Aktivní Češi zlomili mistry světa! Švédské hvězdy z NHL nedaly ani gól

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

4. května 2019, 20:53

Václav Jáchim

Skvělou bitvu s mistry světa zvládli čeští hokejisté na jedničku. Proti Švédsku předvedli aktivní hokej plný pohybu a důrazu, nakonec ho dokázali dovést k vítěznému cíli. Dramatické utkání dlouho nabízelo jen branku Dmitrije Jaškina z první třetiny, soupeř naopak ani jednou nepřekonal Patrika Bartošáka, českou radost v závěru pečetili Ondřej Palát a Jakub Voráček. Poslední utkání na turnaji sehrají čeští hokejisté v neděli, klání s Ruskem startuje v Brně od 18 hodin.

Trenér Říha poslal do  brány Patrika Bartošáka, ze zámořských posil chyběl v sestavě pouze Jakub Vrána, který měl drobné zdravotní potíže a nastoupí patrně až na mistrovství světa. Před zápasem opustil tým z rodinných důvodů Jiří Sekáč, jeho místo v sestavě zaujal Dominik Kubalík.

Zatímco ve čtvrtek proti Finům začali Češi hodně vlažně, tentokrát to od úvodních vteřin byla kvalitní jízda. Hokejisté hráli aktivně, se soupeřem poctivě bruslili. Hned v úvodu utkání to na Lundqvista zkoušel Simon, švédský gólman poté zasahoval proti pokusu Voráčka. V čase 7:04 napěchovaná DRFG arena vybuchla nadšením, důraz uplatnil Dmitrij Jaškin. Útočník Washingtonu vystřelil z levé strany, puk se od tyče odrazil do nohy Lundvista, načež zaplul za čáru – 1:0.

Foto: Petr Coufal

Při vyloučení Landera měli domácí další příležitosti, Gudas ani Voráček však neuspěli. Když hráli přesilovku hosté, jen těsně minula Bartošákovu branku rána Lindbloma. Ruští rozhodčí následně podivně vyloučili Gudase, který řešil vzájemné ataky s Hörnqvistem. V početní výhodě pálil do tyče Ekman-Larsson, dorážku Erikssona pohotově hokejkou zhatil obránce Kolář.

Češi dřeli, po pauze hráli znovu s velkým odhodláním. Ve 22. minutě pálil Palát a Lundqvist vyrazil puk na horní tyč, pak se líbila teč Simona. Po polovině utkání neuspěl Kubalík, v čase 32:06 slavil druhý český gól Jaškin. Rutta střílel, Lundqvist vyrazil, kotouč posunul Moravčík a Jaškin ho dostal do brány. Švédský kouč si vzal Coach's Challenge, rozhodčí šli k videu a posléze branku neuznali. Ve 37. minutě měl slibnou možnost Tomáš Zohorna, nicméně přečíslení nezakončil přesně.

Sestřih utkání Česko – Švédsko

Severský soupeř, který bude v Bratislavě útočit na třetí titul mistrů světa za sebou, postupně přidával na pohybu. Bartošák měl tím pádem hodně práce. Příležitost spálil Gustafsson, pak netrefil Elias Pettersson. Soupeř se snažil, ovšem reprezentanti bojovali a drželi silného soka na uzdě. Rozhodnout mohl Hronek, ale pálil jen do tyče. Ovšem národní tým to nakonec stejně zlomil. Když Švédové odvolali Lundqvista, trefil se do prázdné brány Ondřej Palát a výsledek následně pečetil přesnou trefou Jakub Voráček – 3:0. 

K cennému skalpu obhájců světového zlata nejvíce přispěl Patrik Bartošák, který udržel čisté konto. Poslední utkání na turnaji Carlson Hockey Games sehrají Češi v neděli, od 18 hodin vyzvou ruskou reprezentaci. Odpoledne (od 14 hodin) proběhne v Brně hraje severské derby, večer po poslední bitvě pak trenér Miloš Říha oznámí nominaci pro mistrovství světa.

Výsledek

ČESKO – ŠVÉDSKO 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Jaškin (Sklenička), 58. Palát, 59. Voráček (Rutta)
Rozhodčí: Olenin, Romasko – Brejcha, Gebauer.
Vyloučení:  3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 23:22 (6:8, 12:4, 5:10).
Nejlepší hráči: Patrik Bartošák – Oliver Ekman-Larsson
Diváci: 7700 (vyprodáno).
Česko: Bartošák – Hronek, Kolář, Gudas, Sklenička, Rutta, Moravčík, Zámorský, Musil – Voráček, Simon, Frolík – Jaškin, Chytil, Palát – H. Zohorna, T. Zohorna, D. Kubalík – Tomášek, Fořt, Červený – Rousek. Trenéři: Říha, Reichel a Mlejnek.
Švédsko: Lundqvist – Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, M. Pettersson, Hägg, Svedberg, Bengtsson – Hörnqvist, E. Pettersson, Bratt – . Lindholm, A. Kempe, Lindblom – Nygard, Lander, L. Eriksson – M. Kempe, Krueger, Rasmussen – Wedin. Trenéři: Grönborg, Garpenlöv a Popovic.

Další program Carlson Hockey Games 2019

Neděle 5. května:
14:00 Švédsko – Finsko (Brno)
18:00 Česko – Rusko (Brno)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz