120 minut bez inkasovaného gólu. Češky ovládly dvě federální bitvy

Foto: Karel Švec, cslh.cz

Kousek za hranicemi zahájily české hokejistky přípravu na mistrovství světa. Se značně nekompletním kádrem se vydaly do Bratislavy ke dvěma bitvám proti domácímu Slovensku a za celých 120 minut nedostaly ani gól! Oba souboje se přesto lišily jako den a noc – zatímco nejprve nedaly Češky svým soupeřkám ani čuchnout a vyhrály 6:0, den poté si proti probuzeným Slovenkám musely vystačit s jednou jedinou trefou.

Vypadalo to opravdu jednoduše. Dvě branky v každé z třetin zařídily reprezentantkám úvodní výhru jako z dvorců Rolanda Garrose, Slovenky se nezmohly prakticky na nic. „Jednoznačně jsme je přehrávali, dobře jsme kombinovali. Nehráli jsme ani jednou v oslabení, naopak jsme využívali přesilovky,“ říká spokojeně trenér Jiří Vozák. Jeho tým měl v zápase tři početní výhody a všechny skončily gólem!

Jenže ve čtvrtek už to tak veselé nebylo. „Možná pod dojmem toho, že první zápas byl jednoduchý, jsme začali špatně. Měli jsme první střelu až v desáté minutě. Naopak Slovenky byly hodně aktivní, bruslily, napadaly, a byly nám naprosto vyrovnaným soupeřem,“ hlásí kouč. Vítěze tak určila jediná trefa, kterou obstarala ve 34. minutě Pavlína Horálková. I tentokrát šlo o využitou přesilovou hru.

Domácí hokejistky na rozdíl od českého týmu absolvovaly závěrečné přípravné souboje před šampionátem divize IB v čínském Pekingu. Pokud napodobí výkon z druhého utkání, mohou pomýšlet na postup. „Sice neměly moc vyložených příležitostí, ale dlouho nás dostávaly pod tlak. Bylo vidět, že chtějí vyhrát. Kazili jsme hodně přihrávek, prohrávali osobní souboje. Nevím, jestli to bylo únavou, ale Slovenky na tom byly stejně,“ přemýšlí Vozák.

Rozhodně pozitivním ukazatelem je čisté konto v obou zápasech. Klára Peslarová musela nejprve předvést 13 zákroků, Kateřina Zechovská o pět víc. Mladá brankářka Litvínova si připsala svou první nulu v seniorské reprezentaci. „Co Slovenky měly, to naše gólmanky spolehlivě chytly,“ přikyvuje český lodivod.

Ligové Final Four? Těším se, pár holek chci ještě vidět

Češky tak za sebou mají první fázi přípravy na mistrovství světa. Druhá je čeká příští týden, od pondělí do pátku se budou chystat v Klášterci nad Ohří. A tam už budou chtít trenéři chystat konkrétní prvky k vrcholu sezony. „Kromě Mrázové, Křížové a Kolowratové bychom měli mít kompletní mančaft.“ Úplně kompletní pak bude reprezentace na kempu ve Znojmě, kde se utká s Rakouskem. „Ten zápas pro nás bude největším ukazatelem. Teď budeme ještě pilovat různé věci,“ doplňuje Jiří Vozák.

Poslední březnový víkend má pro svůj finálový turnaj rezervovaný ženská soutěž. Slavia, Karviná, Litvínov a Cherokees Brno se perou v Přerově o ligový titul, ujít si to pochopitelně nenechal ani trenér národního týmu.

„Karviná se Slavií jsou favority, doufám, že dojde k jejich vzájemnému zápasu. Docela se na to těším, pár holek chci ještě vidět. A určitě uvidíme i někoho nového,“ předesílá Vozák. Final Four je letošní novinkou, v novém formátu měly Slavia s Karvinou účast zajištěnou a v základní části odehrály prakticky jen přípravné zápasy. „Myslím, že liga žen nemá takovou úroveň. Karviná hraje soutěž proti klukům, holky ze Slavie zase hrají dorostenecké ligy. To jsou pro ně daleko těžší a lepší zápasy,“ ví trenér.

„Takže z pohledu reprezentace je to podle mě správně. Samozřejmě z pohledu ligy se tím soutěž oslabuje, další hráčky jsou ochuzovány o dobré zápasy. To jsou dva různé pohledy, určitě nejde o optimální formát,“ dodává trenér národního týmu Jiří Vozák.

Výsledky ženské reprezentace (Bratislava)

SLOVENSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 4. Lédlová (Hymlárová), 11. Lédlová (Černá, Flachsová), 26. Hymlárová (Lédlová), 38. Manhartová (Jančová, Zíková), 48. Zíková, 50. Manhartová (Lédlová, Horálková).
Vyloučení: 3:0.
Využití: 0:3.
Střely na branku: 13:36.
Diváci: 202.
Česká republika: Peslarová – Horálková, Herzigová, Flachsová, Černá, Zedníková, Zíková, Jančová – Bucifalová, Manhartová, Studentová – Bukolská, Hymlárová, Lédlová – Vonková, Patočková, Mašková.

SLOVENSKO – ČESKÁ REPUBLIKA 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branka a nahrávky: 34. Horálková (Lédlová, Mašková).
Vyloučení: 3:5.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 18:27.
Diváci: 112.
Česká republika: Zechovská – Horálková, Herzigová, Černá, Flachsová, Zedníková, Zíková, Jančová – Bukolská, Manhartová, Studentová – Bucifalová, Hymlárová, Lédlová – Mašková, Patočková, Vonková – Forejtová.

Nominace na přípravný kemp v Klášterci n/O (30. 3. – 3. 4.)

Brankářky:
Klára Peslarová (Krasnojarsk, Rusko), Blanka Škodová (Olomouc), Kateřina Zechovská (Most).

Obránkyně:
Pavlína Horálková (Krasnojarsk, Rusko), Kateřina Flachsová (Reinach, Švýcarsko), Martina Zedníková (Jindřichův Hradec), Petra Herzigová (Hämeenlinna, Finsko), Anna Zíková (Karviná), Ivana Černá (Roudnice nad Labem), Aneta Tejralová (Petrohrad, Rusko).

Útočnice:
Tereza Vanišová, Veronika Bucifalová (obě Příbram), Aneta Lédlová, Martina Mašková, Kateřina Bukolská (všechny Slavia Praha), Lucie Manhartová (Krasnojarsk, Rusko), Simona Studentová (Neuchatel, Švýcarsko), Michaela Pejzlová (Stanstead College, Kanada), Vendula Přibylová, Klára Hymlárová (obě Karviná), Barbora Patočková (Velké Popovice), Alena Polenská (Petrohrad, Rusko).

Náhradnice:

Obránkyně: Michaela Jančová. Útočnice: Dominika Vopravilová (obě Kladno), Martina Vonková (Petržalka, Slovensko).

Realizační tým:

Team manager: David Moravec
Hlavní trenér: Jiří Vozák
Asistent trenéra: Petr Tejral
Fyzioterapeut: Anna Šulcová
Masér/kustod: Maroš Solenský
Kondiční trenérka: Hana Bubníková

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz