Ze začátku jsem se hledal, přiznává Pastrňák. Plekanec velí větší disciplínu

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

27. dubna 2016, 23:00

Václav Jáchim

Nastoupil k prvnímu utkání za dospělou reprezentaci a hned musel skousnout tvrdou porážku. David Pastrňák soupeře ze Švédska dobře zná, před odchodem do NHL na severu Evropy působil. Ve Znojmě bojoval se svěřenci trenéra Martse i s adaptací na odlišný hokej či kluziště. "Hlavně ze začátku jsem se trošku hledal, protože šlo o můj první zápas po čtrnácti dnech. Bylo to ode mě trošku křečovité, až třetí třetinu jsem se našel," hlásí hvězdička Bostonu.

Vicemistr světa do 18 let 2014 se na velký mezistátní duel hodně těšil. "Teď už vím, co od zápasů v seniorském nároďáku očekávat. Moje výkonnost se bude zvedat," věří. Prožil podobné pocity jako každý nováček. "Nevím, jestli to bylo nervozitou, ale několikrát jsem zazmatkoval. Někdy jsem měl dost času si puk podržet a neudělal jsem to. V jiných případech zase naopak. Musím dané situace trošku líp rozeznávat a vyhodnocovat," uvědomuje si.

Pastrňák naskočil v elitní formaci vedle Plekance a Červenky, tohle trio by si mělo rozumět. Jen potřebuje čas. "Nějaké chybičky tam byly, což se ale dá pochopit, když šlo o náš první společný zápas. Musíme se ještě víc sehrát, pak to půjde nahoru," nepochybuje. V utkání měl velkou šanci, jak zabrzdit švédský obrat. Za stavu 2:2 odchovanec havířovského hokeje neproměnil trestné střílení. "Před kličkou do bekhendu jsem jel zbytečně pomalu. Kdybych byl rychlejší, gólman by se nestihl k druhé tyčce vrátit," lituje.

Český tým promrhal dvoubrankový náskok, zápas posléze jasně ovládl soupeř. 
"Začali jsme velice dobře, chodili jsme do brány a dali dva rychlé góly. Jenže pak jsme najednou přestali bruslit, z čehož vyplynuly fauly, kterých jsme udělali strašně moc. Švédové mají výborné přesilovky, ve kterých nás třikrát potrestali. Musíme být disciplinovanější," zmiňuje. Nakonec z toho hodně zbytečně vyšla nejhorší porážka národního týmu v sezoně, což je před světovým šampionátem škoda. "Pořád jde jenom o přípravu. Musíme se soustředit, abychom se každým dnem zlepšovali a byli nachystaní. Na tréninku si to každopádně potřebujeme vyříkat," dodává.

Utkání viděl podobně i Tomáš Plekanec. Útočník Montrealu vedl tým jako kapitán, debakl mrzí. "Nebylo to dobré. V pátek musí přijít na led úplně jiný mančaft," velí. Ovlivnil výsledek klesající výkon českého týmu, nebo spíš kvalita soupeře? "Oni samozřejmě hráli výborně, ale my jim to ulehčili. Musíme být lepší. Druhá věc se týká toho, že jsme měli hodně vyloučených. Neviděl jsem všechny fauly, nevím, jak se to píská. Potřebujeme být víc disciplinovaní, abychom nehráli tak často v oslabení," upozorňuje.

Účastník dvou olympiád, který se chystá na svůj devátý světový šampionát, po příletu ze zámoří oprašuje zvyklosti evropského hokeje. "Je to úplně jiné. Dlouho jsme na tomhle ledě nehráli, ale myslím, že to bude jenom lepší," poví. Věří, že další zápasy se povedou víc. "Měli jsme za sebou jeden trénink, jedno rozbruslení, já bych z toho nedělal závěry. Ale nesmí se stát, že to takhle odevzdáme. Je třeba hrát až do konce, byť se nedaří." Stávající tým si musí poradit sám, další posily z NHL už nedorazí. "Myslím, že se o tom zbytečně moc píše. Kluci jsou zranění, neměli štěstí, aby jim zdraví vydrželo. Kdyby byli v pořádku, jsem si jistý, že by spousta z nich přijela. Ale bohužel. Hráči, co jsou tady, mají za sebou výbornou sezonu. Musíme hrát celkově lépe," uzavírá Plekanec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz