali jsme vyrovnat ruský náskok, pak ale přišly situace, z nichž góly moc nepadají," líčí smutně.

Bitvy Euro Hockey Tour jsou vyrovnané a napínavé, rozhodující maličkosti. I štěstíčko. Češi ho tentokrát neměli tolik jako protivník, odešli poraženi, nicméně celkově zanechali slušný dojem. "Směrem k mistrovství světa nám zápasy dost ukázaly. Teď si zhodnotíme všechny letošní akce i jednotlivé hráče, 22. března zahájíme společnou přípravu," připomíná ostřílený kouč.

Dosud se vašemu mužstvu proti sborné dařilo, teď přišla první porážka. Kde hledat hlavní příčiny?
"Pustili jsme je o dva góly do vedení, což je s každým ruským mužstvem těžké. Pak jsme hru otočili, povedlo se nám srovnat. Ale celkově - štěstí, které jsme měli v minulých zápasech, bylo tentokrát na straně Rusů."

Výsledek určitě mrzí. Tím spíš, ze soupeř nakonec rozhodl poměrně smolnými brankami. Souhlasíte?
"Měli jsme tlak a hráli myslím dobře. Bohužel přišly dvě takové akce, po nichž góly běžně nepadají. Zápasy se soupeři v Euro Hockey Tour jsou vyrovnané, bývají také o štěstí, které jsme si asi vybrali v Třinci. Nikdo samozřejmě nechce prohrát. My také ne, bylo to vidět. Když jsme snížili na 1:2, převzali jsme iniciativu. Byli jsme rychlejší, dravější. Ale nestačilo to."

Ve 23. minutě dostal vyšší trest Kousal za zákrok na Ožiganova. Jak jste situaci viděl?
"Museli jsme improvizovat, což se v hokeji stává. Je otázka, jestli to byl vůbec faul. Rozhodčí tam je od toho, aby to v momentě posoudil. Dalo by se o tom polemizovat, ale stalo se."

Před oběma duely jste předpovídal, že omlazený ruský výběr bude neméně silný než sborná se všemi esy z KHL. Vidíte to teď stejně?
"Zápasy ukázaly, co jsme čekali. Že mladý ruský tým bude velice bojovný. Že se jejich hráči pokusí potvrdit, aby se s nimi počítalo pro mistrovství světa. Jde o budoucnost ruského hokeje, náš odhad se přesně potvrdil. Na ruské straně bylo dobré bruslení, obětavost. Padali do střel, hráli obětavě."

A hodnocení českého mužstva?
"Pro nás určitě dobrá zkušenost. Našly by se momenty, kde jsme hráli hůř, ale také ty, kdy byl výkon na úrovni. Celkově trošku nevyvážené - v Třinci i potom v odvětě. Dobré fragmenty střídaly horší."

Nebylo nám souzeno vyhrát, hlásí smolař Kempný. Ocenil fanoušky »

Ve druhé bitvě dal český tým první gól z přesilovky, ale celkově tahle disciplína mužstvo příliš nezdobila. Proč?
"Na trénování není během těchto akcí moc času. V pátek jsme se tomu trošku věnovali, ale pak nám onemocněl Gulaš, takže to bylo k ničemu. Museli jsme variantu změnit, postavit to znovu na tabuli a přesilovku upravit. Těžko říci, jestli bychom hráli lépe, kdyby bylo víc prostoru k tréninku. Máme hráče, kteří přesilovky hrají v klubech. Měli by sis s tím poradit trošku lépe, než jsme v zápasech viděli."

Hokejisty nyní čeká vyvrcholení klubové sezony, některé ovšem nikoli. Kdy začnete přípravu na mistrovství světa?
"Musíme 22. března, týkat by se to mělo například Koláře, Radila, Kousala. Hráčů celkem moc nebude, jde o některé kluky z týmů KHL, co nepůjdou do play off, a účastníci našeho předkola, pro něž sezona skončí. Po dvou týdnech pak přijdou první zápasy, je otázka, jestli v tu dobu budeme mít vyřazené čtvrtfinalisty. Semifinalisty určitě ne."

Co turnaj naznačil směrem k mistrovství světa v Rusku?
"Všechny dosavadní akce musíme zhodnotit, je třeba zanalyzovat hráče, kteří mohou jet. Samozřejmě se to dělá obtížně, jelikož nevíme, kolik hokejistů dorazí z NHL. Jestli pět, nebo třeba deset... Myslím, že tohle budeme vědět nejdřív čtrnáct dní před šampionátem. Proto si musíme připravit tak dvě a půl až tři pětky, které by eventuálně pro mistrovství světa byly. A ostatní hráče pak vzít z Ameriky."

Marná česká dřina! Češi v odvetě neuspěli, série výher s Rusy je pryč »

Jak jste byl spokojen s výkony Dominika Furcha? Oba duely chytal i s výhledem na šampionát?

"Počítáme s brankáři z KHL, tam teď máme bohužel tři zraněné. Nevíme, jak se vyvine situace v NHL. Furch je jedním ze žhavých kandidátů mezi tři brankáře, kteří na mistrovství světa pojedou."

Ostravský zápas skončil porážkou, ale fanoušci si bitvu skvěle užívali. Co jste říkal na kulisu v Ostravar aréně?
"Tady je jednou tolik diváků, hluk byl tudíž větší. Atmosféra skvělá. Škoda, že jsme to kvůli fanouškům nezvládli aspoň do penalt."

Když vás vyvolávali fanoušci, a objevil jste se na kostce nad ledem, vypadalo to, že jste naměkko. Byl pro vás návrat na vítkovický led emotivní?
"Když deset tisíc lidí vyvolává vaše jméno, vždycky to s člověkem trošku zamává. Co si budeme povídat, tohle je pokaždé příjemné."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz