Osmnáctka vynulovala sbornou, v generálce na MS skončila třetí

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

12. února 2017, 21:04

Jan Havlovic

(SUNDSVALL, od našeho zpravodaje) Česká reprezentace do osmnácti let zakončila Turnaj pěti zemí ve Švédsku vítězně. Svěřenci trenéra Václava Varadi porazili v závěrečném zápase ruskou sbornou poměrem 4:0. Český tým předvedl především výborný výkon v přesilových hrách, ve kterých vstřelil dvě branky, a slavil konečné třetí místo. „Pokud budeme hrát takhle jako tým, potom můžeme na MS uspět," řekl útočník Martin Kaut.

Český tým vstoupil do svého posledního utkání velmi aktivně, nicméně lehce ho přibrzdilo v rozletu vyloučení Škvrněho. Úvodní oslabení však zvládla osmnáctka skvěle a mohla pokračovat v aktivním a důrazném pojetí hry. „Chtěli jsem takhle po nich chodit celou dobu. Ze začátku jsme na ně vlétli, což nečekali,“ hodnotil brankář Jiří Patera vstup českého týmu do utkání. Poté přišla pasáž hry, ve které si Češi vytvořili dvě velké šance, avšak pokusy Zadiny ani Chytila brankou neskončily.

Možnost přesilové hry dostal také český tým, ale v úvodní gól početní výhodu nepřetavil. V závěru šel opět do čtyř po vyloučení Filipa Chytila. V oslabení si však vedl po celý zápas velmi dobře. „Kluci skvěle blokovali střely, padali do nich a ta nula, kterou jsme udělali, je také jejich zásluha,“ vysekl brankář Patera poklonu svým spoluhráčům.

Hned na startu druhé třetiny dostal český výběr možnost přesilové hry. Svěřenci Václava Varadi sehráli početní výhodu velmi dobře a po přesné střele Filipa Zadiny se dostali do vedení. Pro pardubického útočníka to byl třetí gól na turnaji. V českém táboře bylo ještě o něco veseleji o 21 sekund později. Na brankovišti byl totiž dostatečně důrazný Jan Kern, který poslal juniory do dvoubrankového vedení.

Osmnáctka byla ještě po dvou rychlých úderech aktivnějším týmem, nicméně postupně převzala otěže zápasu sborná, která si vytvořila několik slibných šancí. Všechny však pochytal výborně chytající Jiří Patera. V závěru druhé třetiny dostalo Rusko možnost přesilové hry. Ve vlastním oslabení však ujel Kvasnička, který přenechal kotouč Martinu Kautovi, a ten svou střelou dostal kotouč potřetí do sítě.

Psychicky nalomené Rusko hledalo odpověď jen stěží. Druhá třetina rozhodla o výsledku zápasu, s čímž souhlasil i český brankář. „Druhý gól prakticky rozhodl. Třetí branka už Rusy dorazila,“ shrnul Patera. Sborná se ještě snažila něco se zápasem udělat, avšak ruští útočníci si nevěděli rady s výborně chytajícím Jiřím Paterou. V samotném závěru se českému týmu podařilo skórovat počtvrté, přesnou trefou při přesilové hře se prezentoval Filip Zadina, který vstřelil svou druhou branku v utkání.

Právě přesilové hry rozhodly, český tým dokázal proměnit hned dvě. „Jsme rádi, že se nám dařilo v přesilovkách. Právě ty by měly rozhodovat zápasy. Musíme v tom pokračovat,“ velí Martin Kaut, člen první formace české osmnáctky.

Národní tým odehrál jednoznačně nejlepší zápas na turnaji a zaslouženě zvítězil. „Pan Varaďa nám před tímto zápasem řekl, že pokud nebudeme hrát jako tým, tak nemáme šanci. To jsme si uvědomili a podle toho také hráli,“ uvedl Kaut jeden z klíčových faktorů hladkého vítězství 4:0.

Pardubický útočník rovněž řekl, že právě týmový výkon může být klíčem úspěchu na blížícím se světovém šampionátu osmnáctek, které proběhne v dubnu na Slovensku. „Pokud budeme hrát takhle jako tým, tak můžeme uspět,“ uzavřel sedmnáctiletý střelec. 

ČESKO "18" – Rusko "18" 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Zadina (Nečas, Kvasnička), 25. Kern (Chytil, Svoboda), 40. Kaut (Kvasnička, Hrabík), 58. Zadina (Kaut, Kvasnička).
Rozhodčí: Timglasová, Holm – Laksola, Bäckström (všichni Švédsko).
Vyloučení: 6:5.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 32:25.
Diváci: 154.
Nejlepší hráči: Filip Zadina – Michail Bicadze.
Česko "18": Patera – Kvasnička, Mikyska, Galvas, Šalda, Bednář, Buchtela, Zelingr – Zadina, Nečas, Kaut – Svoboda, Chytil, Kern – Novák, Chrtek, Hrabík – Václavek, Škvrně, Dvořák – Przybyla.
Rusko "18": Melnikov – Pereljajev, Kalabuškin, Baranov, Kovyrin, Galeniuk, Dědov, Ochoťjuk, Anochovskij – Popov, Šen, Lobanov – Slepec, Bicadze, Muranov – Toropčenko, Klisunov, Marušev – Kravcov, Klepko, Nikolenko.

Konečná tabulka Turnaje pěti zemí ve Švédsku:

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. USA "18" 4 3 1 0 0 21:9 11
2. Švédsko "18" 4 2 1 1 0 14:10 9
3. Česko "18" 4 1 0 1 2 10:10 4
4. Rusko "18" 4 1 0 0 3 10:13 3
5. Finsko "18" 4 1 0 0 3 6:19 3

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz