Nejmladší mezi nejmenšími. Zodpovědnost mám rád, ujišťuje Kvasnička

Foto: Karel Švec, cslh.cz

David Kvasnička, hokejová škola Plzeň. Pokud jste si tohohle šestnáctiletého obránce ještě nevšimli, koukejte hned zpozornět. Ač ještě na ledě tvrdí muziku s obličejem schovaným za mřížkou, v juniorském týmu Plzně platí za jednu z klíčových postav. Není proto náhodou, že si ho už „nahoru“ do dospělé extraligy vytáhl i A-tým, a rodák z Radnic rozhodně během svých čtyř startů nezklamal. Naopak.

Přestože věkem ještě pasuje do kategorie staršího dorostu, od začátku sezony nastupuje o kategorii výše v rámci DHL Extraligy juniorů. „Nejmladší jsem všude; tady i v áčku. A rozdíl? Sranda je v obou kabinách, ale ta mezi juniory a dospělými je trochu odlišná. A taky se u juniorů pravidelně střídají služby na nošení puků, kdežto v áčku je to pořád na nás mladých,“ smál se při vyjmenovávání rozdílů mezi oběma týmy. Když přišlo na porovnání soutěží, v neméně dobré náladě odvětil: „Nahoře to není tak vyblázněné, jak jsou tam starší hráči. Taktika hraje hlavní roli a je těžké projít přes střední pásmo. Tady je to díky hodně aktivnímu napadání snazší.“

Plzeň se díky hladkému průběhu play off, když jasně přešla přes Zlín a pak přes Slavii, kvalifikovala na finálový turnaj DHL Extraligy juniorů. Během prvních dvou hracích dnů v Litoměřicích narazila na moravské celky – nejprve podlehla 2:6 Ocelářům Třinec („Po zápase jsme si řekli, že jsme pořád ve hře o finále, takže jsme prohru hodili za hlavu a soustředili se dál“) a poté v dramatickém souboji zvítězila nad Vítkovicemi 4:3. „Hlavní podíl na výhře má náš gólman Adam Zeman, který chytal výborně. My jsme ho podpořili týmovým pojetím hry, kdy si každý z nás plnil své úkoly,“ chválil svého brankáře Kvasnička.

Při pohledu na oba zápasy byla nasnadě jedna podobnost – vysocí urostlí moravští chasníci a průměrně vysocí hokejisté ze západu. Výšková a kolikrát i váhová převaha na straně soupeřů Plzně byla hodně viditelná. „Kamkoli přijedeme, tak jsme suverénně nejmenší,“ stále ještě s úsměvem pokýval mladý obránce. „Je to tak ale pořád, takže jsme už zvyklí. Oni mají u mantinelu větší sílu, takže my musíme hrát chytře. A umíme si s tím poradit, řekl bych.“

Ačkoli je mezi juniory za benjamínka, trenéři na něho hodně spoléhají. Má vysoký ice time, na ledě nechybí v klíčových momentech, nebojí se rozehrát a jeho spoluhráči ho svými přihrávkami často nacházejí při zakládání útočné akce. „Přece jen jsem v juniorech už od začátku sezony, navíc jsem si zahrál už i za áčko, takže bych měl udělat něco navíc pro to, abychom vyhráli. Sice jsem mladší, to je pravda, ale radši budu na ledě a mít tu zodpovědnost, než abych seděl na střídačce a koukal, jak ostatní hrajou,“ odpovídá mládežnický reprezentant s přehledem sobě vlastním.

SOUHRN DRUHÉHO DNE:
Mladí Oceláři roznesli Spartu 9:2! Vítkovice ztratily šanci na finále »

Stejně zvládl i otázku na systém turnaje. „Osobně bych radši hrál do konce play off, ale jsme na finálovém turnaji, tak uděláme všechno proto, abychom se dostali do finále a tam to uhráli. Hrát čtyři zápasy ve čtyřech dnech je v závěru sezony náročné, protože už nám všem pochopitelně ubývají síly, ale my v Litoměřicích necháme všechno a uvidíme,“ pokračoval s přiznáním, že s finálovým turnajem už má jisté zkušenosti – ještě coby člen osmé třídy.

V cestě za vytouženým finále bude stát ve čtvrtečním zápase v přímém souboji Sparta. Stejně jako to má dospělé áčko, i junioři se musí prokousat přes favorizované Pražany. „Musíme hrát zodpovědně zezadu a věřím, že Zemka vytáhne další skvělé zákroky a podrží nás. Je potřeba, abychom uhlídali útočnou sílu Sparty, tam jsou výborní, jejich mezery naopak vidím v obraně,“ uzavřel šestnáctiletý talent plzeňských indiánů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz