Žolík Rýgl po postupu Pirátů: Životní gól, víkend bude krásný!

Foto: piratichomutov.cz

Poctivě dřeli v základní části první ligy, pak sváděli tvrdé bitvy play off, načež sbírali bodík za bodíkem v dramatické baráži. Chomutovští Piráti celou sezonu usilovali o návrat mezi elitu - a teď ho mají. Postup trefil žolík Martin Rýgl, od něhož se rozhodující branka čekala možná nejméně. Ale tak to bývá. "Rozhodně můj životní gól. Obránce k tomu nemá moc šancí, navíc to rozhodlo osudu o našem osudu směrem k extralize. Moc krásný pocit," rozplývá se šťastný střelec.

Jakmile Rýgl napnul síť, napěchovaná chomutovská aréna explodovala nadšením. Rýgl se ocitl v neskutečné euforii, vzápětí na něj naskákali všichni spoluhráči. "Je to super. Před zápasem jsme si řekli, že to prostě musíme zvládnout. Víceméně jsme byli pořád aktivní. Slavia dostala oba góly hodně lacino, na střídačce jsme se hecovali, že není možné, aby to takhle dopadlo. Mám radost, že jsme nakonec v prodloužení rozhodli," popisuje.

Když vidíte slávisty v slzách, je to mnohem emotivnější

Baráž byla pro Severočechy obtížná, kráčeli ale obdivuhodně jistě. "Důležité body jsme uhráli s Budějovicemi, které nám vzaly jediný bod, naopak Slavii a Olomouci víc. Po utkání s Motorem jsme měli výbornou pozici a pak to zvládli," oceňuje. Speciálně pro Rýgla byla páteční bitva unikátní."Před třemi lety jsem zažil nešťastnou baráž s Boleslaví, spadli jsme tehdy na úkor Chomutova. Teď se všechno otočilo - a ještě takhle gólem. Co víc si přát," září na všechny strany.

Jak se jeho trefa vlastně narodila? "Honza Rutta šel střídat, proběhla tam nějaká rotace, Ondra Kaše krásně vybrusloval a já viděl, jak kouká na Jirku Drtinu. Najel jsem si do té díry, dostal puk a záleželo, jestli trefím. Furch je fantastický gólman, který chytá výborně. Jsem šťastný, že mi to vyšlo," přibližuje. Důrazný zadák využil zaváhání soupeře a rozhodl. Defenzivní dříči v takových situacích většinou zavřou oči a napálí puk vší silou. "Popravdě - vystřelil jsem na bránu. Naštěstí to tam padlo," libuje si. "Je to krásný pocit. Některé týmy hrají o titul, ale tohle je daleko náročnější psychicky. Když vidíte, jak slávisté odjíždějí v slzách, je to mnohem emotivnější," pokračuje.

Hned po zápase vypukly první oslavy, Piráti si užili ovace fanoušků, bláznivě křepčili na ledě a užívali si chvíle euforie. Konečně z nich všechno spadlo."Jsme šťastni, že v neděli pojedeme do Olomouce za rozhodnutého stavu. Teď si užijeme krásný víkend," naznačuje. Ovšem pozor, oslavy v klubu nikdo neplánoval. Z pověrčivosti  "Určitě ne. Hráli jsme s extraligovými kluby. Slavia celou sezonu prohrávala, my vyhrávali. V baráži jsme je dvakrát ze tří zápasů porazili. Kdybychom to nezvládli v tom čtvrtém utkání, tak bychom v nejvyšší soutěži asi neměli co dělat. Když to byl poslední klub extraligy a my vítěz první ligy - myslím, že se to zaslouženě ukázalo."

Body jsme vozili spíš z venku, kde jsme trestali chyby soupeřů

Piráti splnili velký sen a cíl, v baráži šlapali naplno. V jedenácti utkáních byli osmkrát vítězi, slavit mohou už kolo před koncem navzdory maximální konkurenci. "Bylo zajímavé, že jsme vozili body spíš z venku. Asi nám seděl takový spíš defenzivnější styl, kdy jsme trestali chyby soupeřů," uvažuje. V Chomutově byl také přetlak kvalitních bojovníků, čtyři vyrovnané pětky hrály v náročném soupeření značnou roli. "A to se další dvě lajny skoro tři měsíce připravovaly, aby mohly naskočit do zápasu. A třeba rozhodnout," upozorňuje.

Martin Rýgl je toho svým způsobem dokladem. V play off první ligy nenastupoval, do baráže šel ale hned v prvním duelu a už ze sestavy nezmizel. Vítězná trefa pro někdejšího zadáka Liberce, Mladé Boleslavi či Karlových Varů znamenala zadostiučinění. "Měl jsem určité problémy s břišním svalem, potom jsem se nevešel do sestavy. Před baráží mi trenéři řekli, že půjdu do hry. A takhle to vykrystalizovalo," libuje si nečekaný chomutovský žolík a střelec zlatého extraligového gólu.

Ovšem zásluha samozřejmě náleží kvalitnímu kádru, trenérům Kopřivovi s Tottrem i členům vedení včetně reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičky, který by měl Piráty od příští sezony vést. "Určitě na tom má taky velký podíl. S trenéry hodně věcí konzultovali a společně nás připravovali na vrchol sezony. Myslím, že se to vyplatilo. Jsme šťastní a důkladně to oslavíme," hlásí. Severočeši se také mohou konečně oholit, ačkoli hned to možná nebude. "Ještě se musíme shodnout s klukama, zda to dotáhneme do konce. Asi až po Olomouci," usmívá se závěrem.

Sestřih utkání Chomutov – Slavia

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz