Andrew Ference zažil příjemné loučení s Českými Budějovicem. Jan Chábera se poprvé poroučel z branky

Předehrávka 33. kola Tipsport extraligy mezi Mountfieldem a kladenskými Rytíři vyzněla jednoznačně ve prospěch Jihočechů, kteří se však hodně nadřeli na hladký výsledek 5:1. Hosté jim ujížděli ve středním pásmu a dostávali se do šancí, jenže s výjimkou Jágrovy trefy v přesilovce se střelecky neprosadili. Navíc ve hře dozadu chybovali a domácí jim pětkrát připravili brankový trest.

Vyprodané hlediště si užívalo přesné zásahy budějovických hokejistů. Velký aplaus nachystali diváci již před začátkem utkání, kdy nedávný junior Roman Bernat, jenž v začátku letní přípravy při úrazu přišel o nohu, přebíral šek na téměř dvě stě tisíc korun. K tomu dostal budějovický a kladenský dres. V závěrečných minutách a po siréně sklidil ovace vestoje rovněž kanadský bek Andrew Ference (na snímku), který v době výluky NHL odehrál za Mountfield jednadvacet utkání a nyní se vrací do zámoří.

Třiatřicetiletého zadáka si fanoušci vyžádali ze šatny zpátky k ledu na děkovačku. „Hokej hraju hodně dlouho. V nohách mám spoustu zápasů, zažil jsem vítězné tažení s juniorským týmem, získal jsem Stanley Cup, a mohu říct, že v Budějovicích jsem našel srovnatelnou a opravdu špičkovou podporu. Všude na světě se člověk dokáže radovat z vítězství, ale takové zápasy, jako byl ten dnešní, vstupují do paměti. Stejně dobře si pamatuji předchozí výluku NHL, kdy jsem za budějovický klub nastoupil poprvé. Pomohlo mi to k rozhodnutí přijet sem letos znovu,“ uvedl Kanaďan.

Vánoční svátky prožije Ference v Česku spolu s manželkou a dcerami, které za ním nakrátko přicestovaly. Teprve za pár dní společně odletí do Bostonu, kde děti chodí do školy a vyrůstají tam odmalička. Vítězství nad Jágrovým Kladnem přijal rodák z Edmontonu jako hezký vánoční dárek. „Je to fantastické. Skvělý pocit,“ rozplýval se. „Fanoušci, hráči, všichni jsou šťastní. Po zklamání z některých předchozích utkání se tým zvedl a ukázal, že je silný. Navíc před vyprodaným hledištěm, což je perfektní,“ nešetřil superlativy.

Odchod z jihu Čech vnímá hokejista emotivně. „Cítím se tady jako doma. Lidé jsou velmi přátelští a vstřícní. V klubu jsem našel výborné podmínky, vedení mi ve všem vyhovělo. Není pro mě snadné opustit mužstvo, lidi, město. Manželka se mě ptala, zda mi budou chybět, a musel jsem odpovědět, že ano. Ale byl jsem tady bez rodiny. Dcery byly velmi daleko, a navzájem jsme se postrádali. To je hlavní a jediný důvod, proč se jedu do Ameriky,“ přiznal.

Andrew Ference nevyloučil možnost návratu v závěru sezony. „Čas běží a v lednu musí padnout rozhodnutí, zda NHL začne nebo ne. Od toho se bude odvíjet všechno ostatní. Uvidíme, jaké se otevřou možnosti. V tuto chvíli je pro mne ale nejdůležitější, abych byl tátou a věnoval se svým dětem,“ projevil hluboký smysl pro rodinu. Do branky Kladna se letos po třiatřicáté postavil exbudějovický Jan Chábera, ale poprvé se nechal střídat. Pět inkasovaných gólů ho rozladilo a přepustil místo Lukáši Cikánkovi.

„Měl jsem toho dost. Řekl jsem si, že si půjdu odpočinout,“ komentoval Chábera situaci ze 47. minuty, kdy se přehoupl přes mantinel a odložil hokejku. K jeho rozhodnutí výrazně přispěly dva slepené góly, v pořadí čtvrtý a pátý, které padly z hokejek Michálka a Suji. „Bylo to zase z přečíslení,“ bědoval. „Milan Michálek to udělal dobře. Sjížděl mu hráč na druhou tyčku a vypadalo to, že bude přihrávat, což jsem i já očekával. Jenže nenahrál, vystřelil a dal gól. Následující trefa byla pro domácí šťastná. Suja střílel v pádu, ale kdyby se puk nevrtěl, tak by ho nezvedl,“ věřil Chábera.

Zdálo se, že vinu na špatném výsledku z pohledu Kladna mají obránci. Ale brankářská jednička viděla problém trochu jinak. „Neházel bych to jenom na obránce. Dnes to nesedlo celému týmu. Domácí jezdili v přečíslení tři na dva nebo dva na jednoho, takže jsme udělali chybu už někde v útočném nebo ve středním pásmu. První třetinu jsme odehráli celkem dobře a šli soupeři do těla, ale vždycky jsme někde chybovali. Po zbytek zápasu jsme tahali za kratší konec,“ smutnil gólman Středočechů.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz