VIDEO: Škodovka nastartovala a dojela do elity. Úžasná sezona, říká

Foto: Martin Voltr

Před rokem neměla na kontě ani jediný start v reprezentaci do 18 let, teď se může pyšnit dokonce zlatou medailí ze seniorského šampionátu. Olomoucká brankářka Blanka Škodová má za sebou parádní ročník, na jehož úplném konci prožila debut mezi dospělými na mistrovství světa divize IA. A nakonec pomohla ke stoprocentní bilanci českých hokejistek, které ve francouzském Rouenu oslavily postup mezi světovou elitu.

Do vrcholící přípravy před mistrovstvím světa se při absenci velezkušené Radky Lhotské zapojily tři gólmanky s věkovým průměrem sedmnácti let. Volba jedničky Kláry Peslarové byla jasná, role dvojky připadla právě Škodové a Kateřina Zechovská zůstala doma v záloze jen pro případ zranění. A do Francie naštěstí cestovat nemusela, její kolegyně zvládly turnaj bez problémů. Stejně jako celý tým.

„Na každém tréninku je nějaký malý pokrok. A když se do toho člověk snaží dát všechno, pak se mu to vrátí.“

„Věřily jsme si. Věděly jsme, že máme hodně kvalitní tým, podle toho to vypadalo i v průběhu sezony. Naším cílem bylo samozřejmě postoupit, což se povedlo. Je to super,“ říká Blanka Škodová, která na svou šanci trpělivě čekala až do konce. Český tým měl zlato v kapse už po čtyřech dnech, a tak dostala proti Norsku Peslarová volno a Škodová povolávací rozkaz do branky! „Nějaká ta zdravá nervozita před zápasem byla. Ale jak jsem si sáhla na puk, už to šlo a bylo to v pohodě,“ kvituje.

Sluší se říct, že utkání pro ni rozhodně nebylo procházka růžovou zahradou. Norky pořádně kousaly, zápas zlomila až tři minuty před koncem Tereza Vanišová. A v úvodu druhé třetiny národní tým vůbec poprvé na turnaji prohrával. „Snažila jsem se nedávat si vinu. Samozřejmě by se nám hrálo líp, kdyby ten gól nepadl. Ale já jsem holkám věřila a doufala, že to otočí! Ze začátku nám chyběl takový drajv, který jsme měly v předchozích zápasech, ale pak jsme si něco řekly a začalo to fungovat,“ vrací se Škodová po stopách závěrečného vítězství 4:2.

Na mistrovství přitom brankářka Olomouce vůbec nemusela být. Koncem zimy si uhnala zápal plic a dlouhý čas se musela obejít bez hokeje. Už si i sama myslela, že šance jet na šampionát je ztracená. „Upřímně řečeno ano. Byla jsem měsíc a půl doma bez veškerého pohybu a aktivit. Ale po konzultaci s doktorem jsem začala pracovat, i když to nebylo nic příjemného, dostat se zpátky do formy,“ říká Blanka Škodová. „Snažila jsem se udělat všechno pro to, abych na mistrovství byla,“ doplňuje s odhodláním.

Sedmnáctiletá gólmanka tak napsala krásnou tečku za svou životní sezonou. Doposud nasbírala jen pár startů v reprezentaci do 15 let, od té doby už několik let uběhlo. V srpnu ale dostala první pozvánku na kemp osmnáctky ve Slaném a po Vánocích vyrazila na juniorský šampionát do Buffala, v jehož průběhu si vybojovala pozici jedničky pro klíčové zápasy. Mezitím stihla i výlet s Karvinou do Ruska, kde s bravurou (a s horečkami) odchytala jedno utkání semifinálové skupiny Ligy mistryň. Logickým vyústěním byly v únoru premiérové starty za áčko a vítězství na turnaji ve Švýcarsku. Tam v přímém souboji předčila hvězdu z loňské olympiády Florence Schellingovou.

„Byla to úžasná sezona, takovou jsem si před začátkem ani nepředstavovala. Jak postupem času přicházely reprezentační pozvánky, byl to krásný pocit. Budu se snažit na sobě dál pracovat a doufám, že budu moct hájit české barvy i nadále,“ říká věčně usměvavá brankářka, která se za celý rok posunula o velký kus nahoru. „Na každém tréninku je nějaký malý pokrok. A když se do toho člověk snaží dát všechno, pak se mu to vrátí. Je to fajn a jsem za to ráda,“ přitakává Blanka Škodová.

Nerozlučná dvojka! Blanka Škodová s Klárou Peslarovou na mistrovství světa v Rouenu

Nerozlučná dvojka! Blanka Škodová s Klárou Peslarovou na mistrovství světa v Rouenu | Foto: Martin Voltr

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz