Pane Znaroku, naposledy? Kouč Vůjtek na Rusy umí, jeho série nekončí!

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

V Rusku má ohromný respekt, Vladimír Vůjtek dvakrát vyhrál tamní nejvyšší soutěž, ve velké východní zemi prožil krásné roky. Teď pro změnu ničí sbornou sérií sladkých skalpů. Český národní tým hrál s Rusy třikrát - a pokaždé úspěšně. Dosud poslední korálek na šňůrce znamenala třinecká bitva, z českého pohledu znovu parádní taktická práce s úspěšným koncem. Soupeři už musejí být z Vůjtka nešťastní! "Posledně mi Znarok říkal, že to bylo naposledy. Teď jsem s ním ještě nemluvil," hlásí spokojeně.

Bard z Klimkovic znovu prokázal, že umí. Své bojovníky nachystal ke kvalitnímu výkonu, před nájezdy navíc perfektně trefil oba střelce. A Kašpar s Vincourem rozhodli! "Samozřejmě, že mám radost. Jako z každé výhry nad Ruskem. Je už třetí, i když tady neměli určité hvězdy, ale to u soupeře tolik neznamená. Vždycky postaví silný tým. Bylo to vidět - dobře bruslili, měli důraz. Zápas to byl těžký a vyrovnaný," konstatuje.

Domácí výběr šel do vedení díky pohotové reakci Lukáše Krenželoka v brankovišti, sborná bleskově vyrovnala. Posléze pro změnu doháněli Češi, což se díky trefě Michala Řepíka povedlo. "Každý měl chvíli trošku převahu. My jsme hráli dost přesilovek, hlavně v prvních dvou třetinách. Vytvořili jsme si v nich tlak, ale chyběl důraz, nebyla tam taková sehranost. Dá se říci, že jsme využili jen jednu výhodu, i když vyloučení skončilo, ale jejich hráč se před gólem Krenželoka ještě nezapojil do hry," připomíná.

Reprezentanti nutili soka k faulům, jenomže početní výhoda je tentokrát nezdobila. "Trošku jsme to hráli na malém prostoru, nebyli jsme se schopni roztáhnout a připravit si závěrečnou střelu," říká Vůjtek. Bitva nakonec musela do stejného rozuzlení, jaké viděl turnaj Karjala v Helsinkách. "Zajímavé je, že jsme už druhý zápas s Rusy vyhráli na penalty. O nich se říká, že nájezdy mají perfektní, nám se ale znovu povedlo je porazit," těší hlavního trenéra.

Také český národní tým míval s touto disciplínou úspěchy, stačí si vzpomenout na semifinále olympiády 1998 proti Kanadě nebo na velké bitvy s Finy a Švédy na zlatém šampionátu v Německu 2010. Vůjtek ukázal na Kašpara s Vincourem, trefil to přesně! "U Lukáše byla volba úplně jasná. Ve Slovanu zahodil jedinou penaltu a tým díky němu tým vyhrává. Kašpar dává pravidelně góly. A Vincour? Ten nájezdy také umí. Třetí měl jet Honza Kovář, jsme rádi, že na to už nemuselo dojít," povídá.

Ovšem pochvalu zaslouží i jiní. Například brankář Furch. "S ním jsem byl spokojen ve všech zápasech, které chytal," konstatuje kouč. První ze dvou únorových bitev Euro Hockey Tour mimo jiné ukázala, že Češi dokáží zvládnout klání, která se pokaždé nevyvíjejí příznivě. Po nešťastné trefě Ljubimova, již poslala do sítě smolná teč, zvedli hlavu. "Mužstvo už má svoji sílu. našlo se. Hodně nás povzbudily dva zápasy předtím, celý moskevský turnaj. Tam jsme s Rusy otočili z 1:2 na 4:2. Kluci si už věří, nakonec to dobře dopadlo," dodává.

Vladimír Vůjtek si na střídačce užil povedený zápas. "Atmosféra perfektní, v Ostravě bude určitě taky. Mezistátní zápasy tady dlouho nebyly - český národní tým hrál v Třinci jen jednou, v Ostravě naposledy před deseti lety. Lidé chtějí vidět hokej a těší se na to," upozorňuje. Publikum několikrát skandovalo jeho jméno, zkušeného trenéra tím hodně potěšilo. "Jeden rok jsem tu trénoval, do Třince jezdím na zápasy extraligy. Jsem rodák kousek odtud, fanoušci si mě pamatují," děkuje závěrem.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz