Palebnou sílu nahradila bojovnost. Dobrá příprava na play off, tvrdí Lašák

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Tygři se stále drží v těsném závěsu za Třincem, porazit dokázali i Vítkovice a připsali vítězství číslo 22 v základní hrací době. Potvrzují tak, že po vynikající minulé sezoně a řadě odchodů mohou stále své soupeře porážet. Musela však přijít změna systému a nebyla zrovna malá.

Výkonnost brankářů je pro Liberec klíčová. Když zachytá dvojice Roman WillJán Lašák, mají Tygři velkou šanci na zisk bodů. Obvykle útok rozvážně vyprodukuje dvě nebo tři branky a Pešánovi hoši vedení poctivě udrží až do konce zápasu. Oproti minulému ročníku jsou výkony velkým kontrastem, rozhodně však nejde říct, že nežádaným. 

„Pamatuji si na sezóny ještě před mistrovskou. Tehdy byla úloha brankářů ještě o hodně, hodně těžší. Jsem vděčný za to, jak to teď je, a že vyhráváme, i když je to náročné," prozrazuje zkušený Ján Lašák.

Lehkost na severu Čech s odchodem největších ofenzivních tahounů opadla, nahradila ji ale bezmezná bojovnost. Právě ta má největší podíl na průběžném druhém místě, koneckonců zřejmě žádný z týmů se nerve srdnatěji a úspěšněji než šelmy, což dokazují statistiky hitů, vhazování, střel proti i samotný herní projev.

„Během mistrovského ročníku jsme hráli výborně dopředu i dozadu. Soupeři neměli příliš střel, a když útočná síla, která pálila ostrými, odešla, nahradil ji ještě větší týmový výkon. Právě díky němu vyhráváme těsnými výsledky 2:1, 3:2 nebo 4:3, samozřejmě stejnými stavy také prohráváme. Na druhou stranu někdy je to tak i lepší, je to větší příprava na play off," porovnává se zamyšleným výrazem na tváři Lašák.

Celou strategii nakousl Filip Pešán po utkání devátého kola v Hradci Králové, kde Tygři prohráli 2:3 po samostatných nájezdech. „I když jsme zápas odmakali, nejsme efektivní, šikovní a nejsme ani šťastní v zakončení. Musíme pracovat na tom, abychom dostávali ještě méně gólů než dva," řekl liberecký trenér v danou chvíli vzhledem ke střelecké impotenci možná trochu zoufale, nicméně upřímně.

Góly TELH: Úžasná dělovka Dvořáka, oblouk Gorčíka či teč Čermáka »

A právě taková je cesta úspěchu pro tým, který v minulé sezóně strašil soupeře drtivou ofenzivou (příkladem budiž třeba 62 střel v utkání s Pardubicemi – pozn. red.). Je ojedinělé a obdivuhodné, jak rychle dokázali pod Ještědem namíchat úplně odlišný herní plán a přizpůsobit taktiku prostředí, když někde to trvá klidně i roky.

Právě v tom je pohled na libereckou hru jedinečný. I po výrazném oslabení kádru si našla svou úspěšnou cestu jako proud dešťové vody rozlévající se po lesní cestičce. Jak daleko může tahle parta dojít? O týmový duch není v kabině nouze a ve vyřazovacích bojích ho rozhodně nebude na rozdávání. Na druhou stranu gólmanská fazóna nemůže vydržet navěky...

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz