Třebíč se vzdala extraligy staršího dorostu, mezi elitu se vrací Opava

Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz

25. června 2015, 13:08

Adam Bagar

"Poslední krok bývá nejtěžší, ale my jsme ho zvládli," liboval si třebíčský trenér Karel Vejmelka po postupu do nejvyšší soutěže starších dorostenců, ovšem radost se časem proměnila spíše v obrovské zklamání. Horácká Slavia se totiž mezi dorosteneckou elitu nevrátí, jelikož nesložila konkurenceschopný tým. A tak se mezi tuzemskou smetánku vrací po dlouhých šesti letech ve druhé nejvyšší soutěži mladí hokejisté opavského Slezanu. Obstojí? To ukáže až čas.

Starší dorostenci opavského Slezanu se v extralize představili naposledy v sezoně 2008-09. A kdyby ji tehdy neprodali Ústí nad Labem, možná by tam stále působili a patřili tak dál mezi mládežnické bašty. Vždyť tamní hokej přivedl na svět nejednoho kvalitního hokejistu, jako jsou olympijský vítěz z Nagana a dvojnásobný mistr světa David Moravec nebo současní talenti Radek Faksa a Matěj Machovský.

Nyní se slezský klub může po několika sezonách pyšnit dvěma extraligovými týmy, když k mladším dorostencům letos přibude starší dorost, který hrál posledních šest sezon ve druhé nejvyšší soutěži této kategorie a v uplynulé sezoně obsadil až páté místo své nadstavbové skupiny. Lépe na tom byly jak Přerov, tak i Hodonín či Žďár nad Sázavou. Soutěž ovládla Třebíč, která vybojovala návrat mezi elitu.

Přesto si extraligu zahraje v následujícím ročníku Slezan, jenž si s Horáckou Slavií vyměnil soutěže. "K tomuto kroku jsme přistoupili pro nízký počet hráčů a výrazné omlazení týmu staršího dorostu, což by nezaručovalo konkurenceschopný tým pro extraligovou soutěž," sděluje na třebíčském klubovém webu generální ředitel Karel Čapek. A změnu už stačil zaregistrovat také Český svaz ledního hokeje.

"Výkonný výbor schválil převod soutěží, které si oba kluby vyměnily," oznamuje šéf extraligy staršího dorostu Vladimír Schiefner s tím, že s dalšími změnami nepočítá. "O ničem nevím, bude se hrát stejným systémem jako v uplynulé sezoně," dodává Schiefner, jenž právě připravuje rozpis soutěže pro následující sezonu 2015-16. I s dvojicí nováčků. Kromě Slezanu se v soutěži představí i Havlíčkův Brod.

Pravděpodobné složení skupin RAKO ELSD 2015-16:

Skupina Západ: Piráti Chomutov, HC Litvínov, HC Energie Karlovy Vary, HC Plzeň 1929, HC Slavia Praha, Rytíři Kladno, HC Letci Letňany, HC Sparta Praha.

Skupina Střed: HC Dukla Jihlava, Mountfield HK, TJ Bílí Tygři Liberec, HC Motor České Budějovice, BK Mladá Boleslav, HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, HC Rebel Havlíčkův Brod, HC Kometa Brno.

Skupina Východ: VHK Vsetín, HC AZ Havířov 2010, HC Olomouc, HC Oceláři Třinec, HC Vítkovice Steel, PSG Zlín, HC RT TORAX Poruba, HC Slezan Opava.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz