Skvělá Sparta přehrála Bern a je v semifinále CHL! Vítkovice končí

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

Už čtvrtfinálová účast dvou týmů byla pro český hokej v Lize mistrů historickým milníkem. Ale jeden se s tím nespokojil: Pražská Sparta po venkovní remíze 1:1 zdolala na domácí půdě švýcarského mistra z Bernu 4:1 a už je mezi nejlepšími čtyřmi týmy Evropy! O postup bojovaly i Vítkovice, ty však ztrátu 2:5 s Fribourgem nedohnaly, když ve Švýcarsku prohrály 2:3.

Nejen výsledkem, který přivezli z nejnavštěvovanější hokejové arény v Evropě, mohli jít sparťané do odvety povzbuzeni. Předvedli totiž výborný výkon. V O2 areně se začalo opatrněji, první třetina postrádala góly i vyloučení. Právě fauly ale nakonec rozhodly o výsledku: Ve druhé části šel švýcarský mistr čtyřikrát na trestnou lavici a Sparta dvě přesilovky využila.

Tu první ve 31. minutě, když Vrána nabil na modrou čáru Juraji Mikušovi a slovenský bek prostřelil všechno před sebou. Domácí radost však hned po 39 sekundách ztlumil Tristan Scherwey, který v přečíslení dvou proti jednomu zamířil nad vyrážečku Tomáše Pöpperleho. Ten jinak předváděl další z vynikajících výkonů, zato jeho oponent Genoni si vybral slabší chvilku: Miroslav Forman nahazoval z úrovně brankové čáry a snad ani sám nečekal, že by mohl procedit puk kolem tyčky do sítě. Pak navíc Bern fauloval dvakrát v rychlém sledu a přesnou střelou zhodnotil dvojnásobnou přesilovku Lukáš Pech.

Jakmile měli sparťané na kontě góly ze tří různých herních situací, povedlo se jim skórovat i ve čtvrté. Ve vlastním oslabení protancoval Petr Kumstát kolem zkoprnělého Ebbetta, s lehkostí zakončil mezi betony a domácí už začali slavit postup. Švýcaři s podobným scénářem evidentně vůbec nepočítali a závěr nezvládali. Scherwey odešel do kabin předčasně po tvrdém faulu na Gernáta, zbytek týmu ho následoval za čtyři minuty. Sparta postoupila naprosto zaslouženě, v semifinále ji 10. a 17. ledna 2017 čeká švédské Vaxjö!

Foto: Champions Hockey League

Smůlovatý zápas pro Vítkovice, s Fribourgem padly i napodruhé

Také Vítkovice bojovaly v sérii se švýcarským sokem, jenže výchozí pozici do odvety měly o hodně složitější. Před týdnem doma podlehly Fribourgu 2:5, k čemuž čtyřmi body dopomohl Roman Červenka. Reprezentačního útočníka nechali domácí trenéři vzhledem k náskoku tentokrát odpočívat, naopak na vítkovické střídačce scházel Jakub Petr, který se už vydal s dvacítkou do Kanady. Tým vedl coby hlavní kouč Pavel Trnka, jenž měl po ruce i bývalého kouče národního týmu Vladimíra Vůjtka.

Ostravané neměli vůbec špatný start, jenže po 16 minutách příšla studená sprcha. Zadovku Andreje Bykova si do vlastní brány srazil jeden z obránců. Závěr první třetiny byl hodně divoký, za 30 sekund sice srovnal z úniku Yan Stastny, ale Fribourg přece jenom odcházel do kabin s náskokem. Ostrou ranou z pravého kruhu se o to postaral nejlepší střelec Ligy mistrů Yannick Rathgeb.

Vlastním gólem z první části si Vítkovičtí ještě porci smůly nevybrali do dna, to přišlo až po další smolné teči Jana Výtiska, který srazil za Bartošákova záda nepřesnou střelu Mauldina. Postupové šance se už začaly rozplývat, Ondřej Roman pak trefil tyčku. Ve třetí třetině ještě oživil naděje na dobrý výsledek dorážející Erik Němec, jenže když Olesz čtyři minuty před koncem napálil zase jen brankovou konstrukci, Vítkovice prohrály i napodruhé. Svou úspěšnou pouť Ligou mistrů tak končí, Fribourg se představí v semifinále proti suverénní švédské Frölundě, která v soutěži obhajuje prvenství.

Odvetné zápasy čtvrtfinále Ligy mistrů

HC SPARTA PRAHA – SC BERN 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Mikuš (Vrána), 36. Forman (Kumstát, Pech), 38. Pech (Hlinka, Vrána), 49. Kumstát (Pech) – 32. Scherwey (Hischier, Plüss).
Rozhodčí: Holm, Nord (oba Švédsko) - Ondráček, Suchánek (oba ČR).
Vyloučení: 7:9, navíc Scherwey (Bern) 5 minut a do konce utkání.
Využití: 2:0.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 30:15.
Diváci: 6073.
První zápas 1:1, postupuje Sparta.
HC Sparta Praha: Pöpperle – Piskáček, Mikuš, Eminger, Švrček, Gernát, Nedomlel, Havel, Barinka – Hlinka, Vrána, Klimek – Uher, Cingel, Kudrna – Kumstát, Pech, Forman – Černoch, Ihnačák, M. Procházka. Trenér: Kalous.
SC Bern: Genoni – Blum, Untersander, Gerber, Noreau, Krueger, Jobin, Andersson, Kamerzin – Moser, Arcobello, Rüfenacht – Scherwey, Plüss, Hischier – Bodenmann, Ebbett, Lasch – Müller, Reichert, Berger. Trenér: Jalonen.

FRIBOURG-GOTTÉRON – HC VÍTKOVICE RIDERA 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 17. Bykov (Sprunger, Birner), 20. Rathgeb (Bykov, Sprunger), 25. Mauldin (Sprunger, Bykov) – 17. Stastny (Zdráhal, Pužič), 51. Němec (Kafka).
Rozhodčí: Ansons (Lotyšsko), Bauer (Německo) – Borga, Kovacs (oba Švýcarsko).
Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 35:31.
Diváci: 3780.
První zápas 5:2, postupuje Fribourg.
Fribourg-Gottéron: Conz – Rathgeb, Picard, Stalder, Leeger, Kienzle, Abplanalp, Chavaillaz – Sprunger, Bykov, Birner – Fritsche, Rivera, Neuenschwander – Mauldin, Schmutz, Mottet – Fuchs, Chiquet, Neukom. Trenér: Huras.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Bartošák – Klok, Sloboda, Jáchym, Baranka, Kovář, Výtisk, Pužič – Kucsera, Tybor, Roman – Stastny, Olesz, Zdráhal – Vandas, Květoň, Illéš – Kafka, Němec, Tomi. Trenér: Trnka.

VÄXJÖ LAKERS – ZSC LIONS CURYCH 3:2 (0:2, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 33. R. Rosén (Leino, Netterberg), 38. C. Rosén (Holm, Wisten), 57. C. Rosén (Murphy, R. Rosén) – 11. Geering (Blindenbacher, Nilsson), 18. Nilsson (Wick, Rundblad). První zápas 0:0, postupuje Växjö.

LINKÖPINGS HC – FRÖLUNDA INDIANS 2:5 (1:1, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 18. Lilja (K. A. Olimb, Leuvenius), 32. Persson (Little, Salmela) – 15. Olofsson (Lundqvist, Wellman), 23. Sundström (Lundqvist), 36. Olofsson (Tömmernes, Wellman), 40. Bergenheim (Rosseli-Olsen, Lasu), 51. Wellman. První zápas 0:4, postupuje Frölunda.

Semifinálové dvojice Ligy mistrů

HC Sparta Praha – Växjö Lakers
Fribourg-Gottéron – Frölunda Indians

První zápasy semifinále se hrají v úterý 10. ledna, odvety 17. ledna 2017. Finále je na programu 7. února.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz