Olomouc zkouší nové útočníky: Rytíře Eberleho nebo bojovníka Soudka

Foto: seattlethunderbirdsphoto.files.wordpress.com

20. července 2015, 11:15

Adam Bagar

Ještě před tím, než nový trenér olomouckých kohoutů Zdeněk Venera přivedl svůj mančaft na led tamní plechárny, hlásili se na Hané dva šikovní útočníci. O místo v olomouckém týmu se v následujících dnech porvou šestadvacetiletý Jan Eberle a o tři roky mladší Robin Soudek, ten s výjimkou jediné sezony působil v posledních letech výhradě v zámořských soutěžích. Eberle zatím svou kariéru spojoval především s mateřským Kladnem. Prosadí se?

Na jedné straně jim odešli takoví hokejisté jako jsou Pavel Patera, Jiří Trvaj nebo Martin Cibák, na druhé však jejich řady posílili Petr Kafka, Adam Zeman a Tomáš Valenta či naši východní sousedé Branislav Konrád i Tomášové Mikúš s Törökem. Přesto ještě v Olomouci nejsou zcela spokojeni s podobou kádru pro extraligovou sezonu 2015-16.

A proto tam přicházejí, zatím jen na zkoušku, šikovní forvardi Jan Eberle a Robin Soudek. Ten už v šestnácti letech opustil česká kluziště a vydal se na zámořskou cestu. Třiadvacetiletý hokejista působil za Atlantikem, s výjimkou jediné sezony v Českých Budějovicích, až do uplynulého ročníku 2014-15. Vyzkoušel si mimo jiné farmářskou AHL.

Čtyři sezony nejprve strávil v juniorské WHL v dresech Edmontonu, Chilliwacku a Victorie. Dále si zahrál CHL v Denveru, AHL v Lake Erie či nižší ECHL v dresech Stocktonu, Rapid City a Evansvillu. V posledním ročníku nasbíral ve třech týmech 39 bodů za 18 branek a 21 nahrávek v 62 zápasech. Celkem v zámoří nastoupil k 379 střetnutím.

Druhou možnou posilou olomouckých hokejistů je o tři roky starší Jan Eberle, jenž má rovněž zkušenosti se zámořským hokejem, když v sedmnácti letech zamířil na dvě sezony do Seattlu v juniorské WHL. Převážnou část kariéry však strávil doma v Kladně, kde působí nepřetržitě od sezony 2008-09. V dresu Rytířů proto odehrál už 338 utkání.

Kromě toho nastoupil v rámci krátkodobého hostování za Beroun, Písek, Ústí nad Labem a České Budějovice v první lize a loni sehrál jedno klání rovněž v barvách šampiona z Litvínova. Oba mladé hokejisty spojuje kromě zámořské mise rovněž účast na světovém šampionátu hráčů do dvaceti let. Dokáží se prosadit na Hané? To ukáže až čas.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz