• MS 2010 - play off
  • 20.5.2010 16:15
  • Čtvrtfinále
  • stav série 0:1
1 : 2
konec po s.n. 0:0, 0:0, 0:1 - 0:0 - 0:1

Konečně! Češi zlomili zakleté čtvrtfinále, bitvu s Finy rozhodl nájezd Marka

20. května 2010, 15:47

Václav Jáchim

Čtvrtfinálové zápasy jsou specifické. Roli hrají nervy, momentální forma, ochota udělat na ledě třeba něco víc než jindy. Češi šli do bitvy bitev letošního šampionátu se stejnou sestavou, pouze beci Mojžíš a Blaťák si prohodili místa, třináctý útočník Martin Růžička zůstal znovu na střídačce. Trenéři před zápasem mluvili o tom, že je třeba mít důraz v koncovce, tlačit se před bránu. Gólmanovi soupeře znepříjemňovat co nejvíc život.

Vývoj duelu bohužel ovlinil ospalý začátek českého týmu. Hned po vhazování hrozil Immonen, v 55. vteřině už Finové vedli. Na dlouhou nahrávku od Niskaly si nabruslil Petri Kontiola. Útočník ruského Magnitogorsku využil toho, že jsou Němec s Čáslavou víc rozestoupeni, protáhl se mezi nimi a Vokounovi nedal pohotovým zakončením šanci - 0:1.

Finům dodal úspěch klid, přesně tohle potřebovali. Naši reprezentanti se do nich museli nutit, protivník spíš vyčkával na vlastní modré čáře a vyrážel do brejků. Svěřenci trenéra Jalonena byli nebezpeční. Střílel Osala, po šanci Jágra se blízko Vokouna ocitl agilní Jokinen. Mezi kruhy si následně nabruslil Rolinek, nicméně českým pokusům chyběla razance.

Když už se hokejisté odhodllali k zakončení, bylo to po kratičkém váhání, Finové se mezitím stačili připravit, brankář Rinne kotouče většinou viděl. Velký závar vytvořila dvojice Kašpar - Novotný, v oslabení se pokoušel o další gólový zápis na turnaji Rolinek. Po přestávce měl blízko radosti Klepiš, jehož střela z levého kruhu skončila na tyči.

Jinak byl obrázek duelu víceméně stejný. Fotbalové skóre se neměnilo, Češi se snažili bruslit, nedá se jim upřít snaha. Finové naopak číhali na možnost ke zvýšení náskoku. Při hře ve čtyřech proti pěti se to málem povedlo Korpikoskimu, poté v poslední chvíli zabránil Blaťák perfektním obranným zákrokem přečíslení protivníka. České akce končily často v rozích, během druhého dějství už útočníci přece jen víc clonili brankářovi, ale gól ne a ne padnout.

Povedlo se až v úvodu třetí třetiny. Klepiš se tlačil do šance, ale byl zahákován Jokinenem. A Češi konečně využili přesilovku! V čase 41:12 se o to postaral právě Jakub Klepiš, který po nahrávce Blaťáka vypálil od modré čáry a kotouč prolétl Rinnemu do sítě. Výbornou práci tam při clonění odvedl Jágr - 1:1. Úspěch reprezentanty povzbudil, hráli s ještě větší chutí, bojovali o každý kotouč.

Velkou možnost spálil Jágr, šikovnou tečí to zkoušel Marek, na Rinneho se vzápětí tlačil Červenka. A poté znovu Jaromír Jágr, který hrál s ohromnou chutí, jenže finský brankář vyrazil ramenem. Zhruba z poloviny zaplněná Lanxess Arena sledovala parádní podívanou, jíž chyběly jen góly. Nebezpečně mířil z první Červenka, poté zabrali Finové a mačkali naše hokejisty v pásmu. Vokoun vyrazil ránu Immonena, odražený puk naštěstí soupeř do klece nezametl.

Velké nervy pokračovaly, během třetí dvacetiminutovky se skóre nezměnilo, následovat tedy muselo prodloužení. Hned po zahájení si další velkou příležitost vypracoval Jágr, leč neuspěl. V čase 63:58 nastala kritická situace, rozhodčí vyloučili Voráčka a Češi museli hrát dvě minuty ve třech proti čtyřem. Ale ubránili se! Poté málem mohl rozhodnout Miettinen, ovšem před odkrytou českou bránou naštěstí nadosáhl na puk.

Muselo tedy dojít na nájezdy. Penaltovou loterii otevřel gólem Lukáš Kašpar, jenže záhy srovnal Jarkko Immonen. Poté dostal puk do Rinneho brány Jan Marek, a jak se ukázalo, byl to rozhodující zásah - 2:1. Následující nájezdníci totiž neuspěli - Jokinen, Klepiš ani Kontiola. Postup tedy patří české reprezentaci! Hokejisté to dokázali, poprvé od Rigy 2006 budou hrát na šampionátu o medaile. Další zápas čeká český tým v sobotu, kdy v semifinále vyzvou tým Švédska.

Výsledek čtvrtfinálového utkání české reprezentace na mistrovství světa:

ČESKÁ REPUBLIKA - FINSKO 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 42. Klepiš (Blaťák), rozhodující sam. nájezd Marek - 1. Kontiola (Niskala, Nummelin).
Proměněné nájezdy: Kašpar, Marek - Immonen.
Neproměněné nájezdy: Klepiš - J. Jokinen, Kontiola.
Rozhodčí: Savage (Kan.), Sjöberg - Sabelström (oba Švéd.), Bechard (Kan.).
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
Diváci: 9258. 
Sestavy:
Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Němec, Čáslava, Blaťák, K. Rachůnek, Gřegořek - Jágr, Vampola, Klepiš - Voráček, Marek, Rolinek - Kašpar, Červenka, Novotný - Kvapil, Koukal, Hubáček. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann. 
Finsko: Rinne - Nummelin, Jaakola, Hietanen, Kukkonen, Vatanen, Niskala, Mäenpää - Miettinen, Immonen, J. Jokinen - Aaltonen, Korpikoski, Kontiola - Pihlström, Hytönen, S. Kapanen - Komarov, Osala, Hahl - Lehterä. Trenéři: Jukka Jalonen, Timo Lehkonen a Risto Dufva.

3D animace ze čtvrtfinálového zápasu si můžete prohlédnout zde.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz