VIDEO: 22 střel za třetinu? Nemohli ani střídat, uvařili jsme je, ví Zaťovič

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

9. května 2015, 9:00

Adam Bagar

Reprezentační útočník Martin Zaťovič se trefil už v soubojích se Švédskem a Kanadou. Ale ani jednou to českému národnímu týmu vítězství nepřineslo. "Jakmile dám branku, pak prohrajeme," štvalo ho po utkání s hvězdným zámořským výběrem. V zápase s Rakouskem se Zaťovič trefil už potřetí a dokonce porušil dosavadní tradici. Čeští reprezentanti totiž své jižní sousedy od poloviny druhé třetiny rozhodně nešetřili a slavili výhru 4:0. "Pokud neuděláme nějaký výsledek, pak jsou góly k ničemu," hlásí.

Znovu se ukázalo, že ani zápasy s papírově slabšími mančafty nejsou žádnou procházkou růžovou zahradou. Znát to bylo i proti Rakousku, obzvláště v první polovině utkání. "Byl to stejně těžký zápas jako s Francií. Rozhoduje, kdo dá rychleji gól a pak se dostane do klidu. Soupeř nás dobře napadal. V první třetině hrál dobře, my jsme v ní naštěstí neinkasovali a hráli si pořád svou hru," hlásí třicetiletý útočník.

"Všechny týmy mají problémy s obranou, gólů padá hodně. Kdo si to vzadu líp srovná, bude úspěšnější."

Až zhruba od poloviny zápasu si Češi vytvořili až drtivý nápor, který korunovali brankami. A ty je uklidnily. "Pomohlo nám i to, že měli daleko střídačku a nedovolili jsme jim mnohdy ani vystřídat. Tím jsme je mohli uvařit. Nakonec nám tam napadaly nějaké rychlé góly a pak už si s námi Rakušané nevěděli rady," těší Martina Zaťoviče, který se potřetí na turnaji zapsal mezi úspěšné střelce, ale až nyní to pomohlo.

Proti Švédsku i Kanadě totiž národní tým padl a šikovného útočníka štvalo, že jeho trefy ke triumfům nikdy nevedou. "Je super, že se vyhrálo a góly jsou pěkné, ale pokud neuděláme nějaký výsledek, pak jsou k ničemu," uvědomuje si Zaťovič, který na konci druhého dějství oklamal brankáře Starkbauma a vstřelil uklidňující gól na 2:0. "Naznačoval jsem nahrávku a pak jsem to poslal na bližší tyč," prozrazuje.

Do čtvrté formace se znovu vrátil Dominik Simon a útočníkům menšího vzrůstu spolupráce tradičně seděla. "Dominik je kvalitní i šikovný hráč, ale to jsou tady všichni. Sedlo nám to a jen tak dále," velí Martin Zaťovič, který si počíná na domácím šampionátu aktivně, ale jako nějaký tahoun se necítí. "Máme vyrovnané čtyři pětky a že to tam naší formaci zatím padá je jen a jen dobře," směje se spokojený střelec.

Ten po zápase musel děkovat i Pavelcovi, jenž vytáhl v první části mnoho těžkých zákroků. "Měl tam asi tři, patří mu velký dík. Nulu vychytal zaslouženě," pokyvuje Martin Zaťovič. Po zápase hovořil také o důležitosti poctivé defenzivy. "Všechny týmy s tím mají problémy, šlo to vidět i v utkání Švédů s Kanadou. Gólů padá hodně a kdo si to vzadu srovná lépe, bude v konečném zúčtování úspěšnější," má jasno.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz