Bitva o Peking vrcholí. Diváci? Snad bude podpora co největší, přeje si Křížová

Foto: Karel Švec, Český hokej

5. listopadu 2021, 15:37

Pavel Mandát

Ženskou reprezentaci čeká v příštím týdnu klíčová bitva o olympijský Peking. Svěřenkyně hlavního trenéra Tomáše Paciny jsou v kvalifikaci jasnými favoritkami, ale podcenění nepřipadá v úvahu, jak potvrzuje Denisa Křížová. Právě ona je přitom jedním z hlavních trumfů národního týmu, což potvrdila v prvním přípravném zápase proti Dánsku.

V tomto utkání jste zaznamenala dva góly. Určitě byste byla ráda, pokud by vás taková forma provázela i olympijskou kvalifikací, že?
Přesně tak, odpověděl jste si na to úplně přesně. Jsem ráda, že mi to tam spadlo, byť to byl jen přípravný zápas. Hlavně mám ale samozřejmě radost z týmového vítězství. Doufám, že to takhle dobře půjde i dál. Hlavně za týden.

Vnímáte to tak, že si díky dvěma gólům z prvního přípravného zápasu individuálně teď víc věříte?
To asi úplně ne. Samozřejmě jsem ráda, že se mi osobně daří, ať už v lize nebo v reprezentaci, ale hlavní je pro mě týmový úspěch. V týmu je nás víc, které nehrajeme první kvalifikaci, pro mě osobně je to třetí olympijská kvalifikace, tak si říkám, že snad bude platit: do třetice všeho dobrého. Doufám, že nám to vyjde a že postoupíme.

Takže statistiky si nezapisujete?
Vůbec ne, neřeším to. Jak už jsem řekla, hlavní je pro mě týmový úspěch. Ať už v klubu nebo v reprezentaci.

V olympijské kvalifikaci narazíte na Maďarsko, Polsko a Norsko, přičemž podle papírových předpokladů jste jasnými favoritkami.
Myslím si, že na férovku všichni víme, že jsme největšími favoritkami turnaje. Papírově máme nejlepší tým. Ale půjdeme zápas od zápasu a krok po krůčku. Budeme se soustředit na naši hru, snad to všechno zvládneme.

„V týmu je nás víc, které nehrajeme první kvalifikaci, pro mě osobně je to třetí olympijská kvalifikace, tak si říkám, že snad bude platit do třetice všeho dobrého."

Který ze zmíněných tři soupeřů by pro vás mohl být největším oříškem?
Podle mě to bude poslední zápas ve skupině, kdy hrajeme s Maďarskem. To by nám mohlo dělat největší problémy, ale samozřejmě víme, že ani jeden zápas nebude jednoduchý.

Je velká snaha olympijskou kvalifikaci zpropagovat, aby padl divácký rekord na ženském hokejovém zápase u nás. Dokáže vás plná hala nahecovat stejně jako chlapy?
Určitě ano! Je super, když můžete hrát před plným hledištěm, obzvlášť před tím, které je zaplněné hlavně českými fanoušky. Myslím si, že propagace turnaje je výborná. Všichni se o to snažíme, abychom přilákali co nejvíce diváků. Snad se nám to podaří.

Ruce se vám před plnou halou nerozklepou?
Myslím si, že to bude taková ta správná nervozita, jak se říká. Po prvním střídání to z nás určitě spadne a budeme mít radost, že cítíme podporu od fanoušků.

„Soustředíme se na hokejovou stránku věci, ale i na tu mentální tak, abychom zvládli ten tlak, který na nás bude."

Když mluvíte o zdravé nervozitě, zařazujete do přípravy na turnaj i mentální aspekt?
Jasně, snažíme se nic nepodcenit. Soustředíme se na hokejovou stránku věci, ale i na tu mentální, abychom zvládli ten tlak, který na nás bude. Zkrátka chceme být připravené po všech stránkách a pro úspěch uděláme maximum.

Foto: Martin Voltr

Vybavíte si, jaká byla největší návštěva, před kterou jste doposud hrála?
(zamyslí se) Tak pět tisíc? To bylo v rámci reprezentace a taky v dobách, kdy jsem ještě hrála na škole.

To by mohla být hozená rukavice pro diváky, aby tohle číslo překonali, ne?
To by bylo fajn. (usmívá se) Ale samozřejmě budeme rádi za každého fanouška, za jakýkoliv počet.

Hrála jste v Česku, v Americe a teď působíte ve Švédsku. Dají se tyhle tři štace nějak porovnat?
V Česku jsem začínala, hrála jsem tady s klukama i holkama za Slavii Praha. Poté jsem odešla do Ameriky, kde jsem to měla skloubené i se školou, takže to byla nová životní kapitola. Teď jsem ve Švédsku, kde mám prakticky po škole a hraju profesionálně. Z tohoto pohledu jsem si každý ten stát prožila nějak jinak.

„Veškeré podpory si budeme moc vážit. Snad bude co největší."

Prožila jste si i narážky na to, že jako dívka hrajete hokej?
Člověk se s tím určitě potká. V dětství, ale i v dnešní době. Já se to každopádně snažím nevnímat a ani takové diskuze nebo komentáře nečtu.

Fanoušci ve Švédsku, kde momentálně nastupujete, ženský hokej sledují?
Tam je dobré to, že hraju v menším městě, kde se ženský hokej hodně propaguje, takže si troufám říct, že ano. Zároveň o sobě víme i s chlapama, čili i tady si vzájemně přejeme.

Podnikáte také společné akce?
Jojo, náš švédský klub je v tomhle výborný. Máme společné autogramiády nebo třeba návštěvy škol a nemocnic. Díky tomu se dostáváme do povědomí lidí a získáváme publicitu.   

Máte pocit, že ohledně propagace ženského hokeje za Švédskem zaostáváme?
Myslím si, že vždy je co zlepšit. Ať už s ohledem na propagaci ženského hokeje nebo na hokej samotný.

Úspěšně zvládnutá kvalifikace by mohla povědomí o ženském hokeji v Česku zvýšit.
Chtěla bych říct, že my budeme rádi za všechny fanoušky, kteří přijdou. Veškeré podpory si budeme moc vážit a snad bude co největší. Uděláme všechno pro to, abychom uspěli a na olympiádu se probojovali.

Foto: Andrea Jirásková, pardubice2017.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz