Švédové dvakrát vedli, ale slaví Kanada. Montreal se těší na finále gigantů

Foto: iihf.com

(MONTREAL, od našeho zpravodaje) Dvakrát vedli, v první třetině byli lepší, ovšem hokejisté Švédska nenaplnili předpoklady a o zlaté medaile hrát nebudou. Montreal se těší na velké finále gigantů, hokejisty Spojených států vyzvou domácí Kanaďané. Svěřenci trenéra Ducharmeho se rozjížděli malinko pomaleji, ovšem pak javorové listy nabraly tempo a výborné Seveřany položily na lopatky. Zatímco na talenty Tre Kronor čeká zápas o třetí místo s Rusy, zlato z mistrovství světa dvacítek získá jeden ze zámořských výběrů.

Ve druhém semifinále světového šampionátu změřili síly poslední soupeři české dvacítky. Zatímco v Torontu bylo na Kanadu vyprodáno, podobně jako ve čtvrtfinále vykazovala hala Bell Centre kupodivu dost volných míst. Ale atmosféru měl duel i tak skvělou. Švédové se ve skupině i ve čtvrtfinále proti Slovákům uvedli nápaditým hokejem s výrazným přispěním individualit, proti javorovým listům začali sebevědomě.

Domácí šli do utkání zarputile, svěřenci trenéra Duchermeho si počínali aktivně a maximálně důrazně. Moc jim nepomohl brankář Ingram, v sedmé minutě inkasoval po ráně Johna Erikssona Eka z pravého kruhu, přičemž Švédové tou dobou hráli oslabení – 1:0. Za chvilku si ale fanoušci pořádně zabouřili, protože v čase 7:43 srovnal skóre Mitchel Stephens, který pohotově reagoval na brankovišti a dostal kotouč do sítě - 1:1.

Poněkud bláznivý start zápasu nekončil, v čase 8:95 byli znovu napřed hokejisté Tre Kronor. Carl Grundström střílel, puk se odrazil od Clagueho, což Ingrama zmátlo – 2:1. Nešťastník v kanadské bráně inkasoval dva góly ze tří střel a střídal, do klece nabruslil Carter Hart. A byl pozorný, nejvíc po nádherné kombinace Karlströma s Anderssonem, jíž zatleskalo i převážně kanadské publikum. V závěru první třetiny dohrál Chabot jednoho ze Švédů, načež domácího beka krosčekoval Grundström. Hrálo se ve čtyřech a domácí znovu srovnali, střelou z levé strany se nádherně prosadil Anthony Cirelli – 2:2:

Po přestávce hráči javorových listů přidali. Ve 27. minutě sice zkoušel Hartovu pozornost Nylander, nicméně větší příležitosti měli domácí. Cirelli trefil horní tyč, později Sandström fantasticky sebral tutovku Jostovi. V čase 32:02 šla Kanada poprvé do vedení, Julien Gauthier našel mezírku mezi tyčkou švédské brány a betonem gólmana – 2:3. Hokejisté Tre Kronor sice protestovali, leč marně. Ve 38. minutě neudržel Hart dělovku od Dahlena, kotouč klouzal za čáru, podle videorozhodčího ji ale nepřešel celým objemem. Branka tedy uznána nebyla.

V posledním dějství se Švédové pokoušeli srovnat krok, jenomže kanadský stroj už jel naplno. Ve 48. minutě dostali Seveřané početní výhodu, na trestnou lavici putoval Chabot. Záhy ovšem upadl Speers a rozhodčí vykázali také Kylingtona. Hrálo se ve čtyřech na obou stranách, načež Kanaďané vstřelili rozhodující gól. Dylan Strome trošku nachytal Sandströma a poslal Kanadu do finále – 2:4. Švédové v závěru utkání dvakrát odvolali brankáře, jenomže z toho nic nevytěžili. Chabot nejprve pálil do tyče, v čase 58:02 dal výsledku konečnou podobu Julien Gauthier, jenž skóroval do prázdné brány – 2:5.

Kanada tedy po roční pauze získá na šampionátu dvacítek medaili. V noci na pátek si poprvé od roku 2010 zahraje velké finále s Američany. V Saskatoonu tehdy zvítězil tým USA po nádherné bitvě plné branek, teď se Montreal těší na další klání gigantů. A Švédové? Na ty zbyl znovu jen duel o bronz s Rusy.

Druhé semifinále MS dvacetiletých 2017

ŠVÉDSKO – KANADA 2:5 (2:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Eriksson Ek (Söderlund), 9. Grundström (A.Nylander) – 8. Stephens (Cirelli), 19. Cirelli (Clague, Chabot), 33. Gauthier (Dubois), 48. Strome (Juulsen, Bean), 59. Gauthier (Strome, Jost).
Rozhodčí: Salonen (Finsko), Stricker (Švýcarsko) – Davis (USA), Goljak (Bělorusko).
Vyloučení: 6:4.
Bez využití.
Oslabení: 1:0.
Střely na branku: 31:42.
Diváci: 13.456.
Kanada: Ingram (9. Hart) – Chabot, Clague, Bean, Juulsen, Lauzon, Fabbro – Dubé, Cirelli, Stephens – Dubois, Roy, Gauthier – Joseph, Barzal, Raddysh – Jost, Strome, Speers– McLeod Trenér: Ducharme.
Švédsko: Sandström – J. Larsson, Gunnarsson, Bernhardt, L. Carlsson, Kylington, G. Carlsson, Dahlin – Ahl, Andersson, Lööke – Dahlen, Asplund, Pettersson – Grundström, Eriksson Ek, A. Nylader – Ohlsson, Wingerli, Söderlund – Karlström. Trenér: Montén. 

Zbývající program MS dvacetiletých 2017

Čtvrtek 5. ledna:
21:30 o 3. místo Švédsko –  Rusko (Montreal)

Pátek 6. ledna:
02:00 finále USA –  Kanada (Montreal)

Poznámka: začátky utkání jsou uvedeny v českých časech, v Montrealu je o šest hodin méně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz