Národní tým v přípravě na MS válí! Triumf nad Švédy dirigoval Radil

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

17. dubna 2015, 21:20

Adam Bagar

(UMEA, od našeho zpravodaje) Pátý přípravný duel před domácím šampionátem, páté vítězství. Česká reprezentace šlape před vrcholem letošní sezony jako švýcarské hodinky, o její síle se naposledy mohl přesvědčit národní tým Švédska, který na svém ledě nenašel recept na výbornou českou obranu v čele s jistým brankářem Jakubem Kovářem. Češi se nakonec po trefách Zaťoviče, Poláška a Radila, který si do statistik připsal čtyři body, radovali z výhry 4:1. Odveta je na programu už v neděli na ledě Timry.

Ještě předtím, než v T3 Areně zazněly státní hymny, došlo na jeden slavnostní a bohužel i jeden smuteční ceremoniál. Nejprve fanoušci ocenili potleskem Hanse Lindberga, jenž byl uveden do Síně slávy švédského hokeje, a posléze uctili památku legendárního Jaroslava Holíka symbolickou minutou ticha. Zápas Švédů s Čechy tak vypukl před slušně zaplněnou arénou s drobným zpožděním.

Češi do něj nastoupili už také s Michalem Jordánem, který se představil po boku Michala Kempného ve třetí formaci. V brance pak dostal znovu šanci Jakub Kovář. Ten se hned v úvodu musel několikrát činit. Nejprve při pokusu Sörensena a později také při tečovaných pokusech Ridderwalla a Aslunda. Národní tým působil v útoku bezradně, ale hned ze své první nebezpečné akce udeřil.

Na konci osmé minuty nabral rychlost Koukal a skvělou asistencí před branku vybídl ke skórování Martina Zaťoviče, jenž se střelou do horní části Lassinanttiho svatyně nemýlil – 0:1. V dalším průběhu úvodní periody se oba týmy jen těžko dostávaly do šancí. Největší příležitost na srovnání skóre měl kapitán Kronwall, kotouč však pouze poskakoval po brankovišti jistého Kováře.

Zatímco v prvním dějství finští rozhodčí nenašli jediný přestupek, hned ze startu druhého se otevírala vrátka trestné lavice na obou stranách. Zkrácené přesilové hry ale nebezpečí před brankami nepřinesly a když už se hrálo v pěti hráčích na obou stranách, národní tým začal spalovat jednu šanci za druhou. V té největší nedokázali Radil s Buchtelem dotlačit puk do úplně prázdné klece.

Čeští hokejisté nemohli uvěřit tomu, že Lassinantti nebyl překonán a usilovali o kontrolu u videa, jenže hlavní rozhodčí Pajula byl neoblomný. Švédští zadáci si v těchto momentech nepočínali moc jistě, jenže ani Birner nevyužil prostoru před brankou a na kostce tak stále svítilo skóre 0:1. To mohlo národní tým mrzet. V přesilovce měl na holi srovnání Wallmark, ale Kovář potvrdil své kvality.

Vstup do třetího dějství měli Češi parádní. Neuběhly ani tři minuty a bek Adam Polášek se trefil z prostoru kruhu přesně mezi betony švédského gólmana – 0:2. A když poté Vondrka neměl přesnou mušku, trestalo se na druhé straně. Wallmark to udělal šikovně, nabruslil si do dobré palebné pozice a našel lépe postaveného Marcuse Sörensena, jenž z první propálil Kováře – 1:2.

Atraktivní partie pokračovala. Výbornou individuální akcí se zaskvěl Simon, jehož útočné tažení zastavilo až břevno švédské branky. Co se nepodařilo Simonovi, za chvíli napravil agilní Lukáš Radil, který dvě nahrávky vyšperkoval ještě nechytatelnou střelou pod horní tyč – 1:3. Uklidnění mohlo přijít poté, co Gunnarsson a Rahimi přehnali svůj důraz, Češi ale přesilovku dobře nesehráli.

Přesto drželi taktovku zápasu pevně ve svých rukou, tři korunky nepouštěli do výrazných příležitostí a naopak se snažili držet daleko od své branky. Švédové se v závěru pokusili ještě o hru bez gólmana, ale nepřesnost v jejich rozehrávce vystihl Lukáš Radil, pro nějž nebyl problém poslat kus černé pryže do odkryté branky a udělat tak tečku za svým parádním vystoupením – 1:4.

Výsledek: 

ŠVÉDSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 1:4 (0:1, 0:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 46. Sörensen (Wallmark) – 8. Zaťovič (Radil, Koukal), 43. Polášek (Buchtele, Radil), 51. Radil (Buchtele), 59. Radil.
Rozhodčí: Rantala, Pajula (oba Finsko) – Ahlström, Käck (oba Švédsko).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Diváci: 4520.
Hráno: 17. dubna v Umea (Švédsko, Euro Hockey Tour)
Švédsko: Lassinantti – Kronwall, Andersson, Rahimi, Ahnelöv, Motin, Ekbom, Gunnarsson, Sandberg – Thuresson, Bengtsson, Johansson – Zaar, Wallmark, Sörensen – Danielsson, Sjögren, Janmark-Nylén – Aslund, Carlsson, Ridderwall. Trenéři: Marts a Popovic.
Česká republika: Jakub Kovář – Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Jordán, Kempný, Mozík, Polášek – Birner, Sobotka, Vondrka – Simon, Novotný, Smoleňák – M. Růžička, Filippi, Zaťovič – Radil, Koukal, Buchtele. Trenéři: Růžička, Weissmann a Špaček.

Program dalších přípravných utkání reprezentace před MS:

Neděle 19. dubna: Švédsko - Česká republika (Timra, 15 hodin)
Středa 22. dubna : Česká republika - Finsko (Znojmo, 17:30 hodin)
Pátek 24. dubna: Česká republika - Finsko (Brno, 18 hodin)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz