Nová etapa zahájena! Systém bude útočnější než u Slováků, tvrdí Vůjtek

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

29. července 2015, 16:00

Václav Jáchim

Málokdo čekal, že národní tým dozná po domácím šampionátu takové zemětřesení. Po známé aféře odstoupil hlavní kouč Vladimír Růžička, jeho nástupcem byl jmenován Vladimír Vůjtek. Změnil se realizační tým, na úvodní akci je úplně nové mužstvo. Zkušený bard Vůjtek navázal na letní Růžičkův záměr, u elitního výběru startuje čtyřdenním kempem pro mladé hráče. V Jihlavě proběhne celkem šest tréninků, cíl je jasný: "Poznat se, dát hráčům najevo, že s nimi počítáme," říká Vůjtek.

S kolegy Jandačem, Kalousem a Špačkem zařadil do nominace 16 úplných nováčků, ani další hokejisté toho na mezistátní scéně moc nestihli. Kupříkladu brankář Machovský má na kontě jediný start z přípravy se Slováky v Jihlavě. Na jaře strávil týden v přípravě před mistrovstvím světa Radim Šimek, ale do utkání nezasáhl. "Chceme, aby hráči poznali, jak to chodí v reprezentaci, protože většina z nich bude za rok za dva - možná už letos reprezentovat. Mnozí nastupovali v juniorských výběrech, záměrně jsme na kemp chtěli hráče z ročníků 1991 až 1995," vysvětluje Vůjtek.

Výběr proběhl na základě dřívějších zkušeností a výkonů. "Podívali jsme se na výsledky minulých sezon, měli jsme k dispozici statistiky reprezentačních dvacítek. Před prvním turnajem to už samozřejmě bude jiné. Uděláme výběr z hráčů, kteří budou mít za sebou šest týdnů sezony. V nominaci se mohou objevit i další, tohle není žádný závěrečný tým."

ČTĚTE TAKÉ: Vůjtek chce poznat hráče NHL. Rádi bychom kontaktovali i Jágra, tvrdí

Ostřílený trenér přiznává, že se musí dostat do obrazu, čtyři předchozí sezony působil u Slováků. "Extraligové hráče jsem mohl těžko sledovat, nevěděl jsem, že budu trenérem české reprezentace. V utkání jsem se logicky zaměřoval na slovenské hokejisty, ale samozřejmě některé tuzemské znám. Osobně však zatím ne."

Jaká bude náplň jihlavského kempu? "Chystáme soustředění, jaké má na začátku sezony být. Takže i trošku fyzička, zapracování na systému, kterým bychom chtěli hrát. Jsme přesvědčeni o tom, že někteří z těchto hokejistů pojedou na listopadový turnaj Karjala. Potřebujeme, aby věděli, jaké máme představy." Soustředění má svoji váhu, rozhodující vliv na další nominace však nikoli. "Myslím si, že ne. Sraz je krátký. Rozhodovat budou výkony v lize. Věřím, že se někdo prosadí způsobem jako v minulosti Sekáč nebo Simon, kteří se dostali až na mistrovství světa. Že se zase někdo objeví," přeje si Vůjtek.

ČTĚTE TAKÉ: Hadamczik své hráče nepustí. Vůjtek pozval na kemp Volka či Kubalíka

Podle svých slov je připraven zařazovat nové tváře. "Tohle říká každý trenér. Mladí šanci dostanou, ale na světový šampionát musejí jet ti nejlepší," upozorňuje. Záměr byl původně trošku jiný, ovšem pro zranění vypadli vítkovický Erik Němec a Ondřej Kaše z Chomutova. Útočnou dvojici Jan Káňa - Tomáš Vondráček zase neuvolnila Kometa Brno. "Nepřekvapilo mě to," reaguje lakonicky Vůjtek. S brněnským trenérem Hadamczikem, jenž chce mít hokejisty koncem července v klubu, reprezentační kouč nehovořil. "Já se s nikým nedohaduju, nikoho nepřemlouvám, aby pouštěl hráče pro národní mužstvo. Myslím, že to je pro každého hráče čest. Že by měl chtít hráč i klub. Pokud má někdo jiný názor, nic s tím nenadělám," dodává shovívavě.

Úvodní kemp znamená start také pro nový realizační tým. Kondici hráčů si vezme na starost Michal Hamršmíd, brankáře povede Petr Jaroš. Z trenérského štábu Růžičky zůstal jen Jaroslav Špaček. "S Pepíkem Jandačem se na soustředění budou víc věnovat obráncům, já s Jirkou Kalousem zase útočníkům. Jeden z nás vždy povede trénink, ti další to budou doplňovat. Opravovat hráče, usměrňovat," naznačuje Vůjtek. Herní systém by se měl blížit tomu, co elitní výběr předváděl loni. Pro hlavního trenéra bude trošku jiný než ten, který uplatňoval u slovenského výběru. "Bude útočnější. Myslím, že v Česku jsou v průměru silnější hráči," uzavírá.

Účastníci reprezentačního kempu v Jihlavě (29. července - 1. srpna):

Brankáři:
Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň), Šimon Hrubec a Miroslav Svoboda (oba HC Oceláři Třinec).

Obránci:
Milan Doudera (HC Oceláři Třinec), Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň), Lukáš Klok (HC Vítkovice Steel), Tomáš Pavelka a Filip Pavlík (oba HC Verva Litvínov), Martin Pláněk (Mountfield HK), Adam Polášek (HC Sparta Praha), Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec).

Útočníci:
Michal Bulíř a Jaroslav Vlach (oba Bílí Tygři Liberec), Michal Hlinka (HC Vítkovice Steel), Petr Holík (PSG Zlín), Tomáš Hyka (BK Mladá Boleslav), David Kämpf (Piráti Chomutov), Jakub Orsava a Marek Růžička (oba HC Oceláři Třinec), Dominik Kubalík a Jan Schleiss (oba HC Škoda Plzeň), Petr Koblasa a Michal Vachovec (oba HC Energie Karlovy Vary), Dominik Volek (HC Sparta Praha).

Realizační tým:

Hlavní trenér: Vladimír Vůjtek.
Asistenti: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček. 
Generální manažer: Slavomír Lener.
Manažer týmu: Martin Loukota. 
Kondiční trenér: Michal Hamršmíd
Trenér brankářů: Petr Jaroš.
Lékaři: MUDr. Tomáš Vyskočil a MUDr. Dušan Singer.
Maséři, kustodi: Zdeněk Šmíd a Petr Ondráček. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz