Mora jde do sezony s novými dresy i kapitánem. Její cíl? Vyhnout se baráži

Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

2. září 2015, 15:54

Jan Šimek

Olomoučtí hokejisté půjdou do nového ročníku Tipsport extraligy v pozměněném designu dresů, které budou mít u krku šněrování. Přibylo také logo k šedesátému výročí od založení klubu. Novým kapitánem Hanáků bude zkušený obránce Martin Vyrůbalík. Jaké má olomoucký tým ambice v nadcházející sezoně? „Naším cílem je, aby se tady nejvyšší soutěž stabilizovala. Byli bychom rádi, abychom o extraligovou příslušnost nebojovali v baráži, což je základ. Pokud se podaří něco víc, budeme jen rádi,“ říká trenér Mory Zdeněk Venera.

Před nedávnem olomoucký klub překvapil zprávou o konci Jiřího Dopity coby asistenta trenéra. „Šatnu to vůbec neovlivnilo. Bylo to rozhodnutí Dopiho, se kterým se kabina musí smířit. Jedeme dál, přišel Hans (Tomajko – pozn. red.) a věřím, že to bude v pohodě,“ tvrdí olomoucký obránce Pavel Skrbek. „Nedošlo k žádnému excesu, nešlo o žádný odchod ve zlém. Je to osobní rozhodnutí Jiřího, které všichni respektujeme,“ dodal generální manažer Olomouce Erik Fürst.

"Nečeká nás jednoduchá sezona. Naším cílem je, aby se tady nejvyšší soutěž stabilizovala."

Kohouty povede v nadcházejícím ročníku mezi elitou zkušený kouč Zdeněk Venera. „Období, kdy jsem poznával hráče, jak povahově, tak výkonnostně pomalu končí. Loni se tady udělal velký kus práce, když se tady po sedmnáctileté pauze udržela extraliga. Nečeká nás jednoduchá sezona. Naším cílem je, aby se tady nejvyšší soutěž stabilizovala. Byli bychom rádi, abychom o extraligovou příslušnost nebojovali v baráži, což je náš základ. Pokud se podaří něco víc, budeme jen rádi,“ říká olomoucký trenér Zdeněk Venera.

Přípravu týmu zkomplikovala řada zranění

„Víme, že to bude těžké, protože jsou tady skromnější podmínky. Věřím, že hráči proto chtějí dělat maximum a baráž tu už nikdo nechce zažít. Byly to velké nervy pro všechny, kteří se kolem hokeje motali,“ dodává hokejový odborník. V přípravě Hanáci válí. Neprohráli jediný ze sedmi zápasů. Porazili Kometu, Třinec nebo Hradec Králové. „V přípravných zápasech se nám výsledkově daří, ale nepřikládáme tomu větší význam. Snažíme se nabádat hráče, aby výsledky z přípravy brali s velkou rezervou. Mužstva nastupují v různých sestavách, zkouší hráče a trénují v jiném zatížení,“ uvědomuje si trenér Mory.

Šok na Hané: Dopita končí na střídačce Mory, nahradí ho Tomajko

Její kádr opustila řada zkušených hráčů. Kariéru ukončili Pavel PateraJiřím Trvajem, skončil také Ivan Majeský a do Zlína se přesunul jeden z klíčových útočníku loňského výběru Martin Cibák. Jejich místa zaujali mladší hráči.  „Chtěli bychom stabilizovat sestavu, ale komplikují nám to absence hráčů. Zraněný je Robin Staněk, pořádně nemůže hrát ani Alex Rašner. Adam Zeman, se kterým jsme počítali jako se stabilním centrem, je s otazníkem. Těžko říct, zda stihne začátek extraligy, spíš ne. Kuba Matai je zraněný dlouhodobě, Roman Rác prakticky nezačal trénovat a Matěj Pekr má ruku v sádře,“ vypočítává členy marodky Venera.

Chybí elitní střelec nebo centr. V brance začne Konrád

Jasno je o brankáři číslo jedna, kterým bude slovenská posila Branislav Konrád. Ten na Hanou dorazil z Dukly Trenčín. „Jako předpokládaná jednička přišel Braňo Konrád, který by měl začít chytat, ale není to dogma na celou sezonu. Nemám to rád. Co se týče brankářů, máme tento post dobře pokrytý. Obrana je solidní. V útoku bych si ale dovedl představit výraznější první lajnu. Prohráváme dost buly, což se projeví v přesilovkách i oslabení,“ myslí si trenér Olomouc.

Sedmapadesátiletý stratég přiznává, že Chybí typický zakončovatel nebo prvotřídní centr. „Sehnat kanonýra? Je to stejné, jako když jdete do obchodu. Zaprvé musí být plný regál kvalitního zboží a zadruhé plná peněženka. Nevím, že by tu stála fronta kvalitních centrů bez práce. Rádi bychom hráče typu Čajánka nebo mladšího Dopity, ale takového neseženeme. Takový hokejista musí vyrůst z kluků, kteří jsou tady, nebo v dorostu,“ tuší rodák z Hranic. „Na druhou stranu z mužstva je cítit velké odhodlání. Budeme se snažit dodržovat herní disciplínu,“ doplňuje Venera.

Novým kapitánem olomouckého mužstva bude čtyřiatřicetiletý zadák Martin Vyrůbalík. „Chtěl bych za celou kabinu poděkovat fanouškům, kteří nás podporovali celou sezonu. Pořád za námi stáli a věřili až do konce. I na přípravné zápasy jich chodilo docela dost. Věřím, že jsme je navnadili a budou nás podporovat dál. Odhodlání v kabině je velké, nikdo nechce zažít to co loni. Věřím, že se dostaneme do play off,“ velí nový vůdce kohoutí kabiny.

Nové dresy, moderní sedačky a retro zápas s Kometou Brno

Klubu se v létě dařilo také mimo sportovní stránku. „Většina partnerů z loňského roku prodloužila smlouvy a navíc se objevila spousta nových. V některých sektorech byly nainstalovány nové moderní sedačky, došlo i k výměně vchodových dveří. Snažili jsme se i o čistší mantinely, na kterých budou loga partnerů podkresleny bílou barvou, což působí esteticky lépe,“ říká marketingový manažer olomouckých kohoutů Mario Cartelli.

Nová Mora? Bez Patery a Trvaje, zato s Venerou. Budeme se rvát, slibuje

Dresy prošly několika změnami. Nové na nich přibily šňůrky u krku. Barevný pruh na ramenech už nesahá po zápěstí a pro jména a čísla hráčů byl zvolen nový font. Na lemu dresu bude navíc logo k výročí šedesáti let od založení klubu. „K jubileu se vztahovala i výstava o historii hokeje, kterou jsme připravili, a sklidila velký ohlas. V plánu je také zápas v retro dresech, který by se měl uskutečnit 13. listopadu proti Kometě Brno,“ upřesňuje na závěr Cartelli.

Marketingový manažer Olomouce Mario Cartelli představuje novou verzi dresů pro nadcházející sezonu. Zleva přihlíží press manažer klubu Tomáš Schmiedt.

Marketingový manažer Olomouce Mario Cartelli představuje novou verzi dresů pro nadcházející sezonu. Zleva přihlíží press manažer klubu Tomáš Schmiedt. | Foto: Karolina Martinková, hc-olomouc.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz