Prospali jsme začátek, mrzí Škarka. Kern věří, že prohra tým nakopne

Foto: Karel Málek, Juniorský hokej

16. dubna 2017, 10:09

Václav Jáchim

(SPIŠSKÁ NOVÁ VES, od našeho zpravodaje) Start zápasu mizerný, poté lepší a lepší hokej. Jenže nakonec porážka. Čeští hokejisté byli po bitvě se Švédy naštvaní sami na sebe. Kdyby zachytili úvod duelu, a jejich výkon měl podobné parametry jako ve třetí třetině, určitě by si z utkání odnesli minimálně bod. "Byla smůla, že jsme prospali začátek. K tomu některá hloupá vyloučení, na tom musíme zapracovat. Možná nás to stálo zápas," tvrdí Jakub Škarek.

Jihlavský brankář byl po duelu vyhlášen nejlepším hráčem českého výběru. V kleci předváděl parádní zákroky a kamarády držel v naději na dobrý výsledek. Přitom všechno začalo dost smolně, už ve čtvrté minutě soupeř vedl poté, co z brankové čáry zametl kotouč do brány Peterson. Rozhodčí kontrolovali situaci s kolegou u videa, a trefu uznali. "Puk jsem chytil, klouzal za mnou. Já ho viděl, ale nevěděl, jakou částí výstroje ho zastavit, protože bych se tam musel nějak zlomit. Švédové si toho bohužel všimli první," lituje účastník letošního mistrovství světa dvacítek v Kanadě.

Varaďa po bitvě se Švédy: Nejdřív útlum, pak jsme ale sahali po bodu »

Proti mladíkům Tre Kronor měl Škarek plno práce, ovšem to se dalo předpokládat. Který zákrok byl nejtěžší? "Asi nájezd Lundströma," zmiňuje blafák švédského útočníka, jemuž opora osmnáctky nedala příležitost. Soupeř byl nebezpečný, nicméně rozhodně ne jednoznačně lepší. "Kluci hráli dobře, šance soupeře vyplynuly ze hry. Podle mě to tak hrozné nebylo, třetinu od třetiny jsme hráli lépe. Fakt škoda toho začátku," připomíná.

Klíčová branka přišla ve 48. minutě, Škarka překonal Gustafsson a rozhodl. "Škoda, že to přišlo brzy po našem vyrovnání. Byl to trošku smolný gól, možná i na můj vrub. Náš hráč parádně zblokoval střelu, já couval na střed, ten Švéd mi to dal protipohybu na dřevěnou nohu. Bylo těžké něco udělat, ještě se s trenérem gólmanů podíváme na video. A rozebereme si to," říká Škarek.

Češi dřeli, ale velký obrat nedotáhli. Osmnáctka na MS padla se Švédy »

Češi přišli o psychickou výhodu. Dotahovali dvoubrankové manko, ve 47. minutě se povedlo vyrovnat Janu Kernovi. "Ostap Safin to tam hezky vybojoval, bravurně mi to předložil a já se štěstím dával do brány," popisuje. Sparťanský útočník byl v zápase hodně aktivní, měl několik velkých možností ke skórování. "Tyhle šance se musejí proměňovat, bohužel se tak nestalo," povídá upřímně. Hokejisté cítili, že hlavní problém v utkání se týkal začátku zápasu. "První třetinu jsme prospali, vůbec jsme nebruslili. Z toho vyplývaly fauly, některé byly stupidní. Tohle se nesmí stávat," láteří Ondřej Machala.

Během první pauzy bylo v kabině rušno. "Řekli jsme si, že to bylo špatné. Pak jsme začali hrát, vyrovnali jsme. Ale následoval špatný gól a nakonec porážka. Škoda, chtěli jsme to. Bohužel. Ovšem turnaj pokračuje, je třeba mít hlavy nahoře," burcuje Machala. Podobně hovoří i Kern: "Věřím, že nás prohra se Švédskem nepoloží, spíš naopak nakopne. Příště to musí být lepší." Reprezentanty mrzel nezdar i s ohledem na to, že jim ve Spišské Nové Vsi přálo hlediště. Podpora byla evidentní. "Chtěl bych poděkovat českým i slovenským fanouškům, kteří nás hnali. Bylo super před nimi hrát," vzkazuje Jakub Škarek.

Hokejisté si dnes dají volno. Po zápasech s Běloruskem a Švédskem přijde vhod, následně totiž čekají klíčové bitvy proti USA a Rusku. "Potrénujeme, koukneme se na video. Od hokeje si trošku odpočineme. Většina z nás tady má přítelkyně a rodiny, mohla by být příležitost se s nimi vidět. Pan trenér určitě vymyslí nějaký plán, všichni už ale se hlavně soustředíme na další utkání proti Americe," povídá Škarek. Zámořský výběr zatím zdolal Bělorusy a Rusy, na každém mistrovství světa patří k nejlepším. "Mají hodně kvalitního brankáře, který i dobře rozehrává puky, pokud je dostane. Musíme se připravit na brejky, a také eliminovat naše fauly. Se Švédy bylo těch oslabení moc," uzavírá Machala.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz