Švýcarům máme co vracet, hlásí Špaček. Mertl netrénoval, nastoupí Němeček

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. listopadu 2017, 17:21

Václav Jáchim

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Vstup do turnaje Karjala se nepovedl, čeští hokejisté nesehráli na úvod v Örebro špatnou partii se Švédy, ale srazila je mizerná oslabení. Elitní výběr se přesunul do Helsinek, kde si odpoledne hned zatrénoval na ledě Hartwall arény. "Tím, že se hrál večerní zápas Finů s Rusy, jsme měli danou jedinou hodinu, kdy šlo trénink uskutečnit. Ale myslím, že jsme to zvládli velmi dobře. I letecký přesun. Minule jsme čekali hodinu a půl na výstroj, teď nebyl problém," konstatuje asistent Jaroslav Špaček.

Z letiště hokejisté zamířili do hotelu, načež záhy cestovali do Hartwall arény. Příprava na ledě trvala něco přes 40 minut. "Potřebovali jsme si udělat pár věcí, které v zápase se Švédy vázly. Hlavně tedy oslabení. Večer ještě máme mítink, abychom si na videu ukázali důležité situace. V pátek nebude rozbruslení, jelikož hrajeme už po obědě. A půjdeme na to!" hlásí Špaček.

Hokejisté vyzvou Švýcary, stane se tak vůbec poprvé v historii Euro Hockey Tour. Tým Helvétského kříže se přidal v rámci přípravy na olympiádu, během středečního večera padl v Bielu s Kanadou 2:3. Reprezentanti mají se sokem dostatek zkušeností, na jarním šampionátu v Paříži vyhráli Švýcaři vzájemnou bitvu 3:1.

"Tomáš Mertl je trošku pochroumaný a netrénoval. I kdyby nemohl, nikoho dalšího povolávat nebudeme. Zápasy bychom odehráli ve dvanácti útočnících."

"Přiblížili se světové špičce. Velmi dobře bruslí. Máme jim co vracet, na posledním mistrovství světa měli hráče z NHL, což teď nikoli. Ale bude to spíš o naší hře. Snažili jsme se zaměřit na detaily, které jsme dělali špatně. Tedy na střední pásmo, jeho lepší zavírání, abychom soupeři nedali tolik prostoru. A samozřejmě na oslabení, protože přesilovky byly v prvním utkání vynikající," rozebírá Špaček.

Hra ve čtyřech byla na tréninku velkým tématem, trenéři vysvětlovali představy hodně podrobně. "Hráčům jsme to ukazovali na videu, ale tam jsou různá kolečka a křížky... Šlo o to, aby všichni přesně viděli prostory, kde se mají pohybovat. Aby nepřejížděli zleva doprava," upozorňuje olympijský vítěz z Nagana. Mohlo se promítnout, že reprezentanti mají z klubů zažité odlišné návyky? "Je otázka, jestli oslabení v klubech hrají," namítá Špaček. "Pokud ano, nemyslím, že to je nějaký problém. Kluci jsou připraveni, také očekávám, že do toho dají něco sami. Je na nich, aby reagovali. V minulém zápase jsme zdvojovali a ztrojovali situace, Švédové nás pak přehráli do prázdné brány."

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Na Švýcary vybruslí lehce pozměněná česká sestava. Do branky se poprvé v národním mužstvu postaví Marek Mazanec, otazník visí nad účastí Tomáše Mertla, který v Örebro pro zranění nedohrál. "Je trošku pochroumaný. Ve čtvrtek netrénoval, byl v péči doktora a fyzioterapeuta. V pátek by si to měl vyzkoušet na rozbruslení. Záleží na něm. V porovnání se situací po utkání ve Švédsku je stav hráče lepší, ale čekáme. Proto jsme lajny trošku přeskládali, aby si sedly," hlásí Špaček. Vedle Gulaše a Kubalíka bruslil Jan Kovář, k Řepíkovi s Birnerem se posunul Jakub Lev. "I kdyby Tomáš nemohl, nikoho dalšího povolávat nebudeme. Zápasy bychom odehráli ve dvanácti útočnících," dodává Špaček s tím, že do zápasu naskočí obránce David Němeček. Hrát by neměl Michal Moravčík.   

Hokejisté touží napravit úvodní porážku. Vědí, že to proti Švýcarům nebude nic jednoduchého. "Je to obrovsky bruslivý tým. Jsou houževnatí, hrají i dost do těla. My se tomu musíme přizpůsobit, je třeba počítat s tím, že to bude možná ještě rychlejší utkání než ve Švédsku," upozorňuje Michal Řepík. K většímu klidu a pohodě by pomohl rychlý vedoucí gól. "Určitě. Uvidíme ale, s čím přijdou. Podíváme se na jejich zápas s Kanadou. Nesmíme nic podcenit, už není slabých soupeřů. A z posledního šampionátu víme, že Švýcarsko je hodně nebezpečné," uzavírá útočník Slovanu Bratislava.

Předpokládaná sestava české reprezentace:

Mazanec – Nakládal, Šmíd, Kundrátek, Krejčík, Mozík, Vitásek, Němeček, Šulák – Radil, Nestrašil, Sekáč – Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík – Řepík, Lev, Birner – Klepiš, Horák, Zaťovič.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz