Problém pro slovenský hokej: Martin končí v extralize a hrozí mu zánik

Foto: Facebook MHC Martin

10. července 2017, 18:31

Marek Hedbávný

Tradiční slovenský klub MHC Martin nesplnil podmínky pro účast v dalším ročníku slovenské extraligy a nedostane licenci. Nahradit by ho mohla Detva, úřadující šampión tamější první ligy.

„Začali jsme jednání s Detvou. Pokud splní všechny podmínky pro vstup do Tipsport Ligy, stane se jejím desátým účastníkem," citují slovenská média Richarda Lintnera, šéfa řídící společnosti Pro-Hokej.

Martin má za sebou úspěšnou sezonu – ve čtvrtfinále play off vyřadil Košice a obsadil konečnou čtvrtou příčku. Jenže pak přišly problémy: policejní razie kvůli nejasnostem v účetnictví a následně rezignace šéfa klubu Michala Taligy.

Zachránit martinský hokej mohli potenciální noví akcionáři, ti se ale nedohodli na spolupráci s městem. MHC tak kvůli finanční situaci nemohl splnit podmínky pro účast v příští extraligové sezoně a po dvanácti letech opouští nejvyšší soutěž.

Hrozí, že seniorský hokej v Martině na čas zcela zanikne. Jisté není ani pokračování dorosteneckých či juniorských týmů. „Klub byl dlouhodobě v takové finanční kondici, že jen přežíval ze sezony na sezonu. Tak, jak je to ve sportovních klubech na Slovensku běžné," řekl pro hokej.sk Michal Taliga, odstupující ředitel martinského hokeje.

Podobný osud potkal v roce 2016 Skalici, která opustila Tipsport ligu dokonce v průběhu sezony a nyní hraje druhou nejvyšší soutěž.

„Klub přežíval ze sezony na sezonu. Tak, jak je to ve sportovních klubech na Slovensku běžné."

Mezi největší úspěchy MHC patří dvě bronzové medaile z extraligových play off 1994 a 2010. Klub ze severozápadu Slovenska navíc v sezoně 2008/2009 získal Kontinentální pohár.

V minulém ročníku v Martině působili českým fanouškům dobře známí: Tomáš Brňák, Lukáš Kozák, Peter König, Ján Tabaček, Richard Mráz, Jaroslav Markovič, Branislav Rapáč, Peter Galamboš (nová posila Motoru) nebo dva čeští útočníci Vítězslav Bílek (návrat do Litoměřic) a Radek Dlouhý (odchod do Trenčína). Většina z loňských opor MHC už má angažmá v jiných klubech. 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz