Na samotě u lesa, to je pohoda osmnáctky. Junioři mají pod Tatrami klid

16. dubna 2017, 13:56

Václav Jáchim

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Když vykouknou z okna, zahlédnou v dáli vrcholky Vysokých Tater. Kolem příroda, les, ticho. Hokejisté reprezentační osmnáctky rozbili základní tábor v hotelu Čingov, stranou veškerého dění turnaje. Na samotě u lesa spřádají plány na soupeře, odpočívají, dobíjejí baterky. "Je to vynikající. V hotelu nám vycházejí maximálně vstříc, jsme spokojeni. Bylo jenom dobře, že jsme sem před šesti týdny přijeli s Vaškem Varaďou na inspekci," říká Petr Studnička.

Generální manažer a asistent výběru vedl jednání o tom, kde se výprava ubytuje. A trefil do černého. "Pořadatelé nám původně přidělili hotel, v němž jsme teď. Potom se pokoušeli udělat změnu a poslat nás jinam, do města. Jenže ten hotel se nám nelíbil, proto jsme chtěli ten původní," popisuje. Kdyby Češi na návrh přistoupili, ocitli by se blíž zimnímu stadionu, ale v mnohem horším prostředí.

Na šampionátu se hodí nechat většinu starostí v aréně a hlavy si vyvětrat na okraji Slovenského ráje. Zatímco velikonoční turisté nazouvají pohorky a vyrážejí na výšlapy po nádherné přírodě, čeští mladíci usedají do autobusu a pravidelně míří do Spišské Nové Vsi. "Cesta trvá asi deset minut, před zápasem máme policejní eskortu," zmiňuje Studnička. Turnaj tu dokončí, i kdyby hráli zápasy v Popradu. Ani tam to není po dálnici daleko.

Prospali jsme začátek, mrzí Škarka. Kern věří, že prohra tým nakopne »

Pobyt mimo město má několik výhod. "Kluci jsou v přírodě, mají klid. Také víme, kdo tam přijede. Snažíme se mužstvo držet trošku stranou, aby mělo prostor na přípravu a odpočinek," říká Studnička. Češi mají v hotelu k dispozici svoji místnost pro taktické porady, samozřejmostí je regenerace. "Strava je vynikající, ubytování celkově také. V hotelu nám vycházejí hodně vstříc. Od doby, kdy jsme tady s Vaškem Varaďou byli, jsme s pořadateli turnaje komunikovali. Teď víme, že ta inspekce měla smysl."

Jelikož se mistrovství světa koná v místech, kam to z Česka není daleko, jezdí hokejisty povzbudit spousta rodičů, příbuzných a kamarádů. "Hráči si s nimi mohou promluvit po každém zápase, prostor k tomu by měl být i dnes, kdy máme jediný volný den během základní skupiny," naznačuje manažer týmu. Sám mimo jiné řeší vstupenky pro mužstvo. "Původně jsme jich od organizátorů dostali dvacet na tým, pak se nám podařilo vyjednat to tak, že každý hráč dostane aspoň jeden lístek. Někdy dostaneme i víc, ale není to úplně ideální," doplňuje. 

Varaďa po bitvě se Švédy: Nejdřív útlum, pak jsme ale sahali po bodu »

Ve Spišské Nové Vsi se šampionát osmnáctek koná podruhé v historii. Oproti roku 1991, kdy tady federální výběr bral titul mistrů Evropy, se změnila spousta věcí, nicméně strmé tribuny a příjemný interiér dokreslují prostředí stále. "Když jsme se tu byli podívat, stadion vypadal úplně jinak. Pořadatelé udělali spoustu úprav. osadili nové mantinely, vymalovali. Je to pěkné." Kabinu mají Češi prostornou, na úrovni. "Byla nám přidělena, jsme spokojeni. K ledu to máme pás schodů dolů, což je jediná drobnější komplikace. Ale jinak opravdu v pohodě," připomíná Studnička.

Ačkoli domácí Slováci hrají základní skupinu v Popradu, Spišská Nová Ves vykazuje od začátku turnaje kvalitní návštěvy. Až nečekaně. "Byli jsme překvapení, kolik chodí lidí. Na Ameriku s Ruskem bylo vyprodáno, na náš zápas se Švédy dorazila také hodně pěkná návštěva," chválí manažer českého týmu. O kulisu se starají i příznivci z Česka, vedle rodičů a příbuzných hráčů je v hledišti kupříkladu slyšet partička z Kopřivnice. "Přijeli jsme fandit Vencovi Varaďovi, jen je škoda, že nám na zápas s Běloruskem nepovolili vzít do haly bubny," říkali chlapíci, kteří nocují v karavanech hned vedle haly. "Jsou to kamarádi, známe se dlouho. Nejen jim děkujeme za podporu," doplnil závěrem trenér Varaďa. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz